Η Άγκυρα αναμένει διευκρινίσεις για πρόταση Τραμπ για Συρία: Εκνευρισμός Μόσχας




Η Τουρκία αναμένει περιμένει να δει το αποτέλεσμα της δέσμευσης του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη Συρία, ένα σχέδιο που υποστηρίζει εδώ και καιρό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χουσεΐν Μουφτούογλου.

Χθες Τετάρτη ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι «σίγουρα θα δημιουργήσουμε ζώνες ασφαλείας στη Συρία» για τους πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία. Σύμφωνα με ένα έγγραφο το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, ο Τραμπ αναμένεται να ζητήσει τις επόμενες από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καταρτίσουν ένα τέτοιο σχέδιο.

«Έχουμε δει το αίτημα του προέδρου για τη διενέργεια έκθεσης. Αυτό που είναι σημαντικό είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτής και το είδος της πρότασης που θα προκύψει από αυτή», δήλωσε ο Μουφτούογλου.

«Η δημιουργία ζωνών ασφαλείας είναι κάτι που ζητούσε εξ αρχής η Τουρκία. Το καλύτερο παράδειγμα είναι στην Τζαραμπλούς», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια πόλη κοντά στα τουρκικά σύνορα που απελευθερώθηκε τον Αύγουστο από το Ισλαμικό Κράτος χάρη στην επέμβαση Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Εκείνο τον μήνα η Τουρκία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, στέλνοντας στη χώρα ειδικές δυνάμεις, άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη σε μια προσπάθεια να εκδιώξει το ΙΚ από έναν διάδρομο σε μια περιοχή στη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και να εμποδίζει τους Κούρδους μαχητές να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Χάρη στην επιχείρηση αυτή έχουν εκδιωχθεί οι τζιχαντιστές από την τελευταία περιοχή που ήλεγχαν στη μεθόριο μεταξύ των δύο χωρών και έχει δημιουργηθεί ντε φάκτο μια ζώνη ασφαλείας.

Με αυτό το προεδρικό διάταγμα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στάση της Ουάσινγκτον απέναντι στην κρίση στη Συρία. Ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα απέφευγε να κάνει αυτό το βήμα φοβούμενος ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν πολύ περισσότερο στον πόλεμο αυτό.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας, καλείται σε διάστημα 90 ημερών μετά την υπογραφή αυτού του διατάγματος να καταρτίσει ένα σχέδιο για τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία και στη γύρω περιοχή στην οποία οι Σύροι εκτοπισμένοι θα μπορούν να αναμένουν (…) τη μετεγκατάστασή τους σε τρίτη χώρα είτε τον επαναπατρισμό τους», αναφέρει το προσχέδιο του προεδρικού διατάγματος.

Η δημιουργία ζωνών ασφαλείας θα εμπλέξει τις ΗΠΑ περαιτέρω στην κρίση στη Συρία και θα σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στην προσεκτική προσέγγιση του Ομπάμα.

Εκνευρισμός Μόσχας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε ότι από τότε που ανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ την προεδρία των ΗΠΑ δεν έχουν υπάρξει άμεσες επαφές μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Κρεμλίνου. Σχετικά με το σχέδιο που ανακοίνωσε η νέα αμερικανική κυβέρνηση για την δημιουργία ζωνών ασφαλείας για τους πρόσφυγες στη Συρία ο Πεσκόφ είπε ότι δεν ζητήθηκε η συμβουλή της Ρωσίας.

“Επαφές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο δεν πραγματοποιούνται επί του παρόντος και δεν έχουν πραγματοποιηθεί, τέτοιες επαφές πρόκειται να γίνουν”, είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

“Διπλωματικές εργασίες ρουτίνας βρίσκονται σε εξέλιξη, η πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον λειτουργεί, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ”.

Όσον αφορά τη Συρία, ο ίδιος είπε: “Όχι, οι αμερικανοί εταίροι μας δεν μας συμβουλεύτηκαν. Είναι μία απόφαση κυρίαρχου κράτους. Είναι σημαντικό αυτό (το σχέδιο) να μην επιδεινώσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες, αλλά πιθανώς να έπρεπε να έχουν εκτιμηθεί όλες οι συνέπειες”.


26/01/2017 12:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Άγκυρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: