Έντονες αντιδράσεις ΕΔΕΚ, Οικολόγων για την πορεία προς τη διάσκεψη της Γενεύης




“Πρέπει να καταστεί σαφές πως στην επικείμενη διάσκεψη επιβάλλεται η διακριτή και επίσημη παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας”, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για την επικείμενη διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό.

“Του μόνου δηλαδή επίσημα αναγνωρισμένου κράτους που έχει υποστεί την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή των κυπριακών εδαφών.

“Το θεματολόγιο της διάσκεψης θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τα θέματα της διεθνούς πτυχής:
Την κατάργηση των εγγυήσεων, όπως έχει προτείνει η Ελληνική κυβέρνηση, θέση την οποία ασπαζόμαστε πλήρως.
Τη διαμόρφωση του συστήματος ασφάλειας το οποίο να περιλαμβάνει είτε τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου Ασφαλείας είτε την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποκλειομένων των σημερινών εγγυητριών δυνάμεων.

“Τα θέματα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων στο σύνολό τους πριν από την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας.
Το θέμα της αποχώρησης των εποίκων. Στη διάσκεψη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει συζήτηση για κεφάλαια τα οποία αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού ή να γίνει οποιαδήποτε διασύνδεση αυτών των κεφαλαίων με τα θέματα τις διεθνούς πτυχής.

“Για μας δεν τίθεται θέμα το ποιος θα υπογράψει σε περίπτωση κατάληξης σε συμφωνία. Δικαίωμα υπογραφής έχει μόνο ο νόμιμος εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο, δηλαδή ο ΠτΔ και κανένας άλλος. Ακόμα και αν υπάρχουν πιέσεις από την Τουρκία η κυβέρνηση δεν πρέπει υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση.

“Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με το ψήφισμα 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1964 αλλά και με τη συνθήκη ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Και οι Οικολόγοι

“Αναμένουμε απαντήσεις από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με την αποστολή στη Γενεύη”, αναφέρει ο επικεφαλής του κινήματος Γ. Περδίκης.

“Το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, βρίσκεται στην προετοιμασία, για την διάσκεψη της Γενεύης. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφές με πρεσβείες Κρατών – Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ είμαστε και σε επικοινωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση.

“Έχουμε θέσει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ορισμένα ζητήματα σε σχέση με την Γενεύη και περιμένουμε ακόμα την απάντηση του. Για παράδειγμα, έχουμε ζητήσει να καθοριστεί η μέθοδος συνεννόησης και συνεργασίας των Αρχηγών των Κομμάτων με τον Πρόεδρο, ο οποίος θα βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

“Νομίζω είναι πολύ δικαιολογημένο το αίτημα μας να έχουμε έγκαιρη ενημέρωση πριν από την οποιαδήποτε δέσμευση επί των διαπραγματεύσεων.

“Επίσης έχουμε ζητήσει να έχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στην διάθεση τους το υλικό των εγγράφων, πρακτικών και συγκλίσεων που έχουν προ-υπάρξει. Δεν είναι δυνατόν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να βρίσκονται οι αρχηγοί στη Γενεύη αν δεν είναι καλά πληροφορημένοι για το λεγόμενο κεκτημένο των διαπραγματεύσεων.

“Έχουμε επίσης θέσει θέμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αναγκαία στελέχωση της αποστολής με εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε θέματα διεθνούς δικαίου, πέρα από την διαπραγματευτική του ομάδα και τους γνωστούς συμβούλους του.

“Δεν έχουμε πάρει απαντήσεις από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμένουμε μέχρι την Πέμπτη που θα συναντηθούμε μαζί του να έχουμε απαντήσεις επί των θεμάτων που έχουμε θίξει σχετικά με την αποστολή στη Γενεύη.

“Οι απαντήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα της συνάντηση της Πέμπτης θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της κεντρικής μας επιτροπής η οποία έχει συγκληθεί για το Σάββατο 7 Ιανουαρίου.

“Η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θα είναι αυτή που θα αποφασίσει τελικά εάν θα συμμετέχουμε ή όχι στην αποστολή της Γενεύης.

“Θεωρούμε ότι το κλίμα κατά το οποίο πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις συνεχώς επιδεινώνεται. Είναι σωστή η προσέγγιση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι η αναταραχή στην Τουρκία και η αποσταθεροποίηση του καθεστώτος εξαιτίας των συνεχόμενων τρομοκρατικών ενεργειών, δημιουργεί ένα ακόμα εμπόδιο για τη δημιουργία ενός καλού κλίματος.

“Φαίνεται ότι εκτιμάται σωστά, από πολλούς παράγοντες, ότι ο Ερντογάν έχοντας ανοιχτά μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας του πολύ δύσκολα θα προβεί στις αναγκαίες εκείνες κινήσεις για να μπορέσουμε να έχουμε επίλυση του κυρίως ζητήματος που πάμε στη Γενεύη, δηλαδή του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

“Παράλληλα προκύπτει και για την Κυπριακή Δημοκρατία ένα σημαντικό ζήτημα σε σχέση με τις τρομοκρατικές ενέργειες για αυτό καλούμε την Κυπριακή Κυβέρνηση να οχυρώσει την Κύπρο από το οποιοδήποτε ενδεχόμενο για τρομοκρατική ενέργεια στο νησί μας και την Κυπριακή Δημοκρατία”, καταλήγει ο κ. Περδίκης.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: