Σε τροχιά της εποχής Τραμπ: Στρατάρχες, μιλιταριστές και υπερσυντηρητικοί




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΖΕΛΕΠΗ

Σε λιγότερο από δύο μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στον Λευκό Οίκο και μαζί τις τύχες των ΗΠΑ. Ήδη έχει αρχίσει τις συναντήσεις στο δικό του κτίριο και έχει αρχίσει να σχηματίζει και την κυβέρνησή του.

Εκτός από τα εσωτερικά ζητήματα έχει να αντιμετωπίσει και πολλά εξωτερικά ζητήματα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά αλλά και διπλωματικά. Στις Βρυξέλλες επικρατεί μία στάση αναμονής και παγωμάρα. Η Καγκελάριος Μέρκελ έχει στείλει τα δικά της μηνύματα, ότι επιθυμεί συνεργασία μόνο εάν ο νέος πρόεδρος σεβαστεί τις αρχές της Δημοκρατίας.

Στο ΝΑΤΟ υπάρχει και εκεί ένας σφυγμός γι’ αυτά που έχει πει για την ευρωατλαντική συμμαχία, περιμένουν να δουν εάν αυτά που έχει εξαγγείλει θα γίνουν πραγματικότητα, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ θα επαναπροσδιορίσουν την θέση τους στο ΝΑΤΟ  και όσοι θέλουν να συμμετάσχουν πρέπει να πληρώνουν αυτό που τους αναλογεί. Ένα μήνυμα ότι, όποιος θέλει ασφάλεια πρέπει να πληρώσει και να μην περιμένει την αμερικανική βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Έχει αρχίσει την επίσημη διπλωματία με την Μόσχα και έχει τον στρατηγό Φλιν που προωθεί τις θέσεις της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον, είναι υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τουρκία για να σπάσουν τον πάγο οι δύο χώρες, είναι και υπέρμαχος της έκδοσης του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία που κατηγορείται για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Έχει ορίσει επίσης  υπουργό Δικαιοσύνης τον  γερουσιαστή Τζεφ Σέσιονς, που μοιράζεται μαζί του την αντιπάθεια του για τους μετανάστες. Επικεφαλής της CIA όρισε τον βουλευτή Μάικ Πομπέο, στέλεχος των λόμπι των όπλων καθώς και του συντηρητικού κινήματος Tea Party.

Εάν χρησιμοποιήσει τέτοιους ανθρώπους, στρατάρχες, μιλιταριστές, υπερσυντηρητικούς, τα πράγματα θα έρθουν τούμπα και τότε θα μπούμε σε εξελίξεις μη ορατές και σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια.

Για την Αγγλία που πανηγύριζε το καλοκαίρι για το Brexit είπε, ότι  θα συμβουλεύεται τον Φάρατζ πριν συναντήσει την πρωθυπουργό Μέι.

Από την άλλη, η Ευρώπη προσπαθεί να σταθμίσει τις επιλογές της με τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα να πηγαίνει στην Μέρκελ και να τη στηρίζει, να τις δίνει τα εύσημα για το ότι, εάν ήταν ο ίδιος Γερμανός πολίτης θα την  ψήφιζε.

Στην Ελλάδα πρέπει να ανησυχούν για τις θέσεις που υποστηρίζει ο νέος υπεύθυνος εθνικής ασφαλείας ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν  που είναι φιλικά προσκείμενος με την Τουρκία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: