Όταν δεν θέλει ο Ερντογάν… Ο Αναστασιάδης ενημερώνει για τη στάση της Άγκυρας στην Ασφάλεια




Του Κώστα Βενιζέλου

Κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών άρχισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ξένους αξιωματούχους για να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στη Γενεύη, προτάσσοντας τη στάση Ερντογάν στο θέμα της Ασφάλειας.

Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνικές συζητήσεις διαδοχικά με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, που θα επισκεφθεί στις 2 Φεβρουαρίου την Άγκυρα και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σήμερα αναμένεται, μεταξύ άλλων, να επικοινωνήσει διαδοχικά με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν καθώς και με το νέο, Μάικ Πενς, όπως επίσης με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι .

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επικεντρώνεται κατά τις συζητήσεις που έχει με ξένους αξιωματούχος στην άτεγκτη θέση της τουρκικής πλευράς για διατήρηση του συστήματος εγγυήσεων και παραμονή στρατευμάτων, σημειώνοντας πως με τέτοιες απόψεις δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Η στάση που τήρησε η τουρκική πλευρά, διά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Διάσκεψη της Γενεύης αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις, κυρίως του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν επιτρέπουν την ύπαρξη αισιοδοξίας, διαμηνύει η Λευκωσία.

Στο μεταξύ, αύριο ξεκινούν στο ελβετικό θέρετρο, στο Μοντ Πελεράν, οι συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων για τα θέματα Ασφάλειας. Όπως πληροφορούμαστε, τα Ηνωμένα Έθνη θα διαβιβάσουν ερωτήματα προς τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι και θα παρουσιάσουν και δικά τους.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Μοντ Πελεράν οι αντιπροσωπείες θα επιχειρήσουν να απαντήσουν τα ερωτήματα, ώστε να καταγραφούν οι θέσεις. Μέσα από την καταγραφή αυτή θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί «κοινός τόπος», ώστε να υπάρξει πρόσφορο έδαφος για το επόμενο βήμα. Από το αποτέλεσμα των συζητήσεων που θα γίνει σε τεχνοκρατικό επίπεδο θα εξαρτηθεί και ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η νέα Διάσκεψη στη Γενεύη.

Τα Ηνωμένα Έθνη διά του Έσπεν Μπαρθ Άιντα βιάζονται να γίνει η Διάσκεψη στο τέλος Ιανουαρίου. Συμφωνούν και οι Τούρκοι με τις ημερομηνίες αυτές, όπως τουλάχιστον από δημόσιες τοποθετήσεις τους προκύπτει. Τόσο η Αθήνα όσο και η Λευκωσία δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τις ημερομηνίες, είτε αυτές που θέλουν ΟΗΕ και Άγκυρα είτε αργότερα. Το ζητούμενο, όπως υποδεικνύεται από Ελλάδα και Κύπρο, να προκύψει αποτέλεσμα από το Μοντ Πελεράν.

Είναι προφανές πως ο ΄Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να πείσει το νέο Γενικό Γραμματέα για το νέο του εγχείρημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν έμεινε ευχαριστημένος από τη διαχείριση που έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος στη Γενεύη. Όπως φάνηκε από την πρώτη παρουσία του Γενικού Γραμματέα

Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΤ ΠΕΛΕΡΑΝ
Τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στο Μοντ Πελεράν θα πλαισιώνουν ο Τουμάζος Τσελεπής, ο αντισυνταγματάρχης Νεόφυτος Παχουλίδης (υπηρετεί στις Βρυξέλλες), ο πανεπιστημιακός Άρης Κωνσταντινίδης, ο διπλωμάτης Παντελής Παντελίδης, που υπηρετεί στο προεδρικό και δυο διπλωμάτες που στελεχώνουν το γραφείο του διαπραγματευτή.

«Αντί να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας…»
Νέες απαντήσεις σε όσους υπογείως τον υποσκάπτουν και μέσω διαρροών των επικρίνουν για τη στάση του στο θέμα της Ασφάλειας, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση ότι έχει ξεκινήσει από μερίδα του Τύπου, ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών προς την ελληνική πλευρά, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε ως εξής:

«Κοιτάξτε, κάθε φορά που συναντώνται οι δύο πλευρές για να συζητήσουν το Κυπριακό, αντί κάποιοι να διαπιστώνουν την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την έλλειψη θέλησης για πραγματική λύση του Κυπριακού – καθότι επιμένει να διατηρήσει τα εγγυητικά της δικαιώματα – επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εμένα. Τη μια ότι τάχα παραιτήθηκα, την άλλη ότι τάχα δε θα με στείλουν ξανά, θα με τιμωρήσουν… Αυτά είναι σχεδιασμένα και μεθοδευμένα πράγματα προκειμένου να δώσουν άλλοθι στην απαράδεκτη στάση που κρατούν ορισμένες πλευρές στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό».

Συμφωνεί και ο Οζγκιουργκιούν
Συμφωνεί με την θέση του Ακιντζί στο θέμα των εγγυήσεων αλλά και με τη θέση του Τούρκου Πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο θέμα του χάρτη ο “πρωθυπουργός” των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν.

Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του από την Γενεύη, στην εφημερίδα “Χαβαντίς” και στο NTV, και σχολιάζοντας τον Ερντογάν “να δοθούν τα Βαρώσια και να πάρουμε τα Κόκκινα” ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι “αν αυτός είναι ο χάρτης τότε δεν έχω αντίρρηση”.

Νέες παραβιάσεις από Τουρκία
Τετράδα τουρκικών αεροσκαφών (δύο F16 και δύο F4) εισήλθαν χθες Δευτέρα στις 13.50 στο FIR Αθηνών, νοτίως της Λέσβου, χωρίς να έχουν καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Στη συνέχεια πέταξαν, σε ύψος 19.000 ποδιών, πάνω από το Μακρονήσι (14.14) και τους Ανθρωποφάγους (14.15) του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνοι-Ικαρία, και στις 14.17 πάνω από το Αγαθονήσι, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών ΝΑ της Σάμου.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: