Πήγαν στα Ίμια για να προειδοποιήσουν: Η υπόθεση των “8” δεν θα κλείσει για την Τουρκία




Η ενέργεια του τουρκικού πολεμικού να στείλει προκλητικά σκάφη στα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια των Ιμίων, ερμηνεύεται απο την ελληνικη κυβερνηση ως ένα πρωτο δείγμα των άγριων διαθέσεων της Άγκυρας, αν και το Μαξιμου φοβόταν ότι ο νέος κύκλος των τουρκικών προκλήσεων θα ξεκινήσει με την αύξηση των προσφυγικων ροών από τη γείτονα προς τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, η υπόθεση των «8», με δεδομένη και τη σημασια που δινει σε αυτήν ο Ταγίπ Ερντογάν, μοιάζει πλέον ικανή να διαμορφώσει ενα νεο σκηνικό κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβαρύνοντας το ήδη τεταμένο κλιμα στο Αιγαίο, πολύ περισσοτερο που ήδη εδώ και καιρό, οι εθνικιστικές κορώνες Τούρκων πολιτικών έχουν ξεπεράσει καθε όριο.

Το ότι η Άγκυρα έκανε αυτή την ευθεία πρόκληση με τα Ίμια και μάλιστα με πρωταγωνιστές τους επικεφαλής του πολεμικού ναυτικού της, φανερώνει ότι η τουρκική πίεση προς την Ελλαδα, κλιμακώνεται και είναι έτοιμη να περάσει σε νέο επίπεδο, διαμορφώνοντας μόνιμες εστίες προβλημάτων στο Αιγαίο.

Η Αθήνα προσπαθεί με ψυχραιμία και χωρις να κλιμακώνει την ένταση, να αποκρυπτογραφήσει τις ακριβείς διαθέσεις της κυβερνησης Ερντογάν και μεχρι πού μπορει να φτάσει η αντίδρασή της. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η τουρκική πλευρά δεν θα μείνει σε ήπια στάση και σε μετριοπαθείς ενέργειες, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ευελπιστούν ωστόσο θα πρυτάνευσει στο τέλος η λογική.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνικη κυβερνηση δεν επιθυμεί να τροφοδοτήσει ένα κύκλο έντασης, επιδιώκοντας μία διπλωματική πίεση προς την Άγκυρα, αξιοποιώντας και τον ευρωπαϊκό παράγοντα.

Μας κάνουν και πλάκα οι Τούρκοι: Θέλουν με ειρηνικό τρόπο επίλυση των …διαφορών τώρα!

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Την επίλυση των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο επιθυμεί (δήθεν) η Άγκυρα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ σχολιάζοντας την αιφνίδια απαράδεκτη επίσκεψη του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σήμερα στα Ίμια. Και αυτό, την ίδια στιγμή που στην Αθήνα επικρατεί προβληματισμός  για τους σχεδιασμούς των Τούρκων και αιωρείται το ερώτημα αν οι προκλήσεις οφείλονται στην ανάγκη του Ταγίπ Ερντογάν να ενώσει το εθνικιστικό στρατόπεδο.

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στα Ίμια και την παρεμπόδιση του από ελληνικό σκάφος, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Ίμια.

Ο Φικρί Ισίκ ανέφερε ότι θέλουν το Αιγαίο να είναι θάλασσα ειρήνης.

“Θέλουμε το κάθε πρόβλημα να λύνεται μέσω συζήτησης με ειρηνικό τρόπο. Η στάση μας σε αυτό το θέμα συνεχίζεται. Αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε κανένα τετελεσμένο γεγονός στην περιοχή. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω λεπτομερή ενημέρωση. Αλλά όπως είπα η πιο βασική αρχή μας τα θέματα πρέπει να λύνονται συζητώντας με ειρηνικές μεθόδους”, ανέφερε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

https://youtu.be/F2G9B_xL_-I

ΠΑΝΤΩΣ: Προβληματισμό στην Αθήνα προκαλεί η κίνηση της Τουρκίας να στείλει μία πυραυλάκατο και δύο ταχύπλοα με κομάντος στα Ιμια την Κυριακή.

Το πρωί της Κυριακής, γύρω στις 11 π.μ., μία τουρκική πυραυλάκτος, συνοδευόμενη από δύο σκάφη κλειστού τύπου με άντρες των ειδικών δυνάμεων, παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων.

Στην πυραυλάκατο επέβαιναν όλοι οι ανώτατοι στρατιωτικοί της Τουρκίας, με πρώτο-πρώτο τον αρχηγό των των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Και παρότι η κίνηση αυτή θεωρήθηκε «έκπληξη» από τα τουρκικά Μέσα, ήταν σε γνώση της ελληνικής πλευράς ήδη από το Σάββατο, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε τόσο ο Alpha όσο και το Star. Γι’ αυτό, άλλωστε, ήταν στην περιοχή η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και άλλα σκάφη του Λιμενικού.

Το περιστατικό έλαβε χώρα 21 χρόνια μετά την κρίση στα Ιμια, το 1996, που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πολεμική εμπλοκή Ελλάδα και Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία θέλησε με τον τρόπο αυτό να δηλώσει «παρών» στην περιοχή, την οποία θεωρεί διαφιλονικούμενη, με έναν τρόπο πάντως που παραπέμπει σε «θεατρική παράσταση», με όλους τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης παρόντα, για τις απαραίτητες… φωτογραφίες.

Λαμβάνουμε υπόψη τη φιλία και ειρήνη, δήλωσε ο Ακάρ μετά την επίσκεψη στα Ίμια

Στο πλαίσιο της επιθεώρησης της ναυτικής βάσης Άκσαζ επισκέφθηκε σήμερα και τα Ίμια ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας, δήλωσε ο ίδιος ο Ακάρ.

Στη δήλωσή του αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη ναυτική βάση δύο σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού τους μετέφεραν στα Ίμια.

“Ως τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, σε όλες τις δραστηρίοτητες μας στο Αιγαίο σχετικά με τη θάλασσα και την διατήρηση των συμφερόντων μας πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη τη φιλία και την ειρήνη”, αναφέρει ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι ο τουρκικός στρατός συνεχίζει με θάρρος και αποφασιστικότητα εντείνοντας τις προσπάθειές του για τη διατήρηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και του έθνους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Αναφέρει επίσης ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν μια αποτελεσματική, αποτρεπτική και σεβαστή δύναμη στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας συνέβη “περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων”. Αναφέρει η ανακοίνωσή του:

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.
Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού.

Απίστευτη πρόκληση! Στα Ίμια η τουρκική στρατιωτική ηγεσία και μια πυραυλάκατος

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού Χουλουσί Ακάρ. Φωτογραφία ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού Χουλουσί Ακάρ. Φωτογραφία ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: