Από τη Γενεύη στα δημοψηφίσματα για λύση του Κυπριακού: Βιάζεται ο κατοχικός ηγέτης




Του Κώστα Βενιζέλου

Καθορισμό ημερομηνίας για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων θα επιδιώξει στη Γενεύη ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος χαρακτηρίζει την ευκαιρία αυτή ως την τελευταία.

Καθορίζοντας εν πολλοίς γνωστές κόκκινες γραμμές, από την αποδοχή των οποίων, όπως επισήμανε, θα εξαρτηθεί και η επιτυχία της προσπάθειας, ο κατοχικός ηγέτης, έθεσε ένα δίλημμα: Είτε θα υπάρξει κατάληξη και συμφωνία στη Γενεύη είτε θα είναι δύσκολο να ξανανοίξει ένα τέτοιο παράθυρο ευκαιρίας. Ο Μουσταφά Ακιντζί, που μιλούσε στο κανάλι Al Jazeera Τürk, προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, που απάντησε στις τοποθετήσεις του ιδιαίτερα στις προϋποθέσεις που έχει θέσει.

Δεκαεννέα ημέρες πριν από τη μετακόμιση της διαδικασίας στη Γενεύη, ο Μουσταφά Ακιντζί θέλησε να στείλει κάποια μηνύματα προς τη Λευκωσία, αλλά και προς τις Βρυξέλλες, τους πέντε του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πρώτο, ως προς τη διαδικασία, έκανε λόγο για δυο τραπέζια στη Γενεύη, όπως και σε συμμετοχή «πέντε χωρών». Εξήγησε πως «στις 9,10 και 11 Ιανουαρίου στη Γενεύη, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συνεχίσουμε κατά τον ίδιο τρόπο όπως εδώ και θα εργαστούμε κατά τρόπο που στις 11 Ιανουαρίου να παρουσιάσουμε τους χάρτες μας επί του Εδαφικού». Στις 12 Ιανουαρίου, ανέφερε, θα εισέλθουν στη διαδικασία η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία για τα θέματα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Θα μπορούσαν, όπως είπε, να συζητούν σε διαφορετικά δωμάτια οι δυο ηγέτες και οι εγγυήτριες. Αλλά, συνέχισε, θα μπορούσαν να είναι και μαζί σε κάποια φάση.

Δεύτερο, είπε πως στη Γενεύη μπορεί να βρίσκεται και η Ε.Ε. Μπορεί να είναι ως παρατηρητής και η Ε.Ε. για την οποία έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές. Εξήγησε πως θα εκπροσωπηθεί είτε από την κ. Μογκερίνι είτε από τον κ. Γιούνγκερ. Ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει άλλη πρόσκληση, απαντώντας προφανώς στην προσπάθεια που καταβάλλει η Λευκωσία για την εμπλοκή και παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είπε δε επί τούτου πως «τη διαδικασία αυτή τη διεξάγουμε υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών.

Τρίτο, καθορίζοντας το δικό του διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα όρια των συζητήσεων είπε πως τα πιο κρίσιμα θέματα στο τραπέζι είναι οι Εγγυήσεις και η εκ περιτροπής προεδρία. Έκανε ένα ακόμη βήμα λέγοντας πως «εάν δεν υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία, δεν υπάρχει ούτε δημοψήφισμα», προσθέτοντας πως αυτό θα είναι μια ένδειξη της ανάγκης των Τ/κ για ισότητα. Αναφορικά με το θέμα των εγγυήσεων είπε πως εάν η μία πλευρά συνεχίζει να μιλά για μηδενικό στρατό και μηδενικές Εγγυήσεις, τότε δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία. Και από την άλλη εμείς, εάν λέμε ότι δεν θα αλλάξουμε ούτε μια τελεία ή ούτε ένα κόμμα και θα συνεχίσουν (οι Εγγυήσεις) ως έχουν, τότε και πάλι δεν μπορεί να εξαχθεί κάποια συμφωνία».

Στις τοποθετήσεις Ακιντζί απάντησε η κυβέρνηση διά του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου. Ανέφερε πως μια επιδιωκόμενη λύση δεν μπορεί να εκφεύγει του συμφωνημένου πλαισίου και ούτε φυσικά των αρχών και αξιών της ΕΕ, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση, η Κυπριακή Δημοκρατία.

Αυτό που επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση και ειδικότερα προς την τ/κ πλευρά είναι, είπε, αντί δηλώσεων, την ανάγκη να επικεντρωθούμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στον στόχο ελαχιστοποίησης των υπαρχουσών διαφορών, προκειμένου να υπάρχει πραγματική προοπτική επιτυχίας στη διάσκεψη, στη Γενεύη.

Η δεκαπενταετία επαναξιολόγησης, το αέριο και η Ρωσία
«Ας ζήσουμε, ας δούμε και μετά το αξιολογούμε. Πιστεύω αυτή είναι η πιο λογική προσέγγιση», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί για το θέμα των εγγυήσεων.

Σε ερώτηση εάν θα τεθεί μια ημερομηνία για επαναξιολόγηση του θέματος, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι κατά την άποψή του αυτό μπορεί να γίνει σε τουλάχιστον 15 χρόνια. «Σε 15 χρόνια θα δείξει εάν λειτουργεί το νέο σύστημα που θα ιδρύσουμε. Το 1960 ιδρύσαμε μια δημοκρατία, λειτούργησε τρία χρόνια. Τώρα ας το δούμε αυτό με εκλογές τριών περιόδων. Ας δει η κοινότητά μας ότι ένας Τ/Κ μπορεί να γίνει πρόεδρος αυτής της ομόσπονδης δομης», ανέφερε.

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι είναι και εκείνοι συνέταιροι στα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ας δούμε μέσα σε αυτά τα 15 χρόνια να ενώνεται το φυσικό αέριο της Κύπρου με εκείνο του Ισραήλ και μέσω της Τουρκίας να σταλεί στην Ευρώπη». Ερωτηθείς για το ρόλο της Ρωσίας είπε ότι δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στην διάσκεψη αλλά περιμένουμε να συμβάλει σε αυτήν», ανέφερε.

Σήμερα ο Πρόεδρος Αναστασιάσης θα δεχθεί τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: