Το λάθος του Ευκλείδη: Η Κυβέρνηση να έχει τη ευχέρεια να κυβερνήσει, είπε στους Γερμανούς




Ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παραδέχτηκε κανένα «επικοινωνιακό λάθος» κατά τη συνάντησή του σήμερα το πρωί στο Βερολίνο με Γερμανούς βουλευτές, αναφέρουν πηγές του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών διαψεύδοντας, ουσιαστικά, σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ωρών και υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δρα στο πνεύμα της συμφωνίας αλλά θα πρέπει να έχει και την ευχέρεια να κυβερνήσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα – συμφωνία.

Υπό την έννοια αυτή, τονίζουν οι ίδιες πηγές, η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ. Όσο δε για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων κρίθηκε απαραίτητη και ότι πρέπει να γίνει εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και τη διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει. Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία.

ΚΥΠΕ – Ελένη ΜαυρούληΕλλάδα/ΑΘΗΝΑ 16/12/2016 20:04

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: