Έλλην: Ταξινομήσατέ τον αν ημπορήτε!… Παράδοξον πλάσμα, ατίθασον, περίεργον, ημίκακον…




Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ*

Όταν είδα στην σχεδόν 3ωρη σύσκεψη για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάθεται απέναντι, στη μεριά της ελληνικής αντιπροσωπείας, και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ένιωσα όπως όταν πήγαινα πιτσιρικάς στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας στην Αθήνα, και άκουγα από τα μεγάφωνα τη σύνθεση της ΑΕΚ να ξεκινά από τον θηριώδη τερματοφύλακά μας Στέλιο Κωνσταντινίδη -καλή του ώρα.

Άλλοι τον έλεγαν ντουλάπα, διότι ήταν μεγαλόσωμος και «κτιστός», και παρέμενε ακίνητος συνέχεια. Κι άλλοι τροχονόμο, διότι κουνούσε τα χέρια του και περνούσαν όλες οι μπάλες!

Brexit. Η έξοδος ξεκίνησε. Η φημισμένη, 328 ετών ασφαλιστική Lloyds του Λονδίνου είναι ανάμεσα στις πρώτες μεγάλες εταιρείες στο Σίτι που ανακοίνωσαν ότι από το νέο έτος θα μεταφέρουν μέρος των επιχειρήσεών τους σε άλλες χώρες της ΕΕ, για να περιορίσουν ή να αποφύγουν τη ζημιά που αναμένεται να υποστούν λόγω του Brexit. Όλες οι αποφάσεις, βλέπετε, έχουν και συνέπειες. Τις οποίες πολλές φορές αναλογιζόμαστε αφότου αφού έχουμε ήδη αποφασίσει, και αρχίζει η εφαρμογή!

Από τον φίλο και αναγνώστη Μιχάλη Π., έλαβα αυτό το μικρό, παλιό διαμαντάκι που ξετρύπωσε κάπου, και το αναδημοσιεύω ευχαρίστως. Έχει τίτλο «Τι είναι ο Έλλην;», αναδημοσιεύτηκε την 1η Οκτωβρίου 1935 στην εφημερίδα «Εστία», από την πρώτην (ελληνικήν) εφημερίδα της Ουάσιγκτον «Κόσμος», και φέρεται να αφορά «χρηματικόν βραβείον απονεμηθέν εις τον Δικαστήν Η. Κέλλι εν Ουασιγκτώνι, κατά την προκήρυξιν διαγωνισμού δια τον καλλίτερον χαρακτηρισμόν των διαφόρων λαών και της Ψυχολογίας των».
«Προ του δικαστηρίου της αδεκάστου Ιστορίας, ο Έλλην απεκαλύφθη ανέκαθεν κατώτερος των περιστάσεων, καίτοι από απόψεως διανοητικής κατείχε πάντοτε τα πρωτεία.
»Ο Έλλην είναι ευφυέστατος, αλλά και οιηματίας. Δραστήριος, αλλά και αμέθοδος. Φιλότιμος, αλλά και πλήρης προλήψεων. Θερμόαιμος, ανυπόμονος, αλλά και πολεμιστής.
»Έκτισε τον Παρθενώνα και μεθυσθείς εκ της αίγλης του, τον αφήκε βραδύτερον να γίνη στόχος οβίδων.
»Ανέδειξε τον Σωκράτην δια να τον δηλητηριάση. Εθαύμασε τον Θεμιστοκλέα δια να τον αποπέμψη. Υπηρέτησε τον Αριστοτέλην δια να τον καταδιώξη. Έκτισε το Βυζάντιον δια να το εκτουρκίση. Έφερε το 21 δια να το διακυβεύση. Εδημιούργησε το 1909 δια να το λησμονήση.
Ετριπλασίασε την Ελλάδα και παρ’ ολίγον να την κηδεύση.
»Κόπτεται την μίαν στιγμήν δια την αλήθειαν, και την άλλην μισεί τον αρνούμενον να υπηρετήση το ψεύδος.
»Παράδοξον πλάσμα, ατίθασον, περίεργον, ημίκακον, ημίκαλον, ασταθές, αβεβαίων διαθέσεων, εγωπαθές και σοφόμωρον ο Έλλην.

»Οικτείρατέ τον, θαυμάσατέ τον αν θέλετε. Ταξινομήσατέ τον αν ημπορήτε».

ΥΓ: Μακάρι να μπορούσα να κρατήσω εδώ το πολυτονικό. Δεν το ‘χει το λάπτοπ μου! Ήδη, με την αυτόματη ορθογραφία μου τα ‘βγαλε όλα λάθος. Τόσο αγράμματο!

Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Ζουράρις (Α) συνομιλεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο (Δ). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Ζουράρις (Α) συνομιλεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο (Δ). ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Persona non grata   
Ολίγων μηνών μέλος της κυβέρνησης Τσίπρα, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ του Καμμένου, ο υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδος το ‘χει βάλει θαρρείς σκοπό να καταλάβει μόνιμη θέση κάτω από αυτόν τον τίτλο της στήλης. Προχθές, out of the blue, όπως συνηθίζει, είπε: «Νομίζετε ίσως ότι δεν απειλούμαστε τώρα ως χώρα, μόνο κάποια νησιά μας ζητάει ο Ερντογάν. Και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει. Τα νησιά θα τα ξαναπαίρνουμε πάντοτε. Τη γλώσσα έχει σημασία να μη μας πάρουν». Όπως σχολιάζει στο facebook ο έχων κάνει σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες και στην οικονομία στο Χάρβαρντ, Αρίστος Δοξιάδης, τακτικός αρθρογράφος των οικονομικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών εκτροπών μας, «στο μυαλό του Ζουράρι κατοικούν πάμπολλες λέξεις, αλλά ούτε μία σκέψη».

  • Ο Χρήστος Μιχαηλίδης είναι αρθρογράφος της εφημερίδας Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: