Εντός των ημερών η κατάθεση νομοσχεδίου για ενεργοποίηση Άρθρου 50 και Brexit στη Βρετανία




Η βρετανική κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας «εντός ημερών», ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο κ. Ντέιβις προέβη στην ανακοίνωση κατόπιν της τελεσίδικης απόφασης των 11 δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με πλειοψηφία οκτώ έναντι τριών, ότι η ενεργοποίηση του άρθρου που εκκινεί την επίσημη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ απαιτεί κοινοβουλευτική συγκατάθεση.

Ο κ. Ντέιβις προανήγγειλε ένα νομοσχέδιο «στην πιο απλή δυνατή μορφή», το οποίο θα εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση του βρετανικού λαού κατά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το νομοσχέδιο με την πιο περιεκτική διατύπωση που μπορεί ώστε να ελαχιστοποιήσει το περιθώριο υποβολής τροπολογιών από την αντιπολίτευση, διαδικασία που θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις.

Ο Υπουργός Brexit ξεκαθάρισε ότι η ετυμηγορία του Ανωτάτου δεν μπορεί να ανατρέψει το Brexit. «Το σημείο μη-επιστροφής το περάσαμε στις 23 Ιουνίου πέρυσι», είπε ο κ. Ντέιβις, ο οποίος πρόσθεσε ότι δε θα υπάρξει ούτε εκτροχιασμός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Πρωθυπουργός Μέι. Η Πρωθυπουργός έχει πει ότι θα προβεί στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 πριν από το τέλος Μαρτίου.

«Το κοινοβούλιο δικαίως θα εξετάσει ενδελεχώς και θα συζητήσει αυτή τη νομοθετική πράξη, αλλά πιστεύω ότι κανένας δε θα επιδιώξει να την καταστήσει όχημα για απόπειρες ανατροπής της βούλησης του λαού ή να αναστατώσει ή να καθυστερήσει τη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ», προειδοποίησε ο κ. Ντέιβις.

Πάντως ο σκιώδης Υπουργός Brexit των Εργατικών Κιρ Στάρμερ κάλεσε την κυβέρνηση να υποβάλει μία «λευκή βίβλο» με το αναλυτικό σχέδιό της για το Brexit και προανήγγειλε υποβολή τροπολογιών για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης της χώρας στην ενιαία αγορά. Το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας SNP επίσης προανήγγειλε την υποβολή δεκάδων τροπολογιών.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει πάντως να επισπεύσει στο μέγιστο τη συνήθως χρονοβόρα διαδικασία έγκρισης νομοσχεδίων. Σχεδόν κανένας σχολιαστής ή πολιτικός δεν αναμένει ότι είτε η Βουλή των Κοινοτήτων είτε η Βουλή των Λόρδων θα εμπόδιζαν την πορεία προς το Brexit, αλλά θεωρείται πιθανό να υπάρξουν αιτήματα που θα προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Σε ανακοίνωσή της μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Ντάουνινγκ Στριτ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την εντολή του λαού για έξοδο από την ΕΕ και ότι η απόφαση δεν αλλάζει κάτι ως προς το χρονοδιάγραμμα που έχει εξαγγείλει η κα Μέι. «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το κοινοβούλιο υποστήριξε το δημοψήφισμα με πλειοψηφία έξι προς ενός και ότι έχει ήδη δείξει την υποστήριξή του στην πρόοδο της διαδικασίας της εξόδου με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχουμε παρουσιάσει. Σεβόμαστε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα άρει την ισχύ δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που έχουν κατοχυρωθεί από τη βρετανική νομοθεσία, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο το κοινοβούλιο.

Οι δικαστές, εξάλλου, έκριναν ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν χρειάζεται την πρότερη συγκατάθεση των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50.

Αντιδρώντας η Πρωθυπουργός της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον χαρακτήρισε «αδιανόητο» οι 56 βουλευτές του SNP στο Γουέστμινστερ να αθετήσουν τη βούληση της πλειοψηφίας των Σκωτσέζων πολιτών και να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο που θα εκκινήσει τη διαδικασία του Brexit.

Είπε επίσης ότι είναι απογοητευμένη από την απόφαση ως προς τη μη συμμετοχή της Σκωτίας στη διαδικασία ενεργοποίησης του Άρθρου 50, σχολιάζοντας ότι η απόφαση δείχνει πως η συμφωνία για τις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις «δεν αξίζει καν το χαρτί στο οποίο έχει γραφτεί».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 24/01/2017 16:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: