Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τα όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες κατά τις επαφές του ΠτΔ και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες.

Υπό τον τίτλο «Ηγέτες της ΕΕ στη διάσκεψη της Γενεύης» η Αλήθεια γράφει στο κύριο της θέμα ότι ενδιαφέρον να παρευρίσκονται εξέφρασαν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Ντόναλντ Τούσκ, η Φεντερίκα Μογκερίνι ακόμη και η Άγγελα Μέρκελ. Αλλού γράφει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης για άλλη μια φορά ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν τι ψήφισαν. Αλλού γράφει ότι εξάμηνη παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

Υπό τον τίτλο «Μέσω συμπερασμάτων η ΕΕ στη Γενεύη» η Σημερινή γράφει στο κύριο της θέμα ότι ενεργό ρόλο θέλει να έχει η ΕΕ στη Γενεύη αλλά η τουρκική πλευρά της θέτει εμπόδια αφού επιμένει ότι δεν μπορεί να έχει άλλο καθεστώς εκτός από εκείνο του παρατηρητή. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Ιωάννη Μάτσης είναι ο νέο CEO της Ελληνικής Τράπεζας. Αλλού γράφει ότι η Human Rights Watch κατακεραυνώνει την Τουρκία.

Υπό τον τίτλο «Έτοιμη να εμπλακεί η ΕΕ» ο Φιλελεύθερος γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Λευκωσία εξασφάλισε τη θετική στάση της ΕΕ ενόψει Γενεύης. Σε δεύτερο του θέμα γράφει ότι αποζημιώσεις ύψους €735.000 πλέον τόκους επιδίκασε το Εφετείο σε υπόθεση για ατύχημα σε ασανσέρ. Αλλού γράφει ότι στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν τρεις νέες υποθέσεις για την οικονομία σε σχέση με ομόλογα και μετοχές.

Υπό τον τίτλο «Και μετά τη λύση η Κύπρος συνεχίζει στην ΕΕ» η Χαραυγή γράφει στο κύριο της θέμα ότι συνέχεια στην ΚΔ και μετά τη λύση, ως μέλος της ΕΕ, δίνει ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα των 28 αντικρούοντας έτσι κινδυνολογίες περί κατάλυσης της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι αποκαθίστανται άλλα 4 μνημεία στην Αμμόχωστο. Αλλού ότι στην Αστυνομία οδηγεί ο ΠΙΣ την υπόθεση της γυναίκας που (ισχυρίζεται ότι) μπορούσε να επιλύσει το μυστήριο του αυτισμού με ένα ρομπότ.

Υπό τον τίτλο «Η αποχή το αντίπαλο δέος» η εβδομαδιαία εφημερίδα Αντίλογος γράφει ότι τα κόμματα βρίσκονται προ του φάσματος της χαμηλότερης προσέλευσης ψηφοφόρων σε κάλπες. Αλλού γράφει ότι 60.000 Κύπριοι πάσχουν από σπάνια νοσήματα. Αλλού ότι σύμφωνα με έρευνα «σπανάκι και φασόλια μας προστατεύουν από έμφραγμα και εγκεφαλικό».

Υπό τον τίτλο «Ο `Αρχινονός` των στημένων στην ηγετική πυραμίδα του ΔΗΣΥ» η εβδομαδιαία εφημερίδα Γνώμη γράφει στο κύριο της θέμα ότι η «γαλάζια φρουρά της Πινδάρου (βρίσκεται) πίσω από τα προσυνεννοημένα στο ποδόσφαιρο». Αλλού γράφει ότι οι τράπεζες πέρασαν ήδη στο χέρι ακίνητα αξίας €3,5 δισ. Αλλού γράφει ότι το αγροτικό κίνημα (περνά) στην αντεπίθεση για επανάκτηση του Συνεργατισμού.

Υπό το τίτλο «Πρόβα δημοψηφίσματος» η εβδομαδιαία εφημερίδα κυπριακό Ποντίκι γράφει ότι κλιμακώνεται η σύγκρουση στο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό ενόψει της διαπραγμάτευσης της Γενεύης και με ευθύνη της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα εγκατέλειψε το Κυπριακό. Αλλού γράφει για Κυβέρνηση του διχασμού και απαξίωσης της Ελλάδας.

Υπό τον τίτλο «Και στον ορίζοντα πλέον ο οδικός χάρτης Ακιντζί» η εβδομαδιαία εφημερίδα Κύπρος γράφει στο κύριο της θέμα ότι επί της ουσίας τα πράγματα πλέον βαδίζουν στον οδικό χάρτη που χάραξε η Άγκυρα και ο κατοχικός ηγέτης. Αλλού γράφει ότι οι παραστρατιωτικοί θερίζουν την Κολομβία. Αλλού ότι άρχισε η επιχείρηση εκκένωσης στο Χαλέπι.

Υπό τον τίτλο «Ο σχεδιασμός για τη Γενεύη» η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα The Cyprus Weekly γράφει στο κύριο της θέμα ότι με έντονες διπλωματικές διεργασίες προετοιμάζεται το έδαφος για τις συνομιλίες της Γενεύης όπου είτε η διαδικασία επίλυσης θα στεφθεί με επιτυχία είτε θα αποτύχει. Αλλού φιλοξενεί φωτογραφία από το χιονισμένο Τρόοδος γράφοντας ότι το Σ/κ ο καιρός θα είναι κρύος με βροχές. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη βδομάδα θα ανακοινωθούν οι επιτυχόντες προσφοροδότες σε ό,τι αφορά των 3ο γύρο αδειοδοτήσεων για έρευνες στην ΑΟΖ.

ΚΥΠΕ – Ηλίας Μαυροκέφαλος
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 16/12/2016 08:56

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: