Οι ασθενείς να γνωρίζουν ή όχι όλη την αλήθεια; Δύο ισχυρές απόψεις, χωρίς μονόπλευρη ηθική




Του Πανίκου Παναγιώτου

Η 28χρονη Μελίνα από τη Θεσσαλονίκη είχε διαγνωστεί με μεταστατικό καρκίνο του εγκεφάλου. Μετά από παράκληση της οικογένειάς της, οι γιατροί δεν της είπαν όλη την αλήθεια για την κατάσταση της υγείας της.

Δοκίμασε όλων των ειδών τις θεραπείες. Πρώτα στην Ελλάδα, μετά στις ΗΠΑ -σε πειραματικό πρόγραμμα- και στη συνέχεια στο Μεξικό με εναλλακτική ιατρική.

Στο διάστημα των 18 μηνών που βίωσε το σκληρό ταξίδι, μπορεί να μην έζησε καμιά στιγμή πραγματικής χαράς, αλλά η πίστη της ότι θα κέρδιζε τη μάχη τής έδινε κάποιο νόημα για να περιμένει το θαύμα.

Συνειδητοποίησε ότι πλησίαζε το τέλος όταν πια τα ανυπότακτα μάτια της δεν μπορούσαν να κρατηθούν ανοιχτά.

Σε αντίθεση με τη Μελίνα, η 36χρονη Κάθι -συγγενικό πρόσωπο γειτόνων μου στη Νέα Υόρκη- γνώριζε από την αρχή όλη την αλήθεια για τον δικό της καρκίνο (του παγκρέατος).

Ένας γιατρός σε νοσοκομείο της πόλης μας, ωμά και ειλικρινά, της είχε πει: «Λυπάμαι, αλλά έχεις ποσοστό επιβίωσης από τρεις έως έξι μήνες».

Η Κάθι έζησε τελικά τεσσερισήμισι μήνες. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα μπόρεσε και πραγματοποίησε δυο ταξίδια σε μέρη που ονειρευόταν και, όπως είπαν οι δικοί της, πρόλαβε να τακτοποιήσει κάποια πράγματα και να αποχαιρετήσει τα αγαπημένα της πρόσωπα.

Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν που πηγάζει από τις ιστορίες της Μελίνας και της Κάθι είναι κατά πόσο οι ασθενείς πρέπει να ξέρουν όλη την αλήθεια, αλλά συνάμα και αν οι γιατροί πρέπει να τους λένε όλη την αλήθεια για να μην «σκοτώνουν» την ελπίδα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι πάντα θα πρέπει να υπάρχουν οι εξαιρέσεις ανάλογα με την ηλικία, την ψυχολογία και τον χαρακτήρα ενός ατόμου, γιατί ορισμένοι όταν μάθουν πως δεν έχουν καμία πιθανότητα κυριεύονται από φόβο και φεύγουν πιο νωρίς.

Πολλοί άλλοι υιοθετούν την άποψη ότι οι ασθενείς έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουν όλη την αλήθεια για να απαλλαγούν ενδεχομένως από αχρείαστες θεραπείες και κυρίως για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους -όσο κι αν είναι αυτό- όπως οι ίδιοι θα ήθελαν.

Πρόκειται για δύο ισχυρές απόψεις, χωρίς μονόπλευρη ηθική.

Απόλυτη αλήθεια είναι μόνο ο θάνατος.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: