Άγριο παρασκήνιο και παζάρι: Πιθανότητα νέας συνάντησης στη Γενεύη στις 23 Ιανουαρίου




Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες αλλά πριν από όλα είναι θέμα κατοχής και παράνομης επέμβασης στο εσωτερικό της είπε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη, ο κ. Κοτζιάς είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είχαμε καλές συζητήσεις, υπάρχει θετικό κλίμα και αυτό που θέλω, το να υπάρξει μια δίκαιη, λειτουργική λύση του Κυπριακού βρίσκεται πάντα στην ακτίνα του υλοποιήσιμου και του πραγματοποιήσιμου».

Πρόσθεσε ότι πιθανόν να υπάρξει ανακοίνωση αργότερα απόψε ότι γίνανε βήματα προς θετική κατεύθυνση για λύση του Κυπριακού πιθανολογώντας ότι θα υπάρξει καταρχήν συμφωνία για δημιουργία μιας ομάδας με ειδικούς, οι οποίοι θα ετοιμάσουν κατάλογο ερωτήσεων στη βάση του οποίου ίσως γίνει στις 23 Ιανουαρίου συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «ακούσαμε και είπαμε πολλές ιδέες, υπήρξαν διαφωνίες, το κεντρικό πρόβλημα που είναι σε συζήτηση και που δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων είναι ασφαλώς το ζήτημα των Εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων, της Ασφάλειας.

Εμείς λέμε, και καλά κάνουμε, ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των Εγγυήσεων, μπορούσαμε να συμφωνήσουμε να φτιαχτεί μια διεθνής ομάδα που να παρατηρεί υπό το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων. Είναι φανερό ότι η δική μας πλευρά δεν θέλει παρεμβατικά δικαιώματα και θέλει αποχώρηση του στρατού.

Θέλουμε να είναι συνεχής η ροή της αποχώρησης, μια μεγάλη αποχώρηση την πρώτη βδομάδα, αλλά και την πρώτη μέρα και μετά να είναι συνεχής, να υπάρχει συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία, να μην υπάρξει διάθεση αναδιάρθρωσης που να δημιουργεί άλλου είδους σχήματα, πχ κάποιος σκέφτηκε για Βάσεις, και επίσης προτείναμε ως προεδρία του ΟΑΣΕ υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ να υπάρξει ειδική ομάδα που να καταγράψει με ακρίβεια το μέγεθος του τουρκικού στρατού αλλά και της ΕΛΔΥΚ, δεν έχουμε αντίρρηση, τον οπλισμό, τον τύπο του οπλισμού και να μπορεί μετά η ομάδα να καταγράφει τη ροή αποχώρησης.

Είχαμε μια δημιουργική συζήτηση, για πρώτη φορά χθες τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Είχαμε ξαναδεί χάρτες, αλλά ήταν πρωτοβουλίλες του ΟΗΕ και για πρώτη φορά τώρα είχαμε μια συνδυασμένη συζήτηση ανάμεσα στις εγγυήτριες δυνάμεις. Διμερώς έχουμε συζητήσει και με την Τουρκία και με τη Βρετανία. Προσπαθούμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, από τον Απρίλη 2015, να γίνει αυτή η συζήτηση. Πολλοί θέλανε την αποφύγουν, να την αναλάβουν. Ορισμένοι πίστευαν ότι στο δρόμο θα χανόταν αυτό το τρίπτυχο – εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα, στρατός. Το είδαμε σε παρελθούσες διαπραγματεύσεις που, πέραν της ελληνικής σκοπιάς, δεν υπήρχε αποδοχή.

Θέσαμε την ατζέντα. Στο Κυπριακό ο πυρήνας της ημερήσιας διάτακξης είναι τα θέματα που θέσαμε τον Απρίλη 2015.

Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες αλλά πριν από όλα είναι θέμα κατοχής και παράνομης επέμβασης στο εσωτερικό της».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: