Σκληρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τον νόμο Παππά: Επιμένει σε κατάργηση η αντιπολίτευση




«Το ότι η κυβέρνηση έσπευσε να ρυθμίσει το τοπίο, είναι οικτρή ήττα και διάψευση αφηγήματος; Σοβαρά είναι ήττα ότι η πολιτική παύει να είναι όμηρος, άοπλη και υποταγμένη στη διαπλοκή;» ξεκίνησε την παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής και αναφέρθηκε στη νέα επικείμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

«Πιστεύω ότι θα βρούμε τον δρόμο για ΕΣΡ, για ένα προικοδοτημένο ΕΣΡ υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και κατά την οικονομική και κατά τη θεσμική και ηθική διάσταση», είπε.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Να μιλήσουμε ανοιχτά, μας ακούνε. Θα μπορούσε αυτή η κυβέρνηση να έχει συμβιβαστεί όπως συμβιβάστηκαν, εκόντες άκοντες, υπουργοί, πρωθυπουργοί, πολιτικές δυνάμεις, επί τόσα χρόνια» και «αν με ορισμένους από τους κυρίους που έχουν τα κανάλια είχαμε κάνει τις άτυπες συμφωνίες για τη στήριξή μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και αναρωτήθηκε: «Ποιος θα μπορούσε να μας πει κάτι, από τους κυρίους που μας κουνάνε το δάχτυλο;».

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

«Εγώ θεωρώ ότι είναι σημαντικό βήμα για όλο το πολιτικό σύστημα, το ότι από στελέχη όλων των πολιτικών δυνάμεων, δηλώθηκε ευθαρσώς, προς όλους και προς τα συμφέροντα και προς τις άλλες εξουσίες, ότι χρειαζόταν διαγωνιστική διαδικασία εδώ και πολλά χρόνια, δεν έγινε και δεν έπρεπε αυτό να μην έχει γίνει. Αυτό είναι όπλο και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για ένα θέμα που θα επιλυθεί στην κατεύθυνση, όλοι όσοι εκπέμπουν, να πληρώνουν και να είναι ελεγχόμενοι, από κάθε άποψη, θεσμική και λειτουργική, για τα εργασιακά, τις οικονομικές υποχρεώσεις τους κλπ», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε ότι «είναι συνταγματικό πολιτικό ατόπημα το ότι από ορισμένες δυνάμεις, επί 12 μήνες και ενώ δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες, δεν προσέτρεξαν για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

«Είναι υπόλογες οι δυνάμεις που δεν προσέτρεξαν στη συγκρότηση του ΕΣΡ» επέμεινε, ενώ σε σχέση με την κατάργηση ή αναστολή του 2Α του Ν. 4339/2015 είπε ότι «έχει διαμορφωθεί ένα ψευτοδίλημμα, γιατί στην ουσία το άρθρο είναι καταργημένο, αφού λέει ότι αφορά στην πρώτη εφαρμογή, που είχε την δικαστική τύχη που είχε και άρα δεν υπάρχει θέμα δεύτερης, τρίτης εφαρμογής». Είπε ακόμη, ότι δεν τιμά την Βουλή που ψηφίζει σήμερα στη βάση δημοσιογραφικών διαρροών για το ΣτΕ. Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι με τις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση δεν υπάρχει πλέον ούτε φύλλο συκής και το μήνυμα είναι «να προχωρήσει το πολιτικό σύστημα έξω από λογικές υποταγής στα συμφέροντα».

«Μην πριονίζουμε το κλαρί που καθόμαστε επάνω», ενώ για όσους επιχειρούν να εμφανίσουν ότι υπάρχει γκρίνια και ρήγμα με διαφορετικές απόψεις για τον αριθμό των αδειών από τον κ. Παππά και από τον Νίκο Βούτση, ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Εγώ σας λέω ότι οι άδειες πρέπει να είναι τρεις. Διότι τόσο έλεγαν όλα τα ντοκουμέντα και είναι εισηγήσεις των κυρίων που σήμερα προίστανται της Ένωσης Ιδιοκτητών, προφανώς χωράει το ψηφιακό εύρος περισσότερα, αλλά τα κόμματα έχουμε άποψη. Δεν μπορούν στην Ελλάδα να ζήσουν 10, 12, 16 κανάλια, με συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους και χωρίς καμία ποιότητα τα προγράμματα τους. Πρέπει να φύγει το πολιτικό σύστημα από την ομηρία στους καναλάρχες».

Δένδιας: Θέλουν συναίνεση εκείνοι που δεν ψήφισαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, εξήγησε ότι για τη ΝΔ δεν είναι παραδεκτές οι δύο τροπολογίες, καθώς η θεσμική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος αναθέτει στο ΕΣΡ συνολικά αυτό το θέμα και δεν επιφυλάσσει ρόλο στον υπουργό Επικρατείας. Κατηγόρησε τον κ. Παππά ότι προσπαθεί να κρατήσει αρμοδιότητες για τον εαυτό του.

Για τη Διάσκεψη των Προέδρων αναγνώρισε ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και από τον πρόεδρο και από τα κόμματα, να υπάρξει λύση. «Ανέμενα τον υπουργό να αποκτήσει μετά από την απόφαση του ΣτΕ, μια πολιτική σεμνότητα. Αντ’ αυτού είδαμε μια κυβέρνηση, σε πρώτη φάση, επιτιθέμενη με χυδαίο τρόπο σε βάρος της δικαιοσύνης και επ’ αυτού δεν ελέχθη μια συγγνώμη, δεν θεώρησε η κυβέρνηση ότι υποχρεούται να ζητήσει συγγνώμη. Αυτό το οποίο επίσης βλέπουμε, είναι συνταγματικές υποδείξεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Ποιος μας απευθύνει την παραίνεση; Η κυβέρνηση, που ως αντιπολίτευση δεν συνέντρεξε σε τίποτα και κέρδισε τις εκλογές, γιατί έγιναν εκλογές αφού δεν συνέτρεξε στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και έριξε την τότε κυβέρνηση!», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, αν όπως λέει σέβεται το Σύνταγμα, αλλά νομοθετεί τώρα.

Βενιζέλος: Βαρυσήμαντη πολιτική ήττα κυβέρνησης

«Σήμερα έρχεται η Βουλή να πιστοποιήσει μια βαρυσήμαντη πολιτική ήττα της κυβέρνησης, έρχεται να καταγράψει την απόρριψη μιας ολόκληρης αφήγησης, καταρρέει ένας ακόμη μύθος», είπε ο Ε. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι αυτό επηρεάζει τη σχέση της κυβέρνησης με το εκλογικό σώμα. Είπε ότι ήταν αντισυνταγματικό να έρχεται η κυβέρνηση και να παύει τη θητεία των μελών του ΕΣΡ, να αφαιρεί της αρμοδιότητες του ΕΣΡ και να εισάγει την ολιγοπωλιακή αντίληψη για τον αριθμό των αδειών. Είπε ακόμη, ότι η κυβέρνηση παραβίασε και το κοινοτικό δίκαιο αναφορικά με το σκέλος του αδιάθετου φάσματος. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσέβαλε τους θεσμούς και χυδαιολόγησε σε βάρος τους, διότι ισχυρίζεται ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η κατάλυση του Συντάγματος για τα έσοδα από τα κανάλια και αυτό, όπως τόνισε, ενώ η κυβέρνηση προκάλεσε ζημία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (Α) και ο Ανδρεας Λοβέρδος (Δ) ζητούν τον λόγο, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος (Α) και ο Ανδρεας Λοβέρδος (Δ) ζητούν τον λόγο, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

«Οι άδειες δόθηκαν το 1989 από την κυβέρνηση, με τη συμμετοχή των υπουργών του ενιαίου συνασπισμού», είπε. «Ευτελίσατε θεσμούς και ανθρώπους, εκβιάσατε δικαστές, παραβιάσατε προσωπικά δεδομένα, νομίζοντας ότι θα επηρεάσετε την βούληση των δικαστών του ΣτΕ», είπε και πρόσθεσε: «Πήγατε να οργανώσετε προνομιακή σχέση με επιχειρηματικά συμφέροντα για να ελέγξετε την ενημέρωση».

«Τώρα, ο νόμος έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, ο νόμος παραμερίζεται ως αντισυνταγματικός», είπε ο Ε. Βενιζέλος, ενώ ειδικά για την αναστολή του άρθρου 2Α, που το χαρακτήρισε καρδιά του νόμου, είπε ότι «αστική ευθύνη θα υπάρξει ούτως ή άλλως».

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στο όνομα ενός εισοδισμού, με την πρόταση για τον κ. Πολύδωρα, ευτελίζει τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Τζαβάρας: Οι δημοκρατικοί θεσμοί ευτυχώς ισχύουν

«Οι δημοκρατικοί θεσμοί στη χώρα ευτυχώς ισχύουν σε βάρος της αντίληψης που έχετε εσείς και ο πρωθυπουργός», είπε ο Κώστας Τζαβάρας (ΝΔ), απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας. Ο κ. Τζαβάρας αναφέρθηκε στο άρθρο 15 του Συντάγματος, σημειώνοντας ότι όσα αναφέρει είναι τόσο σαφή που δεν αφήνει άλλα περιθώρια πέραν της συγκρότησης του ΕΣΡ, «αλλά η κυβέρνηση προσπάθησε να περιορίσει αυτή τη συνταγματική επιταγή».

Αναφερόμενος στις δύο τροπολογίες, είπε ότι η τροπολογία για αναστολή του άρθρου 2Α, είναι περιττή αφού κρίθηκε αντισυνταγματική. Παρ’ όλα αυτά, αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφισή της, πρέπει να προβλέψει ότι το άρθρο 2Α καταργείται, διαφορετικά θα πρόκειται περί κυβερνητικής πονηρίας, σε μια προσπάθεια να πάρει απόφαση συνταγματικότητας αργότερα. Αναφορικά με την τροπολογία που ορίζει ότι απαιτείται σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών, είπε πως είτε σύμφωνη είναι η γνώμη του ΕΣΡ, είτε τεκμηριωμένη για να αποφασίζει ο υπουργός, το ίδιο παραβιάζει το Σύνταγμα, διότι την αρμοδιότητα πρέπει να την έχει μόνο το ΕΣΡ.

Παφίλης: Αναδιανομή της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια

«Η υπόθεση των καναλιών! Σιγά τα αίματα!», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και προσέθεσε ότι πίσω από την αντιπαράθεση για το νόμο 4339/2015 επιχειρείται αναδιανομή της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια.

«Η κυβέρνηση επεκτείνει τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, την ίδια ώρα που κόβει συντάξεις. Η κόντρα συνταγματικότητας-αντισυνταγματικότητας είναι για το ποιος θα εξυπηρετήσει ποια συμφέροντα και ποιος θα πετύχει πιο φιλικά ΜΜΕ», είπε ο Θανάσης Παφίλης. «Τι νομίζετε; Ότι θα βάλετε τάξη στο καπιταλιστικό πρόγραμμα των καναλιών και θα φέρετε ποιότητα στα προγράμματα, που μας τσιγαρίζουν από το πρωί το μυαλό;», αναρωτήθηκε και δήλωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» γι΄αυτό το λόγο για το ΕΣΡ, όπως και τις άλλες ανεξάρτητες αρχές, που «δεν είναι ανεξάρτητες διότι εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου». «Εργάτη, θα ζήσεις καλύτερα αν πάρει την άδεια το ένα ή το άλλο κεφάλαιο; Γι’ αυτό οργάνωσε την πάλη σου. Απλώς τσακώνονται διότι εκφράζουν άλλα συμφέροντα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Λυκούδης: Ηττήθηκε ο πολιτικός σχεδιασμός της κυβέρνηση

Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός ως προς το σκέλος του που μετέφερε την αρμοδιότητα από το ΕΣΡ, είπε ο Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και τόνισε ότι υπήρξε ήττα του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης. Για τη συναίνεση του Ποταμιού στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, είπε ότι η εκλογή του ΕΣΡ είναι συνταγματική υποχρέωση και γιατί υπήρξε διαβεβαίωση του προέδρου της Βουλής ότι θα καταργηθεί η διάταξη του 2Α και γιατί θα ερχόταν διάταξη που θα έλεγε ότι απαιτείται σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών.

Αμυράς: Ο νόμος Παππά βρώμισε

«Οι δικαστές πήραν το παιχνιδάκι σας της αδειοδότησης και το τοποθέτησαν σε βάσεις κανόνων και τότε ξεκίνησε η πολιτική σας τσουλήθρα με λυσσαλέα επίθεση σε βάρος της Δικαιοσύνης», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς και προσέθεσε: «Ο νόμος Παππά βρώμισε! Ελάτε να τον θάψουμε όλοι μαζί και να προχωρήσουμε»!
«Πώς θα αντιμετωπιστεί η διαπλοκή; Με λαγούς; Με βοσκοτόπια;», είπε και αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Αρτεμίου, «τον κύριο off shore της Κύπρου», όπως τον αποκάλεσε: «Ο κ. Αρτεμίου είπε ότι βρισκόταν στο Μαξίμου επειδή κόμιζε σοβαρή επενδυτική πρόταση. Μα θα πήγαινε με σακούλα σούπερ μάρκετ και τζινάκι; Καταθέτω το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου».

«Εμείς προτείναμε για το ΕΣΡ τον Μιχάλη Σταθόπουλο. Αλλά εμείς δεν θα λέγαμε όχι στην πρόταση της ΝΔ για τον κ. Κουτρομάνο», είπε και αναφέρθηκε στην πρόταση που δημοσίως έκανε πριν από λίγες ημέρες ο Σταύρος Θεοδωράκης με θητεία απολύτως συγκεκριμένη χωρίς παρατάσεις για τα μέλη του ΕΣΡ, με ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης για 10 άδειες και εκτός της διαδικασίας οι προμηθευτές και εργολάβοι του Δημοσίου.

Πλήρη κατάργηση νόμου Παππά ζητά η Ένωση Κεντρώων

Νέο νόμο με νέο πλαίσιο αδειοδότησης των καναλιών και με διαφορετικά κριτήρια από τα κριτήρια του διαγωνισμού, ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θέλει την πλήρη απόσυρση του Ν. 4339/2015.

http://mignatiou.com/2016/11/ametakinitos-o-pappas-mila-gia-anastoli-meni-olokliros-o-nomos-opos-iche-psifisti/

http://mignatiou.com/2016/11/agria-kontra-pappa-antipolitefsis-sti-vouli-gia-anastoli-ke-ochi-katargisi-tou-nomou-tou/

http://mignatiou.com/2016/11/evria-sizitisi-tis-tropologias-gia-tin-anastoli-tou-nomou-pappa-zita-i-antipolitefsi/

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: