Συμφωνία άψε σβήσε θέλει ο ΟΗΕ για Κύπρο: Ποσοστό 0,6% χωρίζει τις δυο πλευρές στο εδαφικό




Μικρές είναι οι διαφορές στα ποσοστά που προτείνουν οι δυο πλευρές στο Εδαφικό, ωστόσο, δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι περιοχές που θα επιστραφούν, που είναι και το μείζον.

Όπως πληροφορούμαστε, ως προς το ποσοστό εδάφους που θα καθορίζει τα όρια των συνιστώντων κρατιδίων, η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι γύρω στο 0,6%, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε πριν ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα, όπως είναι αυτό της Μόρφου. Η τουρκική πλευρά προτείνει 29% συν και η ε/κ πλευρά γύρω στο 28%.

Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως τα κριτήρια για Εδαφικό μπορεί να συμφωνηθούν σε 48 ώρες στο Μοντ Πελεράν, γι’ αυτό και προφανώς έχουν μειώσει τις ημέρες παραμονής των εμπλεκόμενων πλευρών στο ελβετικό θέρετρο. Ο Διεθνής Οργανισμός παρουσιάζεται ενθαρρυμένος για δυο βασικά λόγους.

Πρώτον, επειδή ότι ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί έχει αναφερθεί σε ποσοστό εδάφους που κινείται στο 29,2%, με απώτερο στόχο προφανώς να πλησιάσει κατά τη διαπραγμάτευση τον χάρτη του σχεδίου Ανάν.

Δεύτερον, η έναρξη των συζητήσεων επί των τριών βασικών κριτηρίων που έχει θέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Δηλαδή, ο καθορισμός ποσοστού εδάφους, ο αριθμός προσφύγων που θα επιστρέψουν και η ακτογραμμή.

Στην ατζέντα του νέου γύρου των συνομιλιών που αρχίζει στο Μοντ Πελεράν την ερχόμενη Κυριακή και θα διαρκέσει δυο ημέρες, είναι και ο καθορισμός ημερομηνίας για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για το θέμα της Ασφάλειας. Η ημερομηνία θα καθοριστεί αναλόγως των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τη συζήτηση του Εδαφικού.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η επιμονή της Αθήνας στην ξεκάθαρη θέση πως σε πολυμερή διάσκεψη θα συμμετάσχει μόνο για κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και πλήρη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, φαίνεται να ανατρέπει κάποιων τους σχεδιασμούς. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αυτοί οι σχεδιασμοί του παρασκηνίου τοποθετούσαν την πραγματοποίηση της πολυμερούς εντός Δεκεμβρίου ή τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, το Κυπριακό συζήτησε σε μακρά συνάντηση στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Κοτζιάς είχε μακρά συνάντηση με τη Βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ. Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της επίσκεψης Ομπάμα στην Ελλάδα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: