Φιρμάνι στις Βρυξέλλες: Όχι Λευκωσίας για την τουρκική αξίωση περί 4 ελευθεριών αλλά τη συζητά




Επαφές πραγματοποιεί σήμερα στις Βρυξέλλες, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, με βασικό θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων του την τουρκική αξίωση να ισχύσουν οι τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε. για Τούρκους υπηκόους στην Κύπρο.

Όπως πληροφορούμαστε, ο κ. Μαυρογιάννης θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους στο Γραφείο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δηλώσει και δημόσια πως απορρίπτει την τουρκική αξίωση, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι εξυπηρετεί η μετάβαση εκεί του διαπραγματευτή για να συζητήσει το θέμα με την Κομισιόν.

Το τουρκικό επιχείρημα ότι οι τέσσερις ελευθερίες (διακίνηση προσώπων, διακίνηση αγαθών, εγκατάσταση, απόκτηση περιουσίας) θα ισχύσουν μόνο στην Κύπρο, ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Καθώς το κατά τα άλλα κεφαλαιώδες ζήτημα για την Ένωση θα «κυπροποιηθεί».

Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς απέφυγε χθες επιμελώς να σχολιάσει την τουρκική αξίωση, όπως αυτή εκφράσθηκε τις τελευταίες από τον Πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Τουρκές. Ο αξιωματούχος της Ένωσης παρέπεμψε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Αν και πολλά κράτη-μέλη, η πλειοψηφία τους για την ακρίβεια, δεν καλοβλέπουν την τουρκική θέση καθώς θα επηρεασθούν από μια τέτοια ρύθμιση, ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν και από την Κομισιόν και τον τρόπο που θα παρουσιάσει το θέμα.

Στο μεταξύ, σήμερα στη Λευκωσία, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ενόψει της αυριανής κοινής συνάντησης, χθες τα είπαν και οι δυο διαπραγματευτές, ΑνδρέαςΜαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Πληροφορίες αναφέρουν πως η μεθοδολογία που θα υιοθετηθεί και ο προγραμματισμός των συναντήσεων παραπέμφθηκε στους Αναστασιάδη και Ακιντζί καθώς υπήρξαν διαφωνίες. Στη νέα φάση της διαδικασίας, πάντως, όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι, όπως ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: