Από τη Βουλή το Brexit: Δεν αλλάζει τίποτα, λέει η Mέι, στηρίζουν οι Εργατικοί, πτώση στερλίνας




Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου απέρριψε την έφεση της κυβέρνησης κατά προηγούμενης δικαστικής απόφασης που όριζε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που εκκινεί επισήμως τη διαπραγμάτευση για το Brexit, χωρίς πρότερη κοινοβουλευτική συγκατάθεση.

Οι 11 δικαστές του Ανωτάτου έφτασαν στην ετυμηγορία τους μετά από ενάμιση μήνα διαβουλεύσεων μεταξύ τους, με πλειοψηφία 8-3.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα άρει την ισχύ δικαιωμάτων των Βρετανών πολιτών που έχουν κατοχυρωθεί από τη βρετανική νομοθεσία, κάτι που μπορεί να κάνει μόνο το κοινοβούλιο.

Το Δικαστήριο καθόρισε επίσης τη διαδικασία μέσα από την οποία θα πρέπει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 να τεθεί προς κοινοβουλευτική έγκριση. Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλει προς ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο.

Οι δικαστές, εξάλλου, έκριναν ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν χρειάζεται την πρότερη συγκατάθεση των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50.

Η σημερινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που υποχρεώνει την βρετανική κυβέρνηση να λάβει την έγκριση του Κοινοβουλίου στην επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ «δεν αλλάζει τίποτε» στο χρονοδιάγραμμα του Brexit, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και η κυβέρνηση θα τους ικανοποιήσει ενεργοποιώντας το άρθρο 50 (της Συνθήκης της Λισαβόνας) πριν από το τέλος του Μαρτίου, όπως έχει προβλεφθεί. Η σημερινή απόφαση δεν αλλάζει τίποτε», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Θα στηρίξει το Εργατικό Κόμμα

Το αντιπολιτευόμενο βρετανικό Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία της επίκλησης του Άρθρου 50 –η νομική διαδικασία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση– αφού το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι το κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για να εγκρίνει τη διαδικασία αυτή.

«Το Εργατικό Κόμμα σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη βούληση του βρετανικού λαού και δεν θα εμποδίσει τη διαδικασία για την επίκληση του Άρθρου 50», αναφέρει σε δήλωσή του εκπρόσωπος του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει να τροποποιήσει την απαραίτητη νομοθεσία, όταν αυτή περάσει από το κοινοβούλιο.

«Το Εργατικό Κόμμα ζητεί από την κυβέρνηση ένα σχέδιο για να εξασφαλισθεί ότι θα λογοδοτεί στο κοινοβούλιο σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ότι θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για να εξασφαλισθεί ότι η τελική συμφωνία έχει την έγκριση του κοινοβουλίου», δήλωσε.

Πέφτει η στερλίνα

Πτώση σημείωσε η λίρα, ενώ ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου σήμερα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας που έκρινε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του κοινοβουλίου για να εκκινήσει τις διαδικασίες εξόδου από την ΕΕ.

Η λίρα κινήθηκε ανοδικά καθώς τα πρώτα μέρη της απόφασης των δικαστών τάσσονται υπέρ του να δοθεί λόγος στους βουλευτές, κάτι το οποίο οι αγορές ελπίζουν ότι θα οδηγήσει σε μια έκκληση για ένα «ηπιότερο» Brexit που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο να διατηρηθεί η πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ωστόσο, η απόφαση ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη και η πορεία των τιμών γρήγορα άλλαξε. Σε αυτό συνέβαλε και η απόφαση ότι δεν θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και τα φιλοευρωπαϊκά κοινοβούλια της Σκοτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στις 11:53 ώρα Ελλάδας, η λίρα κατέγραψε πτώση 0,6% στο 1,2458 δολάριο. Επίσης σημείωσε πτώση 0,3% στις 86,10 πένες ανά ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,4%.

«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι ένα χαστούκι για τη βρετανική κυβέρνηση», δήλωσε ο Τζαβαΐντ Αφσάρ, χρηματιστής στην Securequity. «Ωστόσο, το κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την έγκρισή του και το χρονοδιάγραμμα για το Brexit θα μπορούσε να τηρηθεί. Σε ό,τι αφορά τους επενδυτές, έφυγε μια ακόμα αβεβαιότητα και μπορούν να επικεντρωθούν σε άλλα πράγματα».

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 24/01/2017 12:10
24/01/2017 12:54, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters, Λονδίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: