Ο ΠτΔ να προβεί σε δήλωση ενώπιον του γ.γ. του ΟΗΕ στη Γενεύη για ΚΔ, ζητά ο Ομήρου




Σε παρόμοια δήλωση με αυτή που είχε κάνει ο Πρόεδρος Μακάριος το 1977, ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, καλεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προβεί ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε σχέση με την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης.

Σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Ομήρου αναφέρει ότι κατά τη συνομολόγηση της πρώτης συμφωνίας υψηλού επιπέδου, στη παρουσία του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κουρτ Βάλντχαϊμ, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τον Πρόεδρο Μακάριο ως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος Μακάριος είπε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι με αναγνωρίζει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα. Με αναγνωρίζει ο ΟΗΕ. Με αναγνωρίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ που είναι εδώ παρών. Συνεπώς πλην της ιδιότητας του ηγέτη της Ελληνικής Κυπριακής Κοινότητας, είμαι ο διεθνώς αναγνωρισμένος μόνος νόμιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Αυτό οφείλει να πράξει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση της Γενεύης. Να προβεί σε παρόμοια δήλωση ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία να καταχωρηθεί στα πρακτικά της συνάντησης» καταλήγει ο κ. Ομήρου.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: