Φωτίου: 100 νέες αιτήσεις Μαρωνιτών για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα




Για 100 νέες αιτήσεις Μαρωνιτών για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά, έκανε λόγο ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο οποίος είχε σήμερα στο γραφείο του σύσκεψη με τον εκπρόσωπο της Μαρωνίτικης κοινότητας στη Βουλή και τους κοινοτάρχες των κατεχόμενων Μαρωνίτικων χωριών Κορμακίτη, Καρπάσια, Ασώματο και Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας, με αντικείμενο τα προβλήματα που απασχολούν τις κοινότητες αυτές.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε η ετοιμασία στρατηγικού σχεδίου για την ενίσχυση των κοινοτήτων αυτών, μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται έργα υποδομής και ενίσχυσης της ζωής των 200 κατοίκων που ζουν σήμερα στα χωριά αυτά, των επισκεπτών αλλά και νέων κατοίκων που θα θελήσουν να επανεγκατασταθούν εκεί.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο κ. Φωτίου είπε αρχικά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση στηρίζουν τις προσπάθειες των τριών θρησκευτικών ομάδων της Κύπρου για διατήρηση της πολιτιστικής τους ταυτότητας, της ιστορίας, της κουλτούρας, των ηθών και των εθίμων τους. Σημείωσε πως στη σημερινή σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς αυτά αφορούν τα ίδια τα χωριά στα κατεχόμενα, καθώς και άλλα θέματα που πρέπει να γίνουν και στις ελεύθερες περιοχές αφού η Μαρωνίτικη κοινότητα είναι δραστηριοποιημένη σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Φωτίου είπε πως στη βάση της απόφασης του Προέδρου Αναστασιάδη για την έκτακτη βοήθεια που έχει δοθεί στις 4 κοινότητες των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα, συζητήθηκαν σήμερα τα συγκεκριμένα έργα που θα ξεκινήσουν αμέσως στα τέσσερα αυτά κατεχόμενα χωριά. Επίσης, αντηλλάγησαν απόψεις για το πώς θα προωθηθούν περαιτέρω δράσεις και ενέργειες για βελτίωση της ποιότητας ζωής των εγκλωβισμένων.

Όπως σημείωσε, ιδιαίτερα για τον Κορμακίτη, υπάρχει το τελευταίο διάστημα μια αυξητική τάση σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον Μαρωνιτών για επανεγκατάσταση. Ήδη, πρόσθεσε, έχουμε γύρω στις 100 νέες αιτήσεις για επανεγκατάσταση. “Θα πρέπει και εμείς, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας ασφαλώς, γιατί μιλάμε για κατεχόμενα χωριά, να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε αυτή τη προσπάθεια με διάφορα μέτρα και διάφορες ενέργειες που συζητήσαμε σήμερα”, είπε, και υπογράμμισε πως οι πλείστοι που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι ηλικιακά νέοι, γεγονός που θα ενισχύσει τις κοινότητες του Κορμακίτη και των Καρπασίων. Ο κ. Φωτίου είπε πως θα εξεταστούν διάφορα κίνητρα, τα οποία θα μεταφέρει στους αρμόδιους φορείς για να αποφασιστεί η μετέπειτα πορεία.

Επίσης, έχει αποφασιστεί σήμερα η ετοιμασία ενός στρατηγικού σχεδιασμού όσον αφορά τη Μαρωνίτικη Κοινότητα, που στόχο θα έχει, πέραν από την ενίσχυση του έργου των Κοινοταρχών στα τέσσερα κατεχόμενα χωριά, την ενίσχυση των σχολείων, των σωματείων, αλλά και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται από οργανωμένα σύνολα στις ελεύθερες περιοχές.

“Ο στόχος είναι να μπορέσουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω με συγκεκριμένα έργα και ενέργειες τη διατήρηση της πολιτιστικής τους οντότητας, τις ρίζες τους, τα ήθη και έθιμα τους, για αυτό ενισχύουμε με πολλά προγράμματα και τα αθλητικά σωματεία και τα σχολεία”, είπε.

Ερωτηθείς ποια είναι τα συγκεκριμένα έργα που προγραμματίζονται στα κατεχόμενα χωριά των Μαρωνιτών, ο κ. Φωτίου είπε πως είναι έργα που θα βοηθήσουν στη λειτουργία των εκκλησιών, ιδιαίτερα στα χωριά του Ασώματου και της Αγίας Μαρίνας, καθώς και στο οδικό δίκτυο

Συγκεκριμένα, όπως είπε, πρόκειται για την κατασκευή μιας αίθουσας στη μια κοινότητα που θα φιλοξενεί τους επισκέπτες και έργα υποδομής κοντά στην εκκλησία στην άλλη κοινότητα. Στα Καρπάσια, τα έργα αφορούν τις υποδομές και τη βελτίωση δρόμων από την Κοινότητα στο κοιμητήριο και στον Κορμακίτη ο μεγάλος στόχος είναι η ανακαίνιση του αθλητικού κέντρου, ενός σημαντικού έργου υποδομής.

“Αν συνεχιστεί αυτή η τάση να έχουμε ενδιαφέρον για επανεγκατάσταση θα χρειαστούν αυτά τα έργα υποδομής και αν έχουμε και τέτοιο αριθμό μαθητών, τότε υπάρχει και μεγάλη περίπτωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να ξεκινήσουμε ξανά τη λειτουργία σχολείων όπως έχουμε στο Ριζοκάρπασο”, είπε.

Ο κ. Φωτίου είπε πως η Κυβέρνηση έχει δώσει επιπρόσθετη έκτακτη βοήθεια και στην Εκκλησία των Μαρωνιτών για να γίνουν παράλληλα και βελτιωτικά έργα επιδιόρθωσης εκκλησιών και ήδη ένα σημαντικό ποσό δίδεται αυτή τη στιγμή στην εκκλησιαστική επιτροπή του Κορμακίτη για την αποπεράτωση των εργασιών επιδιόρθωσης της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος της Μαρωνίτικης κοινότητας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Μούσας χαρακτήρισε τη σύσκεψη πολύ παραγωγική και ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για το συνεχές του ενδιαφέρον.

Όπως είπε, η σύσκεψη άγγιξε τον πυρήνα των προβλημάτων της Μαρωνιτικής κοινότητας, σημειώνοντας πως “χαράσσουμε ένα σχεδιασμό σε συνεννόηση με τον Επίτροπο Προεδρίας και τους Κοινοτάρχες των Μαρωνίτικων χωριών, ο οποίος θα μας οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα”.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα, ο κ. Μουσάς, είπε πως αυτά είναι πάρα πολλά και αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που ζουν οι εγκλωβισμένοι στα δύο κατεχόμενα χωριά. Οπως είπε, υπάρχουν 200 άτομα που ζουν μόνιμα στον Κορμακίτη και στα Καρπάσια, ενώ ο Ασώματος και η Αγία Μαρίνα είναι ακόμα έγκλειστα στρατόπεδα του τουρκικού στρατού. “Οι συνθήκες του να ζει κάποιος στα κατεχόμενα είναι γνωστές, και οι δυσκολίες μεγάλες, ευτυχώς έχουμε δίπλα μας την κυπριακή Κυβέρνηση η οποία μας στηρίζει. Τα αιτήματα μας είναι πολλά, ελπίζω σιγά σιγά να τα ικανοποιήσουμε όλα, αλλά θα χρειαστούμε χρόνο, όμως είμαστε στο σωστό δρόμο”, κατέληξε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: