Ανοικτή επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη: Έχετε υποχρέωση να ενώσετε τον λαό




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η πολυδιαφημισμένη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό έληξε άδοξα, όπως άλλωστε αναμέναμε. Ήταν πολύ άσχημα προετοιμασμένη από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και βασικά έγινε για να διασωθεί, ακόμη μία φορά, η Τουρκία και να εμπλακεί η Λευκωσία σε μία διαδικασία που την υποβαθμίζει στο επίπεδο του ψευδοκράτους. Αυτό ήταν το σχέδιο του Ατλαντιστή Άιντα, ο οποίος δεν σεβάστηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διεξαχθούν πολλές συζητήσεις για το θέμα αυτό, με τον συνηθισμένο τρόπο, που κυριαρχείται από αλληλοκατηγορίες. Δεν γνωρίζω αν είναι πρέπον, σε αυτό ειδικά το στάδιο, να εισέλθει η πολιτική ηγεσία σε περίοδο παρατεταμένης αντιπαράθεσης, διότι ο εχθρός είναι η Τουρκία, και μόνο αυτή. Η Ελλάδα είναι η απόλυτη σύμμαχός μας, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει επιλεγεί από τον λαό να ηγείται του κυπριακού κράτους και να διαπραγματεύεται. Αυτές είναι οι πραγματικότητες.

Όσοι με διαβάζουν γνωρίζουν τις απόψεις μου. Δεν συμφωνώ με τις ιδέες του Κύπριου ηγέτη, ούτε με τον τρόπο που επέλεξε να διαπραγματευθεί το εθνικό θέμα. Είναι άλλο το να διαπράττεις ένα λάθος στη διαπραγμάτευση και άλλο να αφήνουμε στο απυρόβλητο την Τουρκία, επειδή τσακωνόμαστε μεταξύ μας.

Αδυνατώ να δώσω συμβουλές στον κ. Αναστασιάδη, καθώς δεν έχω τις ικανότητες, αλλά η έκφραση γνώμης δεν απαγορεύεται. Άλλωστε, η Δημοκρατία και μας επιτρέπει και μας δίνει τη δύναμη, να παρουσιάζουμε χωρίς φόβο και πάθος τις απόψεις μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πέραν των άλλων υποχρεώσεων του, πρέπει να είναι και ενωτικός πάνω απ’ όλα και δεν πρέπει να επιτρέπει καμία αντιπαράθεση σε ότι αφορά το εθνικό θέμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει και να ακούει, όχι να απαιτεί μόνο να τον ακούνε.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: