Χαμένη είναι η Τουρκία στην αντιπαράθεση με την Ε.Ε.: Αντιλαμβάνεται μόνο μέτρα και κυρώσεις




Γράφει ο Λευτέρης Χριστοφόρου

Η αλαζονεία, ο νεοσουλτανισμός και η προκλητικότητα του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, δεν έχουν όρια. Με ύφος ηγεμόνα, με απρόβλεπτο και απροκάλυπτο τρόπο επιτίθεται στους πάντες και στα πάντα, όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.

Στο εσωτερικό μετέτρεψε τη Τουρκία σε μία απέραντη ανοικτή φυλακή, η αντίθετη άποψη απαγορεύεται και οι διώξεις και οι αυταρχικές μεθοδεύσεις του, είναι τόσο  βάρβαρες και μαζικές που θα τις ζήλευαν ακόμη και οι πιο στυγνοί δικτάτορες.

Η Τουρκία σήμερα βρίσκεται σε σκληρή σύγκρουση με όλους τους γείτονες της, Αρμενία, Συρία, Ιράκ και καθημερινά εντείνει τις απαράδεκτες προκλήσεις προς Κύπρο και Ελλάδα. Ο πόλεμος διαρκείας με τα 20 εκατομμύρια Κούρδων αποτελεί από μόνο του ένα κεφαλαιώδες κρίσιμο ζήτημα που απαιτεί ειδική ανάλυση και προσέγγιση γιατί οι διαστάσεις είναι τεράστιες και η θρυαλλίδα του Κουρδικού ήδη θερμαίνει τα θεμέλια του τουρκικού κράτους.

Σε όλα αυτά τα κρίσιμα που συμβαίνουν γύρω και μέσα στην Τουρκία, το τουρκικό κράτος τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αντιπαρέβαλε την σύγχρονη ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που προσέδιδε την εικόνα μίας Τουρκίας που επιζητεί ευρωπαϊκή εικόνα προβάλλοντας συγχρόνως προς την ίδια κατεύθυνση το δόγμα Νταβούτογλου για τη νέα Τουρκία με μηδενικά, προβλήματα με τους γείτονες.

Η Τουρκία συγκρούεται μετωπικά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αλαζονικό και προκλητικό ύφος δηλώνει ότι δεν έχει ανάγκη την ΕΕ  προβάλλοντας και πολλές άλλες ανεδαφικές ανυπόστατες υπερβολές.

Το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα είναι τελικά ο κερδισμένος ή ο χαμένος από τη ρήξη και πιθανή διακοπή των σχέσεων Τουρκίας και ΕΕ.
Ανεπιφύλακτα απαντώ ότι ο απόλυτα χαμένος από τη σύγκρουση ΕΕ-Τουρκίας θα είναι η Τουρκία για τους κάτωθι λόγους:

1. Εδώ και 15 χρόνια που η Τουρκία βρίσκεται σε ενταξιακή πορεία με την ΕΕ, μόνο παίρνει από την ΕΕ τόσο σε άμεσες χρηματοδοτήσεις όσο και σε έμμεσα οφέλη και οικονομική στήριξη.
2. Η αναβαθμισμένη τελωνειακή ένωση Τουρκίας – ΕΕ μόνο σημαντικά πλεονεκτήματα και τεράστια οφέλη πρόσφερε στην τουρκική οικονομία, στις τουρκικές επιχειρήσεις και στην τουρκική κοινωνία.
3. Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ φεύγουν από τα Ταμεία της ΕΕ ως προενταξιακή βοήθεια καθώς και απεριόριστη τεχνική στήριξη για εναρμόνιση και εκσυγχρονισμό της Τουρκίας. Επίσης  της παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε ταμεία και προγράμματα  με στόχο την ευρωπαϊκή εναρμόνιση της Τουρκίας.
4. Η τουρκική οικονομία σήμερα βρίσκεται επί ξηρού ακμής. Διάγει την τελευταία φάση της επίπλαστης ευημερίας, της εικονικής ανάπτυξης και προόδου και του εφήμερους εφησυχασμού. Οι Τούρκοι μέχρι σήμερα πουλούσαν προς τα έξω ότι η τουρκική οικονομία συνδέεται άρρηκτα με την ευρωπαϊκή οικονομία δημιουργώντας καλή εικόνα και προσδοκίες στους ξένους επενδυτές. Όλα αυτά συνθλίβονται κάτω από τις βαρύγδουπες συγκρουσιακές δηλώσεις του Ερντογάν και την αντιευρωπαϊκή ρητορική της Άγκυρας. Η ασυγκράτητη διολίσθηση της τουρκικής λίρας θα συνοδευθεί και από τον εκκωφαντικό θόρυβο της συντριβής της τουρκικής οικονομίας. Δεν θα αργήσει η ώρα του αιφνίδιου ξεφουσκώματος της τουρκικής οικονομίας, που πιθανώς θάναι και η αρχή του τέλους του Ερντογάν.
5. Ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός, μέχρι σήμερα, θεωρούσε απαραίτητο στοιχείο και τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας. Ο Ερντογάν καθώς και ανώτατοι θεσμοί του τουρκικού κράτους παρουσίαζαν τη Τουρκία ως τη μοναδική μουσουλμανική χώρα στη περιοχή και στην Ευρώπη που μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο εξαιτίας της σχέσης της με την ΕΕ.
6. Είναι μεγάλο ψέμα και θεατρινισμός του Ερντογάν να παρουσιάζεται ότι δεν τον ενδιαφέρει η ΕΕ. Εάν πραγματικά δεν τον ενδιέφερε γιατί δεν εγκατέλειψε από μόνος του την προσπάθεια εδώ και 15 χρόνια και γιατί απειλεί και εκβιάζει με το Προσφυγικό, για να του χαριστεί η ΕΕ και να κρατήσει ζωντανή την ενταξιακή πορεία του.

Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία όσον και εάν εκβιάζει με το Προσφυγικό, όσο και εάν εκτοξεύει απειλές στην ΕΕ, την ενδιαφέρει όσο τίποτε άλλο να παραμείνει συνδεδεμένη με την ΕΕ.

Μέσα από τη σύγκρουση ΕΕ – Τουρκία ο χαμένος είναι αποκλειστικά ένας και ονομάζεται Τουρκία και πολιτική Ερντογάν. Όλα τα άλλα που ακούγονται και γράφονται πόρρω απέχουν της πραγματικότητας.

Η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη Τουρκία και πρέπει να κατανοήσει και η ΕΕ ότι αυτή η Τουρκία τόσο για τα μείζονα θέματα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και για τις παραβιάσεις στη Κύπρο με την εισβολή και κατοχή, η Τουρκία αντιλαμβάνεται μόνον τα μέτρα και τις κυρώσεις και τίποτε άλλο.

Πολύ ορθά η ΕΕ και ιδιαίτερα το Ευρωκοινοβούλιο έστειλε ένα σοβαρό και υπεύθυνο μήνυμα τόσο στη Τουρκία όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο.

  • Αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ευρωβουλευτής. 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: