Ο Ντοναλντ Τραμπ είναι ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών: Κατέκτησε τον Λευκό Οίκο




Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επικράτησε στην Πενσιλβάνια, εξασφαλίζοντας τις 20 εκλεκτορικές ψήφους αυτής της Πολιτείας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες. Ετσι είναι ο νέος Πρόεδρος της Αμερικής. Η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον τηλεφώνησε στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ και αναγνώρισε την ήττα της στις προεδρικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες στις ΗΠΑ, μεταδίδει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Η νίκη του Τραμπ στην κρίσιμη αυτή Πολιτεία του εξασφαλίζει συνολικά 288 εκλέκτορες. Χρειαζόταν 270 ψήφους για να επικρατήσει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Η Δημοκρατική αντίπαλος του Χίλαρι Κλίντον έχει συγκεντρώσει 215.

Η Κλίντον θεωρούσε την Πολιτεία αυτή το «τείχος προστασίας της» και μίλησε σε μια συγκέντρωση στη Φιλαδέλφεια μαζί με τον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το βράδυ της Δευτέρας. Οι Δημοκρατικοί είχαν εξάλλου οργανώσει το συνέδριό της στην πόλη.

Ακολουθεί ένας πίνακας των Πολιτειών στις οποίες με βάση τα μέχρι στιγμής επικρατεί κάθε υποψήφιος και του αριθμού των εκλεκτόρων που του εξασφαλίζουν:

Ντόναλντ Τραμπ (265)

Αλαμπάμα (9)

Αρκάνσας (6)

Νότια Καρολίνα (9)

Βόρεια Καρολίνα (15)

Βόρεια Ντακότα (3)

Νότια Ντακότα (3)

Φλόριντα (29)

Τζόρτζια (16)

Άινταχο (4)

Ιντιάνα (11)

Άιοβα (6)

Κάνσας (6)

Κεντάκι (8)

Λουιζιάνα (8)

Μισισίπι (6)

Μιζούρι (10)

Μοντάνα (3)

Νεμπράσκα (5)

Οχάιο (18)

Οκλαχόμα (7)

Τενεσί (11)

Τέξας (38)

Γιούτα (6)

Δυτική Βιρτζίνια (5)

Ουαϊόμινγκ (3)

Αλάσκα (3)

Πενσιλβάνια (20)

Χίλαρι Κλίντον (218)

Καλιφόρνια (55)

Κολοράντο (9)

Κονέτικατ (7)

Ντέλαγουερ (3)

Χαβάη (4)

Ιλινόι (20)

Μέριλαντ (10)

Μασαχουσέτη (11)

Νιού Τζέρσεϊ (14)

Νέο Μεξικό (5)

Νέα Υόρκη (29)

Όρεγκον (7)

Ρόουντ Άιλαντ (4)

Βερμόντ (3)

Βιρτζίνια (13)

Περιφέρεια της Κολούμπιας (3)

Πολιτεία της Ουάσινγκτον (12)

Νεβάδα (6)

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ράιαν συνεχάρη τους Τραμπ και Πενς

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν συνομίλησε πριν από λίγο τηλεφωνικά με τον υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ και με τον υποψήφιο για την αντιπροεδρία Μάικ Πενς και είπε πως είχαν «πολύ καλές συζητήσεις», ενώ συνεχάρη τον Τραμπ, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου NBC σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

 Οι δημογραφικές ομάδες που οδήγησαν τον Τραμπ στη νίκη

Βάσει των exit polls οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ φαίνεται να επαναπροσδιόρισαν δραστικά τον τρόπο που ψηφίζουν κάποιες δημογραφικές ομάδες.

Ο Τραμπ κέρδισε τις ψήφους των λευκών Αμερικανών χωρίς πτυχίο.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είχε πολύ μεγαλύτερη απήχηση από τους προηγούμενους υποψήφιους του κόμματος μεταξύ των λευκών Αμερικανών που δεν διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου.

Η υποστήριξη των κομμάτων άλλαξε σημαντικά σε όλα τα επίπεδα εισοδήματος

Ιστορικά οι πιο χαμηλόμισθοι ψηφοφόροι τείνουν να υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς και οι πιο πλούσιοι του Ρεπουμπλικάνους.

Όμως το ύψος του εισοδήματος αντιστοιχεί και με το επίπεδο μόρφωσης, το οποίο έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε αυτές τις εκλογές.

Οι μειονότητες προτίμησαν την Κλίντον, ενώ οι λευκοί άνδρες τον Τραμπ

Οι Αφροαμερικανοί, οι Ισπανόφωνοι και οι Αμερικανοασιάτες υποστήριξαν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Παρόλα αυτά το επίπεδο υποστήριξής τους προς αυτήν ήταν μικρότερο από αυτό που είχαν δείξει στον απερχόμενο πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πριν 4 χρόνια.

Παράλληλα η υποστήριξη του Τραμπ μεταξύ των λευκών ανδρών τείνει να είναι λίγο μεγαλύτερη ή τουλάχιστον ίση με αυτή που έχαιραν οι προηγούμενοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ κέρδισε με μεγάλη διαφορά την ψήφο των ανδρών

Ο Τραμπ αύξησε την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων μεταξύ των ανδρών, ενώ δεν έχασε στις γυναίκες.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: