Δεν κάνει πίσω ο Κοτζιάς για εγγυήσεις: Είδε Τσαβούσογλου, διατηρούνται οι εκατέρωθεν απόψεις




Μια πρώτη συζήτηση για το θέμα της Ασφάλειας έγινε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης, που έχει καθοριστεί για την 12η Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Χθες συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ στο Στρασβούργο. Η Αθήνα έχει ζητήσει πριν από την πενταμερή διάσκεψη να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν με στόχο να συζητήσουν το θέμα των εγγυήσεων. Μέχρι στιγμής συνάντηση δεν καθορίσθηκε ενώ είναι προφανές πως οι δυο χώρες διατηρούν τις απόψεις τους για το θέμα των εγγυήσεων.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα στα πλαίσια προφανώς ενός παιχνιδιού τακτικής και εντυπώσεων, έσπευσε χθες να ανακοινώσει πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για το Κυπριακό. Είναι πρόδηλό πως θέμα μη συμμετοχής δεν υπήρχε από τουρκικής πλευράς καθώς η Άγκυρα εξασφάλισε το ζητούμενο, που ήταν εν πολλοίς ο καθορισμός ημερομηνίας για την πενταμερή.

Στη Λευκωσία, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ενημέρωσε χθες τους διαπιστευμένους πρέσβεις στην Κυπριακή Δημοκρατία για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενόψει της Γενεύης αλλά και για τις επαφές του σε Αθήνα και Άγκυρα. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αναγνωρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν στα θέματα της Ασφάλειας, προτάσσει ωστόσο τη διάθεση που υπάρχει για συζήτηση του θέματος. Την ίδια ώρα, ο κ. Άιντα έχει αρχίσει ενημερώσεις και δημόσιες και κατ΄ιδίαν σε μια προσπάθεια του να διαμορφώσει κλίμα στην κοινή γνώμη ενόψει πενταμερούς.

Παρέμβαση των πέντε για πενταμερή
Πέντε κόμματα, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι, σε μια κοινή εμφάνισή τους, με προκήρυξη θέσεων για το Κυπριακό καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.

Παράλληλα, τον κατηγορούν για τους χειρισμούς του, που κατέληξαν στη συμφωνία του δείπνου. Από το Ισραήλ, όπου βρισκόταν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στα πέντε κόμματα με αιχμές.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: