Θρασύτατος Τσαβούσογλου: Θέλει πενταμερή και «λύση» εντός του έτους για να ελέγχει η Τουρκία την Κύπρο




Ολοκληρώθηκε η σειρά επαφών του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Τσαβούσογλου με τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί και την ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα, κατά την διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του.

Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Τούρκος υπουργός δήλωσε, ουσιαστικά, πως η Άγκυρα αναμένει μόνιμη «λύση» εντός του 2016.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Ακιντζί, τους προέδρους των “συγκυβερνώντων” κομμάτων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΡΤΚ και ΚΚΔ και τον παράνομο “υπουργό εξωτερικών”, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως συζήτησε τις εξελίξεις μετά τους δύο γύρους διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν και καθορίστηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από δω και πέρα. Εξέφρασε μάλιστα την χαρά διότι «κυβέρνηση» και «αντιπολίτευση» έχουν κοινή γραμμή επί του θέματος.

«Ως Τουρκία στηρίξαμε πάντα τις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου «…και προσφέραμε την στήριξή μας χωρίς δειλία βάσει του πλαισίου που καθόριζε το έγγραφο της 11ης Φεβρουαρίου 2014 με στόχο οι διαπραγματεύσεις να φέρουν καρπούς και εντός του 2016 να γίνουν βήματα για μόνιμη λύση και τον καθορισμό ενός απαραίτητου οδικού χάρτη στον οποίο περιλαμβάνεται και η πεντεμερής διάσκεψη», είπε.

Την ίδια ώρα όμως ο παράνομος «πρωθυπουργός» Οζγκιουργκιούν αποκάλυπτε τις προθέσεις της Άγκυρας δηλώνοντας πως αν δεν υπάρξει λύση, προφανώς στα μέτρα της Τουρκίας, «πρέπει να συνεχίσουμε ως ΤΔΒΚ». Τόνισε επίσης πως «…αν δεν ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, η Ένωση δεν θα έχει κανένα λόγγο εδώ (στα κατεχόμενα)».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν αποδέχεται την «παρουσία της Τουρκίας», δηλαδή των κατοχικών στρατευμάτων και τις εγγυήσεις.

Προσπαθώντας να επιρρίψει τις ευθύνες στην ελληνική πλευρά, είπε πως «…η Ε/κ πλευρά λέει συνεχώς όχι». Κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα διότι, κατ’ αυτόν, επέρριψε ευθύνες στην Τουρκία και την Τ/κ πλευρά.

«Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν με αυτό τον τρόπο. Αναρωτιόμαστε μέχρι ποιο σημείο θα το ανεχόμαστε. Αν μέσα στο 2016 δεν υπάρξει λύση πρέπει να συνεχίσουμε ως ΤΔΒΚ», είπε.

http://mignatiou.com/2016/11/eftase-o-tsavousoglou-sta-katechomena-gia-na-dosi-nees-odigies-ston-katochiko-igeti-akintzi/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: