Στον “αέρα” η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: Θα αποσαφηνιστεί πια του χρόνου…




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποφασίσει μόνο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί πριν από τον επόμενο χρόνο, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

“Είμαστε ακόμη στη δεύτερη αξιολόγηση (…) χρειάζεται κάποιο χρόνο, αυτή δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί ακόμη”, δήλωσε η εκπρόσωπος Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες, Τετάρτη.

“Και συνεπώς είναι επίσης σαφές ότι δεν θα έχουμε την απόφαση αυτή (για τη συμμετοχή του ΔΝΤ) πριν από το τέλος της χρονιάς, αυτή θα ληφθεί το νέο έτος”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

08/12/2016 06:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Βερολίνο, Germany

«Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη όσο δεν έχουν αποδεχθεί όλοι, όλα», δήλωσε ο Δ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας τις αντιφάσεις του ΔΝΤ 

Σε συνέχεια όσων δήλωσε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, για τις αποφάσεις του Eurogroup, δήλωσε με έμφαση ότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, επίσης σημείωσε με νόημα, «δεν αποδεχόμαστε τίποτε μέχρι να τα αποδεχθούν όλοι όλα».

Παραλλήλως, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προανήγγειλε πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει στο θέμα ο πρωθυπουργός, πέραν δηλαδή της Συνόδου Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε, έτσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συνομιλήσει και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Βασική θέση της ελληνικής πλευράς, το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών, όπως τα εργασιακά και τη λήψη νέων μέτρων μετά το 2018.

Η μεγάλη αντίφαση του ΔΝΤ

Ένα καίριο σημείο των απαντήσεων που έδωσε στους πολιτικούς συντάκτες ήταν αυτό για το ΔΝΤ: «Εμείς έχουμε κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος: έχει τονισθεί από τον πρωθυπουργό, από τον υπουργό Οικονομικών και χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup. Η “μπάλα” βρίσκεται τη στιγμή αυτή στο “γήπεδο” του ΔΝΤ: πρέπει να αποφασίσει τι ακριβώς θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα», περιέγραψε με ιδιαίτερη έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επικαλούμενος δε, την πληροφόρηση από το χθεσινό Eurogroup, «ο κ. Τόμσεν αντί να πιέσει στην κατεύθυνση μείωσης των πλεονασμάτων, φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για 10ετή συνέχιση του στόχου για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα και να πιέζει μόνο προς την ελληνική πλευρά για λήψη σκληρών μέτρων. Σε αυτό εντοπίζουμε μια μεγάλη αντίφαση του ΔΝΤ», επεσήμανε.

Η θέση της κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Μάλιστα, ο Δ. Τζανακόπουλος παρουσίασε την κυβερνητική θέση για τα πρωτογενή πλεονάσματα: αυτά, είπε, «οφείλουν να μειωθούν, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει, έτσι ώστε να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο, τόσο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, όσο και για την ελάφρυνση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας».

Εξάλλου, τα πλεονάσματα πηγαίνουν πέρα από το 2018, πράγμα που δεν εμποδίζει τη συζήτηση για μείωση χρέους, που θα συμπαρασύρει τα πρωτογενή πλεονάσματα, επιχειρηματολόγησε. Η ελληνική θέση είναι, μετά τη λήξη του προγράμματος να μειωθούν πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να τελειώσει η πολιτική διαρκούς αναπαραγωγής λιτότητας, υποστήριξε εξάλλου.

Επικίνδυνη η στάση της ΝΔ

Στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την ΝΔ ότι «έχει επιλέξει στάση επικίνδυνη, εύχεται την αποτυχία διαπραγματεύσεων, εύχεται να επιμείνουν οι σκληροπυρηνικοί σε ακραίες θέσεις για συνέχιση λιτότητας, έτσι ώστε να εμφανιστεί ως η μόνη πρόθυμη να υλοποιήσει τα ακραία μέτρα που ζητά το ΔΝΤ. Κάνει κακό στη χώρα η ΝΔ», πρόσθεσε.

Καμία διαφοροποίηση στους κόλπους της κυβέρνησης

Κληθείς να σχολιάσει τη φημολογία περί διαφωνιών μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός: «Ο υπουργός Οικονομικών απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Επίσης, βρήκε την ευκαιρία να υπογραμμίσει το «σαφές και κατανοητό», όπως είπε, ότι η επιμονή σε παράλογα μέτρα οδηγεί σε αβεβαιότητα, που προστίθεται σε σειρά αβέβαιων γεγονότων. Δεν βοηθά στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης, δήλωσε ακόμη. Ενώ για τα εκλογικά σενάρια παρατήρησε, πως συνεχίζουν να απασχολούν μερίδα των ΜΜΕ, όμως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη θέση της κυβέρνησης το περασμένο Σαββατοκύριακο, υπενθύμισε.

Ν. Παπαδημητρίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: