Στήριξη ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις προσπάθειες θρησκευτικών ηγετών Κύπρου εκφράζει η Σπέχαρ




Τη δέσμευση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για στήριξη των κοινών προσπαθειών των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου για τη θρησκευτική ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη στο νησί, εξέφρασε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Η κ. Σπέχαρ ήταν η επίτιμη προσκεκλημένη σε συνάντηση-γεύμα που φιλοξένησε τη Δευτέρα, στη Λευκωσία, η Πρέσβειρα της Σουηδίας στην Κύπρο Anna Olsson Vrang, για τους θρησκευτικούς ηγέτες της Κύπρου, στο πλαίσιο του Θρησκευτικού Διαλόγου για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου για το Θρησκευτικό Διάλογο, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σουηδίας στην Κύπρο, η κ. Σπέχαρ ανέφερε: “Θαυμάζω πάρα πολύ και εκτιμώ τη δουλειά σας. Ο καθένας χρειάζεται να πράξει αυτό που του αναλογεί σε αυτό το νησί για την ειρήνη και εσείς έχετε ένα ιδιαίτερο και σημαντικό ρόλο σε αυτό”.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες ευχαρίστησαν τα Ηνωμένα Εθνη για όλες τις προσπάθειές τους για ειρήνη στην Κύπρο και “εξέφρασαν τις καλύτερες ευχές τους στον κ. Αναστασιάδη και στον κ. Ακιντζί για ένα θετικό αποτέλεσμα από τις εντατικές τους συνομιλίες στην Ελβετία”.

Τη συνάντηση συντόνιζε ο Διευθυντής του Σουηδικού Ινστιτούτου Αλεξάνδρειας Peter Weiderud, ο οποίος αναφέρθηκε στα άμεσα και έμμεσα επιτεύγματα του Θρησκευτικού Διαλόγου από το 2009 και στα ιστορικά βήματα που έγιναν από όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο Μουφτής της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος της Μαρωνίτικης Εκκλησίας, ο Εκπρόσωπος του Αποστολικού Νούντσιου στην Κύπρο και ο επικεφαλής της Εκκλησίας των Λατίνων, καθώς και εκπρόσωποι του Αρχιεπισκόπου της Ελληνο-Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου και ο νεοεισερχόμενος Αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ευχαρίστησαν τη σουηδική κυβέρνηση, τους πρέσβεις και όσους διευκολύνουν το Θρησκευτικό Διάλογο για την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο, για τον ανεκτίμητο ρόλο και στήριξή τους στο διάλογο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και τη συμφιλίωση στην Κύπρο.

Η Πρέσβειρα της Σουηδίας ανέφερε, από την πλευρά της, πως η προώθηση και η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι στοιχείο κλειδί στην οικοδόμηση της ειρήνης και της εμπιστοσύνης, και πως η σουηδική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να συνεχίσει τη στήριξή της στις προσπάθειες των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου. “Τα κοινά τους επιτεύγματα έχουν αναγνωριστεί ευρέως στην Κύπρο και πέραν αυτής”, επεσήμανε και ευχαρίστησε την ΟΥΝΦΙΚΥΠ για την αποδοτική της συνεργασία.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η παρούσα κατάσταση των θρησκευτικών μνημείων και το δικαίωμα λατρείας ένθεν και ένθεν της διαχωριστικής γραμμής.

H Εκτελεστική Συντονίστρια του Γραφείου για το Θρησκευτικό Διάλογο, Salpy Eskidjian, δήλωσε πως μια από τις αιτίες των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους φαίνεται να είναι η έλλειψη γνώσης, κατανόησης και σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας ως ανθρώπινου δικαιώματος.

Πρόσθεσε πως ο σεβασμός όλων των χώρων λατρείας και το να επιτρέπεται σε κάθε θρησκευτική κοινότητα να τους φροντίζει και να τους χρησιμοποιεί σύμφωνα με τη θρησκευτική της παράδοση, αποτελεί ένα δικαίωμα “που δεν πρέπει να βρίσκεται σε ομηρία λόγω του κυπριακού προβλήματος”.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες επανέλαβαν την πεποίθησή τους ότι οι χώροι λατρείας στην Κύπρο πρέπει να αποκατασταθούν, να είναι ανοικτοί και να υπάρχει πλήρης πρόσβαση σε αυτούς. Υπογράμμισαν όλοι ότι το να μοιράζονται την ελπίδα με το να παραμένουν ενωμένοι, και να εργάζονται από κοινού για την ειρήνη ως θρησκευτικοί ηγέτες αποτελεί ένα καθημερινό καθήκον που έχει τις ρίζες του στην πίστη τους.

KYΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: