Ενεργοποίηση Άγγλων και Αμερικανών για Κύπρο με επαφές στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ




Οι διεθνείς παίκτες, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μπαίνουν φορτσάτα στις παρασκηνιακές διεργασίες ενόψει της σύγκλησης πενταμερούς διάσκεψης για την Κύπρο, στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Αξιοποιώντας τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις στο περιθώριο της διεθνούς αυτής σύναξης. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνάντησε διαδοχικά τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Βρετανίας και συζήτησαν θέματα που αφορούν και το κεφάλαιο της Ασφάλειας. Παράλληλα, υπήρξαν συζητήσεις για το ίδιο θέμα και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Την ίδια ώρα αναμένεται να γίνει, μάλλον στο Αμβούργο στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, η συνάντηση Κοτζιά και Τσαβούσογλου. Αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της προετοιμασίας της συνάντησης των Αλέξη Τσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν, η διευθέτηση της οποίας γίνεται διά της διπλωματικής οδού.

Όπως είναι γνωστό, η Αθήνα θέτει ως προϋπόθεση της συμμετοχής της σε πενταμερή την εκ προτέρων συνεννόηση Ελλάδος και Τουρκίας στα θέματα της Ασφάλειας. Η Αθήνα, διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, παρουσιάσθηκε να επιμένει σε διμερή συνάντηση ώστε να υπάρξει σύγκλιση και συνεννόηση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας καθώς τούτο «είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε μια επιτυχή πολυμερή συνάντηση μεταξύ όλων όσοι εμπλέκονται στην επίλυση του Κυπριακού».

Στο μεταξύ, ο Νίκος Κοτζιάς, είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος προχθές βρισκόταν στην Άγκυρα για επαφές.

Επιμονή Ακιντζί για Εγγυήσεις
Ο Μουσταφά Ακιντζί, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ζήτησε στήριξη από την Ε.Ε για λύση του Κυπριακού τον προσεχή Ιανουάριο ενώ παράλληλα κάλεσε τους αξιωματούχους της Ένωσης να «κατανοήσουν» την προσπάθεια διασφάλισης του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου, δια της παροχής εγγυήσεων από τη Τουρκία. Ο κ. Ακιντζί, ο οποίος είχε χθες χωριστές συναντήσεις με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, είδε και την Αμερικανίδα αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Βικώρια Νούλαντ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: