Καθώς οδεύουμε προς την πενταμερή της Γενεύης: Οριακές οι στιγμές για τον Κυπριακό Ελληνισμό




Γράφει ο Νίκος Κατσουρίδης

Οι στιγμές για την Κύπρο είναι οριακές. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα. Προς το θετικό ή το αρνητικό. Αυτή τη φορά δεν μπορεί να γίνει λάθος. Δεν μπορεί να υποχρεωθεί ο λαός (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) να πουν όχι.

Για να μην συμβεί αυτό χρειάζεται σοβαρότητα, ψυχραιμία και νηφάλιος δημοκρατικός διάλογος. Χωρίς ισοπεδωτικές τοποθετήσεις και χαρακτηρισμούς. Δυστυχώς συμβαίνει και μάλιστα σ’ αυτά καταφεύγουν και άτομα τα οποία μια ζωή ορκίζονται πίστη και αφοσίωση στην ελευθερία του λόγου. Ας είναι.

Για να μην έχουμε λοιπόν αρνητικές εξελίξεις πρέπει η πολιτική ηγεσία να διαβουλευθεί πραγματικά και παραγωγικά και να βρει εκείνο το πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίσει μια λύση λειτουργική, βιώσιμη και ασφαλή. Λύση που θα απελευθερώνει και επανενώνει.

Για να επιτευχθούν τα πιο πάνω επιβάλλεται σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016, στο Εθνικό Συμβούλιο, να τοποθετηθούν ήρεμα μεν ξεκάθαρα δε επί όλων των πτυχών του Κυπριακού που συνιστούν τις ακανθώδεις πτυχές του και κατ’ επέκταση την ουσία του. Να συζητήσουν όχι με παράλληλους μονόλογους αλλά με ουσιαστικό διάλογο.

Αυτό σημαίνει ότι σήμερα Τετάρτη θα πρέπει μια με μια να συζητηθούν οι ακανθώδεις πτυχές και οι διαφωνίες. Να θέσει για παράδειγμα ο Πρόεδρος τη δική του πρόταση στο εδαφικό ή τα στρατεύματα, να εξηγήσει γιατί προτείνει ό,τι προτείνει και να επιχειρηματολογήσει επί τούτου. Στη συνέχεια και στο ίδιο και μόνο θέμα να προτείνουν και να επιχειρηματολογήσουν τα κόμματα. Ένα προς ένα τα κόμματα. Και αφού ολοκληρωθεί η συζήτηση ενός θέματος (π.χ. στρατεύματα), τότε να προχωρήσουν στο επόμενο.

Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα, τουλάχιστον ξεκαθάρισμα της θέσης ενός εκάστου των κομμάτων, πτυχή με πτυχή του Κυπριακού.

  • Ο Νίκος Κατσουρίδης είναι πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: