Το Eurogroup θα ασχοληθεί με τα οικονομικά λύσης Κυπριακού: Σημαντικό λέει ο Γεωργιάδης




Σημαντική, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, την αυριανή ενημέρωση που θα γίνει στο Eurogroup για τις οικονομικές διαστάσεις και παραμέτρους της πιθανής επίλυσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση αναμένει την εμπλοκή όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, περιλαμβανομένου και του Eurogroup.

Τα οικονομικά του Κυπριακού θα βρίσκονται στην αυριανή ατζέντα του Eurogroup μαζί με την ενημέρωση για την πρώτη μετα-μνημονιακή αξιολόγηση της Κύπρου.

«Είναι σημαντική η ενημέρωση του Eurogroup για τις οικονομικές διαστάσεις και παραμέτρους της πιθανής επίλυσης του Κυπριακού. Η κυπριακή Κυβέρνηση αντικρίζει ως πολύ σημαντικές αυτές τις οικονομικές παραμέτρους και αναμένει την ενημέρωση και την εμπλοκή όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, περιλαμβανομένου και του Eurogroup», δήλωσε ο Υπουργός απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ.

Ανέφερε επίσης ότι τα οικονομικά της λύσης, αποτελούν για την Κυβέρνηση μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρο τόσο στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας όσο και στις διεθνείς επαφές και το ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφορικά με την ενημέρωση για τον πρώτο μετα-μνημονιακό έλεγχο της Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι για το θέμα θα υπάρξει μια σύντομη ενημέρωση και δεν αναμένεται να υπάρξει συζήτηση. Αν υπάρχει οτιδήποτε περαιτέρω, πρόσθεσε, θα παραπεμφθεί είτε σε επόμενο Eurogroup είτε στο working group.

Όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, είναι ευκαιρία να ενημερωθεί το Eurogorup και να επιβεβαιωθεί η πορεία διόρθωσης της κυπριακής οικονομίας, η οποία συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος με έμφαση στον ισχυρό πλέον ρυθμό ανάπτυξης, στη σταδιακή μείωση της ανεργίας και την καλή κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

Ερωτηθείς για τα ευρήματα της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τον πρώτο μετα-μνημονιακό έλεγχο, είπε ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί και εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις καθυστερούν ή εκκρεμούν για μακρά περίοδο ενώπιον της Βουλής. Έφερε ως παράδειγμα το πλαίσιο μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας από τον Αύγουστο του 2015.

Όπως είπε, επαναλαμβάνεται η παραίνεση τόσο των μεταρρυθμίσεων όσο και της συνετής διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών, παραινέσεις τις οποίες η Κυβέρνηση αποδέχεται και προσυπογράφει

«Η ανάγκη συνέχισης της μεταρρυθμιστικής προσπάθειες και αποφυγής τέτοιων καθυστερήσεων μας βρίσκει σύμφωνους. Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ουσιαστικά υιοθετώντας και αυτή την παραίνεση της Κομισιόν και της ΕΚΤ», κατέληξε ο Υπουργός.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: