Φωτίου: Η τουρκική πλευρά να επιτρέψει τις εκταφές στις λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες




Η τουρκική πλευρά οφείλει χωρίς περιορισμούς να επιτρέψει τις εκταφές σε όλη την έκταση των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών, όπως και την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου είναι βέβαιο πως υπάρχουν πληροφορίες για πολύ περισσότερους των αγνοουμένων μας, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν στοιχεία για το τεράστιο θέμα της μετακίνησης οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν άγνωστοι.

Σε ομιλία του στην κηδεία του φονευθέντος από τους Τούρκους το 1974 εθνοφρουρού Νικόλα Παλαζή στην εκκλησία του Αγίου Κυπριανού στο Μένοικο, ο κ. Φωτίου είπε ότι τα οστά του Νικόλα εντοπίστηκαν πέρσι σε μαζικό τάφο 16 συμπατριωτών μας στην περιοχή του Τράχωνα, κοντά στις φυλακές του ψευδοκράτους.

Πολύ κοντά, σημείωσε, εντοπίστηκε και δεύτερος μαζικός τάφος με τα οστά 20 άλλων συμπατριωτών μας που ήταν και αυτοί αγνοούμενοι για 41 χρόνια. Αγνοούμενοι αλλά, οι περισσότεροι, εν ψυχρώ εκτελεσθέντες. Όλοι τους εθνοφρουροί που υπηρετούσαν στα φυλάκια της περιοχής Ομορφίτας – Νέαπολης – Τράχωνα και έδωσαν άνισες μάχες με τους Τούρκους, ενώ ο λόχος που υπηρετούσαν, ο 3ος του 211 Τάγματος Πεζικού, ο οποίος κάλυπτε όλη εκείνη την περιοχή, δεν είχε δεχθεί καμία ουσιαστική ενίσχυση, πέραν ενός αριθμού εφέδρων, οι περισσότεροι των οποίων αφού είχε πια κριθεί η έκβαση της μάχης, με τη ρίψη των Τούρκων αλεξιπτωτιστών και την άφιξη και άλλων δυνάμεων από το τουρκικό προγεφύρωμα στην Κερύνεια.

Αρκετοί συμπατριώτες μας, είπε, που υπηρετούσαν στην περιοχή αυτή ως κληρωτοί ή έφεδροι εκτελώντας το καθήκον τους για αντιμετώπιση του ξένου εισβολέα, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ ενώ τελούσαν υπό αιχμαλωσία, και τα σώματα τους ρίφθηκαν σε δυο μαζικούς τάφους. Μαζί ρίφθηκαν και τα σώματα εθνοφρουρών που έπεσαν στο πεδίο των μαχών.

Υπάρχει, ανέφερε, και η μαρτυρία ότι αριθμός εξ αυτών, περιλαμβανομένου του Νικόλα Παλαζή, τοποθετήθηκαν ως ασπίδα μπροστά από επιτιθέμενη τουρκική μονάδα για να εξαναγκαστούν αμυνόμενοι εθνοφρουροί μας σε άλλα φυλάκια να παραδοθούν ή να τα εγκαταλείψουν, αν τους ήταν δυνατό, για να μην πλήξουν τους συμπολεμιστές τους που τελούσαν υπό αιχμαλωσία.

Είναι, βέβαια, γνωστές και αρκετές άλλες περιπτώσεις μαζικών εκτελέσεων εθνοφρουρών μας, αλλά και πολιτών μεγαλύτερης ηλικίας, για τις οποίες η τουρκική πλευρά οφείλει να επιδείξει τη δέουσα συνεργασία και να βοηθήσει στη διακρίβωση και της δικής τους τύχης. Από τότε, συνέχισε, “έχουν περάσει 42 χρόνια και παραμένει ανεξακρίβωτη η τύχη χιλίων τόσων συμπατριωτών μας. Επιτέλους θα πρέπει όλοι οι συγγενείς των αγνοουμένων μας να πάρουν απαντήσεις για την τύχη τους και να μπορέσουν να προσευχηθούν για τις ψυχές τους, όπως προστάζει η χριστιανική πίστη και οι παραδόσεις μας”.

Οι ευθύνες της κατοχικής δύναμης αλλά και εκείνης της μερίδας των εξτρεμιστών μεταξύ των Τουρκοκυπρίων, δεν μπορεί να αποκρύβονται, ανέφερε ο κ. Φωτίου, για να προσθέσει ότι “η τουρκική πλευρά οφείλει χωρίς περιορισμούς να επιτρέψει τις εκταφές σε όλη την έκταση των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών, όπως και την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, όπου είναι βέβαιο πως υπάρχουν πληροφορίες για πολύ περισσότερους των αγνοουμένων μας. Και, ειδικά, να δοθούν στοιχεία για το τεράστιο θέμα της μετακίνησης οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους που παραμένουν άγνωστοι”, είπε.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: