Οι περί του Κυπριακού απόψεις του Τάσου Τζιωνή: Δεν θα παίξει ποτέ πολιτικά παιγνίδια ο Κύπριος Πρέσβης




Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ

Ένα εμπεριστατωμένο άρθρο-ανάλυση  του πρέσβη της Δημοκρατίας στην Ρώμη, Τάσου Τζιωνή, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και  των διαπραγματεύσεων στην Γενεύη,  προκάλεσε την δυσφορία ορισμένων στο προεδρικό και στον ΔΗΣΥ , με αποτέλεσμα την διάχυση «πληροφοριών» στον τύπο ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθούν στο Προεδρικό με τις δηλώσεις του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη, Τάσου Τζιωνή, αφού (σ.σ: στο προεδρικό)  ασχολούνται με την ουσία και μόνο».

Υποστηρίζεται ότι ο πρέσβης «κατηγόρησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ταυτίζεται με την τουρκική θέση περί ¨εκλιπούσας¨ Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι  προσπάθησε να υποστηρίξει πως «η συμφωνία που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε στο δείπνο με τον Ακιντζί, την 1η Δεκεμβρίου, εξυπηρετεί την τουρκική θέση και επιδίωξη».

Επειδή γνωρίζω τον πρέσβη Τάσο Τζιωνή από τα πρώτα του βήματα στο Υπουργείο Εξωτερικών , έχω την εκτίμηση ότι ουδέποτε θα διανοείτο να παίξει πολιτικά παίγνια και πολύ περισσότερο να εξυπηρετήσει « πολιτικά συμφέροντα όσων έχουν κατά νου να πλήξουν την κυβέρνηση». Διαφεύγει από ορισμένους επικριτές του πρέσβη ότι είναι άνθρωπος ακέραιου χαρακτήρα και ήθους , από τα πιο άξια στελέχη του ΥΠΕΞ και ότι , ενώ χειρίστηκε πολλά και ευαίσθητα θέματα, τόσο επί εποχής Κληρίδη , όσο και των διαδόχων του ΟΥΔΕΠΟΤΕ διέρρευσε προς τον τύπο απόρρητα έγγραφα για να αποκτήσει την εύνοια πολιτικών ή μέσων ενημέρωσης.

Για να μην αναφερθώ εκτενώς στην προσφορά του, θα σημειώσω μόνο ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ οφείλεται σε αυτόν. Ανεξάρτητα των απόψεων του οι ξένοι συνάδελφοι του, ακόμη και υπουργοί Εξωτερικών,  αναγνωρίζουν την ευθυκρισία, τις ικανότητες του και το γεγονός ότι είναι δεινός διαπραγματευτής. Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο προσάπτεται στον πρέσβη Τάσο Τζιωνή το γεγονός ότι ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Τάσσου Παπαδόπουλου,  πριν και μετά το δημοψήφισμα του 2004.

Μέλημα του Τάσου Τζιωνή είναι να κάνει στο ακέραιο την δουλειά του και όχι η προσωπική προβολή και ανέλιξη. Επειδή έχω προσωπική πείρα, αυτά τα απεχθάνεται , όπως «ο διάβολος το λιβάνι». Άλλοι αλλάζουν απόψεις και θέσεις «κατά που φυσά ο άνεμος» για να είναι αρεστοί στην εκάστοτε ηγεσία.

Ίσως αυτοί , που σήμερα κατηγορούν τον πρέσβη , ο οποίος είχε βρεθεί για βδομάδες στο στόχαστρο του ΑΚΕΛ για μια συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» το 2005 , να μην γνωρίζουν , όπως έχω ακούσει από το ΥΠΕΞ, την εκτίμηση , την οποία είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης στην αρχή της θητείας του , στις απόψεις του Τάσου Τζιωνή. Αν αυτό ισχύει, άραγε τί άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα;

Προσωπικά δεν συμφωνώ πλήρως με πολλές από τις απόψεις του πρέσβη, αλλά , αν  αποτελεί «ατόπημα» ότι ο κ. Τζιωνής διατύπωσε εγγράφως προσωπικές απόψεις και σκέψεις , συνυπολογίζοντας και το όποιο κόστος μπορεί να έχει από την ενέργεια του αυτή, δεν ήταν άραγε μέγιστο λάθος η διαρροή προς τον τύπο άτυπου  σημειώματος για εσωτερική και μόνο χρήση  στενού συνεργάτη και μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας του προέδρου Αναστασιάδη; Και όμως ο συνεργάτης αυτός, ο οποίος διατύπωνε διαφωνίες για χειρισμούς στις διαπραγματεύσεις, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του προέδρου, ενώ ουδεμία έρευνα έγινε για την διαρροή του εμπιστευτικού εγγράφου. Γιατί  , λοιπόν, «δύο μέτρα και δύο σταθμά»;

Ο Τάσος Τζιωνής στο άρθρο του κάνει μια ανάλυση της παρούσας φάσης του Κυπριακού με βάση συγκεκριμένα στοιχεία και δηλώσεις του κ. Άϊντα, ο οποίος, δεν είναι μυστικό,  πλειστάκις έχει προκαλέσει την μήνιν του προέδρου Αναστασιάδη. Επίσης , ο Τ. Τζιωνής  επισημαίνει κάποιους κινδύνους, που ενδεχομένως να προκύψουν στην Γενεύη και τους οποίους η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να είναι εγκαίρως πανέτοιμη να αντιμετωπίσει. Κυρίως , θα πρέπει να έχει  συγκεκριμένο σχέδιο  για το πώς θα αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο ναυάγιο από τουρκική υπαιτιότητα.

Εξάλλου, γιατί να απορρίψουμε την άποψη ότι ο πρέσβης με τα όσα έγραψε ενισχύει την διαπραγματευτική θέση του προέδρου;

Όσοι διαφωνούν με τις απόψεις του Τάσου Τζιωνή οφείλουν να του απαντήσουν νηφάλια με τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Έτσι , προάγεται ο δημόσιος διάλογος και η ενότητα. Όχι με αφορισμούς και  δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης. Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο οι διαφορετικές, σύμφωνα με ορισμένους ,  απόψεις του πρέσβη Τάσου Τζωνή , έστω και δημόσια διατυπωμένες , θα έπρεπε να είναι ευπρόσδεκτές από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Αν ο πρόεδρος παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις του – και δεν έχω λόγω να αμφιβάλλω πριν δω το τελικό αποτέλεσμα- δεν πρέπει να ακούει μόνο αυτούς , που του «χαΐδεύουν» τα αυτιά. Αυτή είναι η εσχάτη πλάνη για έναν ηγέτη, ο οποίος μάλιστα έχει να διαχειριστεί το μέλλον της πατρίδας του.

Εκτιμώ ότι ο Τάσος Τζιωνής δεν έγραψε το συγκεκριμένο άρθρο για να προκαλέσει προβλήματα στον πρόεδρο και «ντόρο» γύρω από το όνομα του, αλλά γιατί θεώρησε καθήκον , λόγω της θέσεως και της πολύχρονης ενασχόλησης του με το Κυπριακό να εκφραστεί δημοσίως. Επίσης, αντιλαμβάνομαι ότι για το θέμα , έστω και από την Ρώμη, κ. Τζιωνής, επειδή πραγματικά ενδιαφέρεται για το Κυπριακό,   θα πρέπει να έχει στείλει αρκετά υπηρεσιακά σημειώματα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Θα ήταν ενδιαφέρον να πουν οι παραλήπτες των σημειωμάτων , αν και πόσο τα έλαβαν υπόψη και τί του απάντησαν.

Επιπλέον, φρονώ ότι είναι καθήκον και ηθική υποχρέωση  ενός ανώτατου κρατικού λειτουργού να διατυπώνει ευθαρσώς και ενυπογράφως την άποψη του πάνω σε θέματα ζωτικής σημασίας. Περί αυτού υπάρχει και σχετική νομολογία των κυπριακών , αλλά και των διεθνών δικαστηρίων. Ας μην επικαλούνται, λοιπόν, ορισμένοι ότι δεν μπορούν  να γίνονται δημόσιες τοποθετήσεις, «οι οποίες στο τέλος της ημέρας εξυπηρετούν μόνο πολιτικά συμφέροντα, όσων έχουν κατά νου να πλήξουν την κυβέρνηση».

Τέλος, οι επικριτές , ας θυμηθούν την ρήση του Βολταίρου: «Δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις»!

ΠΗΓΗ: http://viketos.blogspot.com.cy/

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: