Τα ευρήματα του πρώτου μετα-μνημονιακού ελέγχου της Κύπρου στο Eurogroup της Δευτέρας




Τα ευρήματα το πρώτου μετα-μνημονιακού ελέγχου για την Κύπρο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν στην αυριανή συνεδρία του Eurogroup που αρχίζει στις 16.00 ώρα Κύπρου στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να επισημανθεί η καλύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, η ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργεί η αυξημένη πίεση για δαπάνες μετά τη βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας.

Στη δήλωση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά τον πρώτο μετα-μνημονιακό έλεγχο στην Κύπρο που δημοσιεύεται από το Eurogorup, αναφέρεται ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος κατά τη διάρκεια του προγράμματος έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, με ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και θετικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η δημοσιονομική εξυγίανση, αναφέρεται, υπήρξε ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πλαισίου πολιτικής και της διευκόλυνσης της πρόσβασης της χώρας στις αγορές.

Είναι σημαντικό, σημειώνεται, να διασφαλιστούν αυτά τα επιτεύγματα, συμπεριλαμβανομένης και της αντοχής στην αυξημένη πίεση για δαπάνες. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων έχει αποδυναμωθεί σημαντικά, με κρίσιμη νομοθεσία να εξακολουθεί να εκκρεμεί προς έγκριση. Οι κυπριακές αρχές, ενθαρρύνονται να ανανεώσουν τις προσπάθειές του προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αυξήσουν την αναπτυξιακή δυναμική της Κύπρου και να προσελκύσουν περισσότερες ξένες επενδύσεις.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η οικονομική ανάπτυξη το 2016 ήταν ισχυρότερη απ` ό,τι αναμενόταν υποστηρίζοντας τις δημοσιονομικές επιδόσεις. Όπως αναφέρεται, η αύξηση του ΑΕΠ εντός του 2016 αναμένεται να ξεπεράσει το 2,5% και να παραμείνει ισχυρή το 2017. Σημειώνεται η καθοδική τάση της ανεργίας, καθώς και ότι ο στόχος της Κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 είναι εφικτός.

Αναφέρεται επίσης ότι με το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον, η πίεση για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής έχει αυξηθεί, κάτι που πρέπει να αποφευχθεί, καθώς οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί, ενώ η καθοδική πορεία του δημοσίου χρέους έχει αγκιστρωθεί.

Αναφέρεται επίσης ότι είναι σημαντικό οι νομοθετικές ενέργειες με δημοσιονομικές επιπτώσεις, όπως η κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας, να αντισταθμιστούν με σαφώς καθορισμένα μέτρα σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Υπό το φως των δημοσιονομικών κινδύνων, η αποστολή υπογραμμίζει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συνεχιστεί, με τη συγκράτηση μεταξύ άλλων των μισθών του δημόσιου τομέα.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σημειώνεται ότι οι προσπάθειες για ταχύτερη αναδιάρθρωσή τους και το βελτιωμένοι οικονομικό περιβάλλον έχουν οδηγήσει σε μείωση τους, ωστόσο παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα αποτελούν σημαντικά επιτεύγματα αλλά η εφαρμογή τους πρέπει να ενταθεί.

Σημειώνεται ακόμα ότι ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί σημαντικά κάτι που πρέπει να ανανεωθεί, κυρίως σε σημαντικές νομοθεσίες που καθυστερούν όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Αναφέρεται τέλος ότι για την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση περισσοτέρων επενδύσεων, πρέπει να επιτευχθεί πρόοδος σε βασικούς τομείς, όπως η δημιουργία ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού συστήματος μεταβίβασης τίτλων, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δικαιοσύνης, καθώς και η συνέχιση των προσπαθειών για την ιδιωτικοποίηση και τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο έλεγχος αυτός που διεξάγεται μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης στην Κύπρο, θα συνεχίζεται μέχρι να αποπληρωθεί τουλάχιστον το 75% του ποσού του δανείων που έλαβε η χώρα. Οι αποστολές εποπτείας μετά το πρόγραμμα πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: