Στα άκρα ο Αλέξης Τσίπρας με το ΔΝΤ: Μίλησε για τους Έλληνες που φυλάνε Θερμοπύλες




Μηνύματα με αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Νίσυρο, κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη του νησιού, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο του νησιού.

Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ανόητους τεχνοκράτες», που όπως είπε χαρακτηριστικά, «βαφτίζουν το λάθος, σωστό», αναφερόμενος στις θέσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι. Εχουμε αποδείξει ότι προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες και τα βαριά μέτρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε δέσμη μέτρων που αφορούν όλα τα νησιά της χώρας και τόνισε ότι «πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την έγνοια και τη στήριξή μας στους κατοίκους των νησιών που φυλάνε Θερμοπύλες. Η Πολιτεία έχει χρέος να είναι δίπλα στους νησιώτες και να τους παρέχει ίσα δικαιώματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, και προσέθεσε ότι «η νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι μια απλή εξαγγελία, αλλά μια καθημερινή μάχη. Στόχος της δέσμης μέτρων είναι να μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα σε πλεονέκτημα» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ εξήγγειλε την άμεση ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής.
.
«Η Ελλάδα θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε αναφορά σε τεχνοκράτες που όπως έχουν παραδεχθεί «αρκετές φορές έχουν κάνει λάθος στους αριθμούς».

«Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες -ανόητους θα έλεγα, τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς, ούτε τους αριθμούς δεν μας λένε σωστά- έχουν παραδεχθεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος στους αριθμούς, αλλά μας λένε τώρα ξανά «το λάθος είναι το σωστό»» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.

«Μας λέγανε παλαιότερα από το 2010, ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση. Απέτυχε το πρόγραμμα, ξανά το 2012 νέο πρόγραμμα, μας λέγανε «θα βγούμε από την κρίση», απέτυχε και αυτό το πρόγραμμα, έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα σκληρής λιτότητας και τώρα που έχουμε ένα πρόγραμμα με ήπια προσαρμογή, κάνουν τις αντίστροφες προβλέψεις. Κάνουν προβλέψεις ύφεσης ενώ έχουμε γυρίσει στην ανάπτυξη. Και κάνουν προβλέψεις ελλείμματος για το ’16 και το ’15 ενώ έχουμε ξεπεράσει το 1% τις προβλέψεις τους και έχουμε υπεραπόδοση των στόχων. Και έρχονται, λοιπόν, τώρα αυτοί που επέβαλλαν αυτή την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ και στα νησιά μας δίχως, όμως, να έχουν υπόψη τους, τι σημαίνει νησί, ίσως να είχαν κάνει διακοπές στη Μύκονο και στη Σαντορίνη και στην Πάρο αλλά και εκεί αυτή η εικόνα, η εικόνα της ευμάρειας, είναι εικόνα ενός τριμήνου. Δεν βρέθηκαν ποτέ σε ένα μικρό, ακριτικό και απομονωμένο νησί το χειμώνα. Όταν έχει απαγορευτικό και δεν υπάρχει συγκοινωνία και όταν πολλές φορές οι άνθρωποι φοβούνται να αρρωστήσουν μη τυχόν και δεν βρεθεί ο τρόπος να φτάσουν γρήγορα σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και όταν πολλές φορές και πολλά νησιά -ευτυχώς όχι σήμερα- είχανε στέρηση ακόμα και γιατρού, ακόμα και δασκάλων. Θέλω, λοιπόν, να απαντήσω σε όλους αυτούς, ότι η Ελλάδα, βεβαίως είναι μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βεβαίως και θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, αλλά δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής. Και τα νησιά μας, οι νησιώτες μας αποτελούν βασικό συστατικό αυτής της συνοχής. Πόσω δε μάλλον σε μία εποχή νέων προκλήσεων».

Αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει μία δέσμη μέτρων ενίσχυσης της νησιωτικής Ελλάδος «που αφορούν την περιουσία αλλά και την παροχή κινήτρων, μέτρα που αφορούν την παροχή ειδικών κινήτρων για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, μέτρα που έχουν στόχο την ανάπτυξη, μέτρα που έχουν στόχο να διαμορφώσουν ή το δυνατόν μία ευκολότερη διαβίωση αλλά και μία προοπτική αναπτυξιακή για τους νησιώτες και τα νησιά μας».

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι η αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ η οποία θα ισχύσει για όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου και για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία έχουν υποστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης «και έχουμε υποχρέωση να τα στηρίξουμε» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε ακόμη, ότι «ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί και προωθείται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.

Τα τρία σημαντικής σημασίας ζητήματα, στα οποία θέλω να αναφερθώ, έχουν να κάνουν με την υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές στα νησιά μας.

Ανταποκριθήκαμε άμεσα σε αυτό το όραμα και σε αυτό τον στόχο με τη δημιουργία του υφυπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής.

Θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι, πλέον, ώριμες για να υπάρξει αυτό που εμείς ονομάζουμε «επανασχεδιασμός του βασικού δικτύου ακτοπλοΐας» για την καλύτερη και αμεσότερη μετακίνηση των νησιωτών. Το πρώτο στάδιο για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, είναι η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον ακτοπλοϊκό κλάδο. Έτσι, ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία 15 ετών εφαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Η διαβούλευση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών των νησιών σε θέματα γνωμοδότησης και ελέγχου ποιότητας των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών. Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα θα την καταστήσει περισσότερο λειτουργική για τον κάθε νησιώτη, αλλά θα κάνει και πιο ορθολογική την δημόσια δαπάνη για τις άγονες γραμμές.

Παράλληλα, προχωράμε στην Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής με την συμμετοχή του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς και με υδατοδρόμια, που φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο Αιγαίο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιών. Στο πλαίσιο της Επιτροπής αυτής θα εξεταστούν οι αρχές εφαρμογής του λεγόμενου «μεταφορικού ισοδυνάμου», που σημαίνει: όσο κοστίζει η μεταφορά για όμοια απόσταση στην ενδοχώρα, θα κοστίζει και για τον νησιώτη που έχει να διανύσει θάλασσα -και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σε ότι αφορά την παιδεία, δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα, ώστε τα σχολεία μας φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να ανοίξουν με καθηγητές, πλήρη, και με βιβλία από την πρώτη μέρα, σε κάθε νησί της πατρίδας μας, ακόμη και στο πιο ακριτικό νησί, ακόμη και στα Λέβιθα, ακόμη και σε νησιά που έχουν πολύ λίγους κατοίκους με πολύ μικρούς, όπως η Ερείκουσα – ια να μην πιάνουμε μόνο στο Αιγαίο- στο Ιόνιο. ‘Ανοιξαν, λοιπόν, όλα τα σχολειά μας. Και άνοιξαν χάρη στο γεγονός ότι είχε γίνει μια εξαιρετική προεργασία. Τα παιδιά μας βρήκαν δασκάλους, καθηγητές και εκπαιδευτικό υλικό. Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στην πρόσληψη 944 αναπληρωτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 249 αναπληρωτών ειδικής αγωγής και 354 αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας.

Μέτρα για τον αθλητισμό

Σε ότι αφορά τον αθλητισμό, που είναι τόσο καθοριστικός για την τοπική ζωή, προχωρήσαμε στην κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου και σε αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών.
– Ξεπαγώσαμε 2 έργα, προϋπολογισμού 850 χιλιάδων ευρώ.
– Έχουν ολοκληρωθεί 4 έργα, αξίας πάνω από ένα 1 εκατ. ευρώ.
– Υλοποιούνται 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δρομολογούνται και 7 νέα έργα, με προϋπολογισμό 866,5χιλ ευρώ.

Μέτρα για την υγεία

«Το θέμα της Υγείας αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τα νησιά»,, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε.

«Στον τομέα της υγείας, βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία για τα νησιά μας. Θα έλεγε κανείς ότι εκεί είναι η μεγάλη μας υποχρέωση να κάνουμε όλους τους νησιώτες να αισθάνονται ασφαλείς και ειδικά οι ηλικιωμένοι. Για πολύ καιρό, οι νησιώτες στερούνταν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας ενώ, παράλληλα, το δημόσιο σύστημα Υγείας απαξιωνόταν, έφθινε και γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιωτικά παρασιτικά συμφέροντα. Κατά το χρόνο που διανύουμε και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, η κυβέρνηση, θα έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές των νησιών με

– 112 μόνιμους γιατρούς και 107 επικουρικούς,
– 172 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό,
– 460 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου με ίδιες ειδικότητες και
– 50 άτομα για κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών.

Για την ενίσχυση και αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας των νησιών, μέχρι το 2018, θα έχουν αναπτυχθεί 27 τοπικές μονάδες Υγείας σε νησιά, συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, με άμεσο όφελος για 279 χιλιάδες νησιώτες.

Μέσω του ΕΚΑΒ προγραμματίζουμε μέσα στον επόμενο χρόνο την προμήθεια υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών ταχύπλοων μέσων για τη διακομιδή ασθενών, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν πλήρως τους νησιωτικούς πληθυσμούς των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Νότιας Κρήτης.

Πρόσφατα, τέθηκε σε λειτουργία η βάση αεροδιακομιδής στην Σύρο, ένα έργο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι και το οποίο εξασφαλίζει έγκαιρη και ασφαλή μετακίνηση των εκτάκτων περιστατικών για το Νότιο Αιγαίο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεσμευόμαστε ότι θα λειτουργήσει αντίστοιχη βάση αεροδιακομιδής στη Μυτιλήνη, που θα καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, έχουμε ήδη προαναγγείλει προσλήψεις, μέσα στο 2017, 100 μονίμων υπαλλήλων για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που θα ενισχύσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Σαμοθράκη».

Η αντιμετώπιση της έλλειψης νερού

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένο δίκτυο μονάδων αφαλάτωσης για τα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα νερού.

«Η έλλειψη νερού σε πολλές νησιωτικές περιοχές είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την μεταφορά ποσοτήτων νερού με καράβια. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση Δικτύου Μονάδων Αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση τριών μονάδων αφαλάτωσης, στην Λέρο, την Αμοργό και την Δονούσα, οι οποίες έχουν τεθεί σε λειτουργία. Σε συνολικά 9 άνυδρα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, ο εφοδιασμός με πόσιμο νερό θα συνεχιστεί απρόσκοπτα έως την ολοκλήρωση των έργων εγκατάστασης και λειτουργίας αφαλατώσεων. Ενώ για τα υπόλοιπα άνυδρα νησιά, η διαδικασία εγκατάστασης των απαιτούμενων μονάδων αφαλάτωσης, είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, έχει ήδη προχωρήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης αφαλατώσεων στην Πάτμο, τους Αρκιούς και το Καστελόριζο, όπου, με προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους, οι μειοδότριες εταιρίες, με την εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, αναλαμβάνουν την κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών των νησιών αυτών.

Στα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, έχουν δρομολογηθεί ή υλοποιούνται από το ΥΠΕΝ μια σειρά από άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η χρηματοδότηση σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων μικρών νησιωτικών οικισμών μέσω της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει εκδοθεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Ακόμα, προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος για ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, ως την βέλτιστη λύση κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της νησιωτικής Ελλάδας.

Τέλος, προωθείται στρατηγικό σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών σε νησιά του Αιγαίου. Η μελέτη έχει ανατεθεί με προθεσμία ολοκλήρωσης δύο μηνών, δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η νησιωτική ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης την ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο.

«Τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017-2020, θα χρηματοδοτήσουν δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, λιμενικών έργων και βασικών υποδομών, αντιμετώπισης λειψυδρίας, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ταυτόχρονα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, προβλέπει την ένταξη των μικρών, των παραμεθόριων και των προσφυγικών νησιών στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, ενώ διευκολύνεται και η αποπληρωμή επενδύσεων από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, για τα νησιά με προσφυγικές ροές.

Διασφαλίζουμε, ακόμα, την πρόσβαση σε ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακριτική Επιχειρηματικότητα» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ενώ ενισχύουμε τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους με έμπειρα στελέχη, για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, κάτι στο οποίο αναφερθήκατε και εσείς στη συνάντησή μας στο Δημαρχείο. Διότι, πράγματι, πολλές φορές αυτή η γραφειοκρατία δυσκολεύει, ιδίως Δήμους που δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσει να προσελκύει σε αυτά τα προγράμματα.

Εκπαιδεύονται στελέχη των Δήμων σε θέματα διαχειριστικής ικανότητας, ενώ για τους Δήμους των μικρών νησιών, που δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης τους με υποστήριξη από στελέχη της Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ».

Αναφερόμενος στον τουρισμό ο πρωθυπουργός είπε ότι, «προωθούμε δράσεις επέκτασης του τουριστικού τομέα που θα συμβάλλουν στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις και θα δώσουν ένα πιο αειφόρο χαρακτήρα στο τουριστικό μας προϊόν. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ.

Επιχορηγούμε ακόμη, την δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων πάρκων, την αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών αλλά και την πιλοτική δράση ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού.

Προγραμματισμένος στόχος, επίσης, είναι η ενίσχυση και των αρχαιολογικών χώρων με εποχικό προσωπικό, σε σταθερή ετήσια βάση. Για την στήριξη αυτής της πολιτικής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, έχει προγραμματιστεί πρόσληψη 200 μονίμων φυλάκων σε όλη την Ελλάδα, με προτεραιότητα στις νησιωτικές περιοχές. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να μην μένει αναξιοποίητος κανένας αρχαιολογικός χώρος και αυτό να είναι πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο. Στόχος μας είναι όμως να αναπροσανατολίσουμε τον τουρισμό, από τον μονοθεματικό τουρισμό, που αφορά μεγάλες τουριστικές μονάδες, να πάμε σιγά-σιγά και σε ένα τουρισμό που θα αφήνει οφέλη και στην τοπική κοινωνία με την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, θα συνδυάζεται με το τοπικό περιβάλλον και την παράλληλη ανάπτυξη και θα προσφέρει ευημερία στις νησιωτικές κοινωνίες».

«Επιδιώκουμε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση»
Ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε επίσης, ότι θα ενισχυθούν οι δήμοι με έμπειρα στελέχη και θα δοθεί έμφαση στον τομέα της έρευνας για τα νησιά, με στόχο την ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας.
«Επιδιώκουμε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση προβλημάτων των νησιών» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε
«Επιχορηγήσαμε κατά την διετία 2015-2016- ακόμη δηλαδή και μέσα σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες- πάνω από 40 νησιωτικούς δήμους. Προτεραιότητα δόθηκε στα μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά. Τα προηγούμενα χρόνια οικονομική ενίσχυση το 2012 δόθηκε μονάχα σε 4 νησιωτικούς Δήμους, το 2014, μόνο σε 7 νησιά και πολύ λίγα χρήματα.

Στο θέμα της ενίσχυσης των δημοσίων υπηρεσιών, προωθούμε άμεσα ρύθμιση για την ενίσχυση του τακτικού προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μικρών και απομακρυσμένων νησιών, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες.

Επίσης, σχεδιάζουμε άμεσα την αναβάθμιση των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του νησιώτη στις περιοχές που δεν υπάρχουν ΔΟΥ, αλλά και τον περιορισμό -κατά το δυνατόν- της ανάγκης για μετακινήσεις» σημείωσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε.
Στόχος,, της κυβέρνησης, είναι η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του τόπου και των πολλών δυνατοτήτων που αυτή παρέχει. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σε εξέλιξη το Πρόγραμμα «Παροχή δωρεάν κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας», ύψους 3,5 εκ ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην παροχή δημόσιας επιχορήγησης -με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια- σε τουλάχιστον 22.000 μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών της χώρας, για την απόκτηση κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο, μέσω της δωρεάν χορήγησης των αναγκαίων συσκευών, αλλά και του συνολικού ετήσιου παγίου της κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο
Καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νησιωτών, παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας μίλησε για μεγάλη τιμή που ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της Νισύρου και σε χαλαρό και ευδιάθετο κλίμα ανέφερε ότι είπε στον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη ότι πλέον πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί “γιατί σημαίνει ότι ως πολίτης Δωδεκανήσων και ως δημότης Νισύρου έχω δικαιώματα και θα είμαι αυτός που σε δυόμιση χρόνια στις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές θα έρθω να τους κρίνω, ψηφίζοντας στον τόπο σας”. “Το φθινόπωρο του 2019”, συνέχισε, “ψηφίζοντας και στις βουλευτικές εκλογές, που θα κρίνουν μια δουλειά τετραετίας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο της χώρας από το βαθύ τούνελ που για πέντε και πλέον χρόνια είχαμε μπει”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: