Συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού πριν το Eurogroup του Ιανουαρίου βλέπει ευρωπαϊκή πηγή




Η Κομισιόν εκτιμά ότι οι συζητήσεις Ελλάδας και Τρόικας για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού (SLA – staff level agreement) θα έχουν περατωθεί πριν από το eurogroup του Ιανουαρίου, που συνεδριάζει στις 27 του μήνα.

Αυτό μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος μετά το πέρας της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών. Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι το μόνο “δύσκολο σημείο” για την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραμένει το κομμάτι των εργασιακών και πως η Κομισιόν αποφάσισε να μην παραμείνουν οι ελεγκτές στην τρόικα στην Αθήνα γιατί αφενός δεν χρειαζόταν κάτι τέτοιο, αφετέρου θα έστελνε ένα αρνητικό μήνυμα η παραμονή τους εκεί στις γιορτές.

Σε σχέση με το euro working group, στο οποίο και έχει παραπεμφθεί η υπόθεση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους, η εκτίμηση της Κομισιόν είναι πως κανονικά η λεγόμενη σιωπηρή διαδικασία στον ESM πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και τα μέτρα να εφαρμοστούν τώρα. Υπάρχουν όμως και τουλάχιστον τέσσερα κράτη μέλη που διαφωνούν. Το EWG θα συνέλθει αύριο στις 15:00 τοπική ώρα.

Για πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 δισ. μιλά η κυβέρνηση

Στα 4,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου σε ταμειακή βάση έναντι 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 1,423 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,902 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού σε 43,585 δισ. ευρώ, από 39,934 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται 43 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 3,380 εκατ. ευρώ που αφορούν την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 44,826 δισ. ευρώ, από 42,230 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2015.

http://mignatiou.com/2016/12/amesos-o-kindinos-mi-chrimatodotisis-tou-ellinikou-programmatos-i-danistes-efigan/

Aθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: