Το «Κουκλόσπιτο», η καλύτερη παράσταση στα Βραβεία Κοινού του περιοδικού Αθηνόραμα




Με το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν, το οποίο συνεχίζεται και φέτος, να παραλαμβάνει το πρώτο βραβείο, ακόμη δέκα παραστάσεις της σεζόν 2015-2016 τιμήθηκαν από τους αναγνώστες του περιοδικού «Αθηνόραμα», την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Μουσικής Αθηνών, κατά την 18η τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού που ήταν αφιερωμένη στις κορυφαίες θεατρικές στιγμές των τελευταίων 40 χρόνων.

Οι παρουσιαστές της βραδιάς Σταμάτης Φασουλής και Σμαράγδα Καρύδη έκαναν μία θεατρική αναδρομή σε παραστάσεις που ξεχώρισαν, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, από το 1976, γενέθλια χρονιά του Αθηνοράματος μέχρι φέτος που το περιοδικό έκλεισε 40 χρόνια ζωής.

Παραστάσεις που άφησαν εποχή, γιατί αποτύπωσαν με συγκλονιστικό τρόπο τη νεοελληνική πραγματικότητα, όπως το «Χάσαμε τη Θεία. Στοπ» του 1976 σε σκηνοθεσία Θ. Παπαγεωργίου , γιατί απενοχοποίησαν τη φάρσα όπως έκανε ο Μίνως Βολανάκης το 1984 με τον αποκαλυπτικό τρόπο που ανέβασε Φεϊντό, γιατί σφράγισαν μια μεγάλη πορεία με τον καλύτερο τρόπο όπως ο «Ήχος του όπλου», η τελευταία σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν (1987), γιατί μας σύστησαν μία νέα αισθητική, άγρια και γοητευτική όπως το «Στο βάθος κτήνος» του Γιάννη Κακλέα το 1989, γιατί μας χάρισαν αλησμόνητες ερμηνείες όπως η Λυδία Κονιόρδου με τη «Φόνισσα» το 1998 ή γιατί μας έδωσαν μία νέα αναπάντεχη και συναρπαστική ανάγνωση σε σχεδόν παρεξηγημένα έργα, όπως η «Γκόλφω» του Νίκου Καραθάνου το 2012.

Το βραβείο της Καλύτερης Παράστασης για τη σεζόν 2015-2016 κατέκτησε, σύμφωνα με την κρίση των αναγνωστών του Αθηνοράματος το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν που παίζεται και φέτος στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής» σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα με την Αμαλία Μουτούση στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η οποία απέσπασε και το 1ο βραβείο γυναικείου ρόλου.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: