Ερωτήσεις περί των δύο οικονομιών της “νέας Κύπρου” και απαντήσεις που θα ξαφνιάσουν




Του Άρη Πετάση

Στο άρθρο μου περιορίζομαι σε θέματα της οικονομίας της λύσης που υποτίθεται πως έχουν συμφωνηθεί. Υποβάλλω σειρά ερωτήσεων που θα πρέπει να απαντηθούν χωρίς περιστροφές και εποικοδομητικές ασάφειες αλλιώς θα μπούμε σε περιπέτειες.

      Θέμα 1—Νερό από Τουρκία:

Πραγματικότητες:

α.) Tα έξοδα μεταφοράς νερού από την Τουρκία ξεπερνούν κατά πολύ το €1δις

β.) Οι πολιτικοί στα Κατεχόμενα λένε πως το έργο αποτελεί δωρεάν της Τουρκίας ενώ το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών στα Κατεχόμενα τονίζει πως το πρωτόκολλο Τουρκίας-‘Κράτους’ μιλά για χρέος που θα πρέπει να αποπληρωθεί ‘μέχρι την τελευταία πέννα.’

Ερωτήσεις:

α.) Τι έχει συμφωνηθεί από εμάς για το συγκεκριμένο θέμα;

β.) Ποίος θα πληρώσει το χρέος του €1+δις και τους τόκους;

γ.) Σε ποία περιπέτεια μας βάζει το νερό εφόσον ελέγχεται από Τουρκία;

     Θέμα 2—Συνολικό χρέος για λειτουργικά έξοδα:

Πραγματικότητες: Από ό,τι φαίνεται, το ‘Κράτος’ και οι διάφοροι «κρατικοί» οργανισμοί των Κατεχομένων χρωστούν τεράστια ποσά σε διάφορους φορείς στην Τουρκία. Το ‘Κράτος’ ήδη παραδέχτηκες τα πρώτα €17 δις χρέους (πέντε φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του ‘Κράτους.’) Επειδή θα μπλέξουμε άσχημα με τα χρέη του ‘Κράτους’ καλό να ξέρουμε σε ποιους τουρκικούς φορείς χρωστά, όπως:

(α) Τουρκικό κράτος, στρατό/ναυτικό/αεροπορία

(γ) Τούρκικους οργανισμούς δημοσίου δικαίου

(δ) Τούρκικες τράπεζες, εταιρείες και πολίτες;

Ερωτήσεις:

α.) Τελικά, πόσο είναι το συνολικό χρέος του ‘Κράτους’ από λειτουργικά έξοδα;’

β.) Ποίες σχετικές συμφωνίες έχουν υπογραφεί και ποίος θα πληρώσει τα χρέη;

γ.) Τι γίνεται με τους τόκους και ποιο το συνολικό ποσό των τόκων;

     Θέμα 3—Κόστος έργων υποδομής:

Πραγματικότητες:

α.) Όλα τα έργα υποδομής στα Κατεχόμενα όπως δρόμοι, νοσοκομεία, σχολεία, λιμάνια, ναύσταθμοι, αεροδρόμια, στρατόπεδα, πεδία βολής, πεδία στρατιωτικών ασκήσεων, κοκ έχουν κατασκευαστεί από την Τουρκία με κόστος που υπολογίζεται μέχρι και €8 δις.

Ερωτήσεις:

α.) Ποία από τα πιο πάνω έργα αποτελούν ιδιοκτησία: i.) της τούρκικης κυβέρνησης και των τούρκικων ενόπλων δυνάμεων, π.χ. ναύσταθμοι, στρατόπεδα, ii.) των τούρκικων κρατικών οργανισμών και iii.) των τούρκικων εταιρειών, τραπεζών και άλλων;

β.) Επειδή θα μπλέξουμε και με αυτό το χρέος, πόσο είναι το ύψος του και ποίος θα το πληρώσει και με ποίους τόκους και πότε;

     Θέμα 4—δεσμευτικές οικονομικές νομοθεσίες.

Πραγματικότητες: Το ψευδοκράτος έχει ψηφίσει δεκάδες νόμους που αφορούν σε οικονομικά θέματα και επίσης έχει συνάψει με τούρκικους φορείς δεκάδες οικονομικές συμφωνίες που στα σίγουρα θα μας βάλουν σε μπλεξίματα.

Ερωτήσεις:

α.) Ποίες ‘νομοθεσίες’ έχουν ψηφιστεί και ποίες οικονομικές συμφωνίες έχουν υπογραφεί με τουρκικούς φορείς;

β.) Από πού μπορούμε να βρούμε τόσο τις ‘νομοθεσίες’ όσο και τις συμφωνίες για να τις αξιολογήσουμε ως ενδιαφερόμενοι πολίτες;

γ.) Ποίοι οι οικονομικοί κίνδυνοι για την Κύπρο από τέτοιες δεσμεύσεις;

     Θέμα 5—ενοίκια και υποθήκες.

Πραγματικότητες : Προφανώς το ‘Κράτος’ έχει ενοικιάσει και/η υποθηκεύσει σε τούρκικους φορείς κυπριακό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο. Σαν αποτέλεσμα η Τουρκία θα έχει και εσαεί δικαιώματα, ενδεχομένως.

Ερωτήσεις:

α.) Ποία περιουσιακά στοιχεία έχουν ενοικιαστεί ή υποθηκευτεί στην Τουρκία ή στον τούρκικο στρατό/ναυτικό/αεροπορία;

β.) Ποία τα ποσά και ποία η διάρκεια των συμφωνιών και ποίες από αυτές προβλέπουν μετά-λύση χρήση;

     Θέμα 6—κλαπείσα Ε/Κ κινητή περιουσία

Πραγματικότητες : Στην έκθεση του, με ημερομηνία 5 Ιουνίου1976, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει καθαρά πως κατά την περίοδο της τούρκικης εισβολής κλάπηκε μεγάλης αξίας Ε/Κ κινητή περιουσία όπως, προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα, αυτοκίνητα, εμπορεύματα, ζώα, υλικά, μηχανήματα, εξοπλισμός, κοκ.

Ερωτήσεις:

α.) Ποίος και πότε θα αποζημιώσει τους νόμιμους ιδιοκτήτες και με ποία ποσά;

β.) Συζητήθηκε καθόλου το συγκεκριμένο θέμα που ήγειρε ο ΓΓ του ΟΗΕ το 1976;

Μετά από πρόσφατη παρουσίαση μου στην τηλεόραση με θέμα την οικονομία της ΔΔΟ πήρα από τηλεθεατή το εξής οξύμωρο μήνυμα, «με τα στοιχεία που παρουσιάσατε κανένας δεν θα ψηφίσει την λύση.» Όταν του εξήγησα πως σαν αναλυτής με πολυετή υπηρεσία απλά παρουσίασα τα δεδομένα για να κρίνει ο καθένας μόνος του πήρα την ακόλουθη απάντηση, «εγώ θέλω λύση τζιε ότι θέλει ας γίνει.» Όταν του είπα πως, «μια καλή λύση θα είναι σωτήρια αλλά μια κακή θα μας φέρει ολοκληρωτική καταστροφή,» ο συνομιλητής μου αντέταξε, «δεν με ενδιαφέρει τίποτε, είμαι [οικονομικά] παττισμμένος (πτωχεύσας) και θέλω λύση!» Μη δυνάμενος να τα βγάλω πέρα με την ‘λογική’ του συνομιλητή μου αναγκάστηκα να υψώσω λευκή σημαία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: