Πηγή Μαξίμου: Εσφαλμένες οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία




Το ΔΝΤ την περίοδο 2010- 2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος, στο οποίο συμμετείχε.

Από το 2015 δηλαδή μετά το τρίτο πρόγραμμα, κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με νεώτερα στοιχεία που δόθηκαν για τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το 2010, το Ταμείο προέβλεπε για εκείνη τη χρονιά ύφεση 4,0% και η ύφεση ανήλθε στο 5,5%. Το 2011 προέβλεπε ύφεση 2,6% και η ύφεση ανήλθε στο 9,1%. Το 2012 προέβλεπε ανάπτυξη 1,1% και η ελληνική οικονομία παρουσίασε ύφεση 7,3%. Αντίστοιχα, το 2013, προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και υπήρξε ύφεση 3,2%, για το 2014, προέβλεπε ανάπτυξη 2,1% και υπήρξε ανάπτυξη 0,4%.

Τον Ιούνιο του 2015, το ΔΝΤ προέβλεπε για την Ελλάδα για το 2015 ανάπτυξη 0,0% και τον Οκτώβριο του ιδίου έτους, η πρόβλεψη έγινε ύφεση 2,3%. Όπως όλοι γνωρίζουμε το 2015 έκλεισε με ύφεση μόλις 0,2%, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

ΔΝΤ, ΦΠΑ και αύξηση στους χαμηλοσυνταξιούχους τέθηκαν στις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση

Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη συνάντηση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών που επέστρεψαν στην Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών προκειμένου να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση, με βάση πηγές προσκείμενες στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο, η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη δυσφορία της για δημοσίευση άρθρων σαν αυτό των κ. κ. Τόμσεν και Όμπσφελντ και μάλιστα στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει διαπραγμάτευση δια μέσου blogs ενώ επανέλαβε και το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, αντίθετα το ίδιο παραδέχτηκε ότι είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές που χρησιμοποίησε στις αρχικές του προβλέψεις. Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κατά τις πηγές αυτές, φέρεται να διευκρινίσει ότι το Ταμείο θέλησε να καταγράψει τις θέσεις του, αποφεύγοντας να σχολιάσει περαιτέρω το άρθρο.

Κατά τη διάρκεια της πέραν των τριών ωρών συνάντησης, προς συζήτηση από τους θεσμούς τέθηκαν και οι πρόσφατες εξαγγελίες του Έλληνα Πρωθυπουργού για εφάπαξ χορήγηση μικρής αύξησης στους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και για το «πάγωμα» της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Οι εκπρόσωποι των θεσμών ζήτησαν περαιτέρω πληροφορίες για τις εξαγγελίες αυτές καθώς επιδιώκουν να είναι σαφές αν παρά τις δαπάνες αυτές, καλύπτονται οι στόχοι που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό του 2016.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά επαναδιατύπωσε ότι στόχος της είναι να «κλείσει» η β’ αξιολόγηση το γρηγορότερο δυνατό, δηλαδή εντός των επομένων ημερών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: