Διαφωνίες σε όλα τα κεφάλαια, προετοιμασία ενόψει Γενεύης, αύριο στην Αθήνα ο Αναστασιάδης




Του Κώστα Βενιζέλου

Συζήτηση περισσότερο προετοιμασίας και ανασκόπησης έγινε χθες στη διάρκεια σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη διαπραγματευτική ομάδα.

Ενόψει της «μετανάστευσης» της διαδικασίας στη Γενεύη από τις 9 Ιανουαρίου, έγινε αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων ενώ εξετάστηκαν και κάποια ζητήματα που συνδέονται και με τη μετάβαση του Προέδρου Αναστασιάδη αύριο Παρασκευή στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Η σύσκεψη έγινε στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος ενώ λόγω χιονόπτωσης οι περισσότεροι από τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας μεταφέρθηκαν με μικρό λεωφορείο μέχρι το Καρβουνά και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα τζιπ της αστυνομίας. Από τη σύσκεψη απουσίαζαν ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο νομικός Πόλυς Πολυβίου.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία, διαπιστώνεται πως από τις συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο διαπραγματευτών δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος καθώς η τουρκική πλευρά θέλει να μεταφέρει όλες τις διαφορές στη Γενεύη. Παράλληλα, σημειώνεται πως υπάρχουν διαφωνίες σε όλα τα κεφάλαια, όπως η Διακυβέρνηση, Περιουσιακό, Οικονομία και Ε.Ε. Θεωρείται δε απίθανο, με βάση την αξιολόγηση που γίνεται, να επιτευχθεί συμφωνία στη Γενεύη και να κλείσουν όλα τα κεφάλαια.

Σε σχέση με την εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας η Λευκωσία έχει ενώπιον της γνωματεύσεις (που διαβιβάσθηκαν από την Αθήνα) ενώ αναμένεται μια ακόμη, που ζητήθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση από ξένο εμπειρογνώμονα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και αύριο στην Αθήνα. Στην Αθήνα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στο θέμα της Ασφάλειας.

Όπως αποκάλυψε χθες ο «Φ», ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς θα έχει στις 6 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες πριν τη Γενεύη, συνάντηση με το νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Η μετάβαση του κ. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη συνδέεται με τα θέματα της Διάσκεψης της Γενεύης, που θα συγκληθεί με βάση τη Συμφωνία του Δείπνου, στις 12 Ιανουαρίου.

Xθες, πάντως, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στην Άγκυρα Ελλάδος και Τουρκίας σε τεχνοκρατικό επίπεδο, για να συζητήσουν το θέμα της Ασφάλειας. Είναι προφανές πως η Άγκυρα προσπαθεί να καθυστερήσει τις συζητήσεις επί της ουσίας με διάφορες κινήσεις και ενέργειες καθώς επιδιώκει για λόγους τακτικής να μεταφερθούν όλα τα ζητήματα στη Γενεύη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, αναφερόμενος στη χθεσινή σύσκεψη στο Τρόοδος, είπε πως λήφθηκαν αποφάσεις για την τακτική της διαπραγμάτευσης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι έγινε ουσιαστική συζήτηση και προετοιμάστηκαν θέσεις, για τα θέματα που συζητούνται στη Λευκωσία και στα οποία υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η συζήτηση, είπε, θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτών, όσο και σε επίπεδο ηγετών.

• Σημειώνεται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού θα βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για να έχει συναντήσεις. Νωρίς το απόγευμα ο κ. Κυπριανού θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Αλέξη Τσίπρα.

Ενημερώνει Ιερά Σύνοδο και Εθνικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει την ερχόμενη Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου την Ιερά Σύνοδο για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει του νέου γύρου στη Γενεύη. Την ίδια ημέρα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Την επόμενη ημέρα, 5 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση του Σώματος. Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσουν μια σειρά ζητήματα καθώς στις 8 του ίδιου μήνα, είναι καθορισμένη η αναχώρηση για τη Γενεύη.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου έχουν προσκληθεί από τον Πρόεδρο να το συνοδεύσουν στην ελβετική πόλη, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε αυτό το θέμα θα ξεκαθαρίσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου. Θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και από κάποια ζητήματα που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: