Ενόψει των κρίσιμων στιγμών για την Κύπρο: Μήπως πρέπει να γίνει ένα τηλέφωνο στον Τράμπ;




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό τις τελευταίες εβδομάδες και ειδικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα δείχνουν ότι Κύπρος και Ελλάδα οδηγούνται σε μια ασφυκτική διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στην Ελβετία, η οποία έχει όλα τα σημάδια μιας εθνικής ήττας.

Όλοι μας επιθυμούμε μια λύση του Κυπριακού προβλήματος, που για να μην το ξεχνάμε είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, στο οποίο η διεθνής κοινότητα κάνει τα στραβά μάτια για πάνω από 40 χρόνια. Μια λύση όμως στην οποία οι λέξεις δίκαιη και βιώσιμη θα έχουν πραγματική σημασία και όχι διακοσμητικό ρόλο.

Ανέκαθεν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια δύναμη της οποίας ο ρόλος, με τους Βρετανούς στο παρασκήνιο, είναι καθοριστικός στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Το να αναφερθεί κανείς στο παρελθόν, όσο αφορά το ρόλο της Ουάσιγκτον, αυτή την κρίσιμη στιγμή για την Κύπρο δεν είναι χρήσιμο. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και καθώς οδηγούμαστε στη διαδικασία της Ελβετίας σε λίγες ημέρες, ο ρόλος της κυβέρνησης Ομπάμα και του Στέητ Ντιπάρτμεντ, με την καθοδήγηση της κας Νιούλαντ, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δίκαιος και ουδέτερος. Είναι σαφές ότι υπάρχει πίεση για μια λύση με το μαχαίρι στο λαιμό, με το Βερολίνο και την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, να έχουν μπει στο παιχνίδι της πίεσης με στόχο την ικανοποίηση της Τουρκίας και το ρίξιμο για μια ακόμη φορά του Κυπριακού Ελληνισμού.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

  • Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: