Το ζητούμενο ήταν η συνέχιση του διαλόγου μετά το Μοντ Πελεράν, επιμένει ο Αναστασιάδης




Το ζητούμενο ήταν η συνέχιση του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι γίνονται ήδη διαβήματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η παρουσία των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη, αλλά και της ΕΕ, η οποία είναι «εκ των ων ουκ άνευ».

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αύριο στο Ισραήλ στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης, αλλά και στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας πως αν παραστεί ανάγκη θα υπάρξει και συνάντηση στην Αθήνα για συζήτηση των θεμάτων που αφορούν στην πολυμερή.

«Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, εντούτοις νοιώθω ότι έγινε ένας παραγωγικός διάλογος, άκουσα τις ανησυχίες και κάποιες διαφωνίες που διατηρούν οι πολιτικοί αρχηγοί με πλήρη σεβασμό λαμβάνω υπόψη όλα όσα ελέχθησαν και ανάλογα θα πολιτευθούμε στην πορεία, πάντα σε συνεννόηση και με τους αρχηγούς και με την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ερωτηθείς για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν για τη σύνθεση της πολυμερούς διάσκεψης και για τη διασφάλιση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως ο ίδιος θεωρεί πως «αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν και δεν είναι μέσω ανακοινώσεων ή από αέρος η χάραξη μιας υπεύθυνης πολιτικής».

Σε παρατήρηση ότι γίνεται λόγος για πολυμερή διάσκεψη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε λέγοντας «πάντοτε μιλούμε για πολυμερή».

«Η παρουσία της ΕΕ είναι εκ των ων ουκ άνευ, η παρουσία μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν γίνει και γίνονται διαβήματα για να είναι παρόντα. Συνεπώς δεν θεωρώ ότι θα ήταν φρόνιμο να αρχίσουμε τώρα να συζητούμε με βάση την αντίληψη την άλφα ή τη βήτα», συνέχισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως θα τον συνοδεύσουν οι Αρχηγοί των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο.

Σε παρατήρηση ότι έχει κατηγορηθεί ότι έχει υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχουμε μια συνέχιση του διαλόγου από εκεί που μείναμε στο Μοντ Πελεράν, τονίζοντας ότι «αυτό ήταν το ζητούμενο και αυτό ήταν και η απαίτηση των κομμάτων την επομένη του ναυαγίου».

«Αυτό ακολουθήσαμε, κάποια στιγμή έρχεται και η ώρα της αλήθειας. Δεν είναι το τέρμα η 12η οπωσδήποτε εάν υπάρξει ανάγκη συνέχισης του διαλόγου θα συνεχίσει, πάμε με αποφασιστικότητα και πάντοτε με γνώμονα τις απόψεις και τις θέσεις της ε/κ πλευράς, με γνώμονα πάντα τις έγνοιες και τις ανησυχίες, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις αντίστοιχες των Τ/κ», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να προσθέσει ότι «αυτό που είναι πρόθεσή μας είναι επιτέλους κάποια στιγμή να επιτύχουμε μια λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές σε βαθμό που να δημιουργεί ένα κράτος, επαναλαμβάνω, που θα προδιαθέτει προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και επανένωσης με απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα και απαράδεκτες εγγυήσεις».

Ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως πέραν του ότι επί τακτικής βάσεως έχουμε επαφή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, έχει γίνει συνεννόηση για συνάντηση αύριο στο Ισραήλ, ενόψει της τριμερούς αλλά και στις 16 του μηνός στις Βρυξέλλες.

«Και βεβαίως αν παραστεί ανάγκη, και οπωσδήποτε το βλέπω σαν αναγκαίο, θα γίνει και συνάντηση στην Αθήνα προκειμένου με την ελληνική κυβέρνηση να εναρμονιστούμε όσον αφορά τα θέματα που θα απασχολήσουν την πολυμερή διάσκεψη», κατέληξε.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: