Η κατά την Τουρκία «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία» στην παρούσα φάση του Κυπριακού: Το μέλλον άδηλον




Του Τάσου Τζιωνή*

1. Είχε ξενίσει πολλούς η συμπερίληψη στη γραπτή Δήλωση του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, κατά την 52η σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας (Λουξεμβούργο, 23/6/2014), της τουρκικής θέσης περί «εκλιπούσας ‘Κυπριακής Δημοκρατίας’» («defunct ‘Republic of Cyprus’»).

Τι σημαίνει για την Τουρκία «εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία»; Η πιο πάνω θέση αποτελεί μια συνεπή διαχρονική νομική θέση της Τουρκίας. Εκείνο που μας λέει η Τουρκία με τις δηλώσεις της περί «εκλιπούσας» είναι ότι, αυτό που σήμερα αποκαλείται απ’ όλους, εκτός απ’ αυτήν και τους Τουρκοκύπριους, Κυπριακή Δημοκρατία, δεν υπάρχει πλέον. Υπήρξε, κάποτε περιέπεσε σε αχρησία, απέθανε, απεβίωσε, εξέλιπε, έπαυσε-τέλος-πάντων, να υφίσταται.

Επειδή «εξέλιπε», μας λέει η Τουρκία, στην πρώτη περίπτωση, δεν επιτρέπει την προσχώρηση της «εκλιπούσας» σε διεθνείς οργανισμούς γιατί αυτό θα ενίσχυε τον ψευδή ισχυρισμό των Ελληνοκυπρίων ότι αντιπροσωπεύουν ένα κράτος το οποίο όμως έπαυσε να υφίσταται, γεγονός που θα τους εξέτρεπε την προσοχή από τον στόχο της επίλυσης του Κυπριακού.

Στη δεύτερη περίπτωση, δηλαδή όταν με τα έγγραφα επικύρωσης δυο συμβάσεων του ΣτΕ συνυπέβαλλε απαγορευόμενες από τις εν λόγω συμβάσεις επιφυλάξεις, δικαιολογούσε την πράξη της λέγοντας στα συμβαλλόμενα κράτη της κάθε σύμβασης ότι οι δυο επικυρώσεις δεν συνιστούν αναγνώριση της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου» ως Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η τελευταία έπαυσε να υφίσταται, ούτε υποδηλούν οποιαδήποτε υποχρέωση της Τουρκίας να συνεργάζεται με την «ούτω καλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία» κατά την εφαρμογή των συμβάσεων αυτών.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ:

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: