Προθέρμανση για εγγυήσεις: Δεν συζητούν Μόρφου οι Τούρκοι, ούτε με αντάλλαγμα την εκ περιτροπής προεδρία




Πρώτος στόχος παραμένει η επανέναρξη σύντομα στη Λευκωσία των διαπραγματεύσεων, η προσοχή όλων, ωστόσο, παραμένει στην τελική φάση, που θα είναι η σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης.

Το τοπίο θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει αύριο ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν στο Μοντ Πελεράν και πολυμερή διάσκεψη όταν κλείσουν οι εκκρεμότητες. Η τουρκική πλευρά θέλει να μεταφέρει πολλά ανοικτά θέματα στην πολυμερή. Θα επιδιώξει διασύνδεση Εδαφικού με το θέμα της Ασφάλειας, ενώ θα προτάξει και την εκ περιτροπής Προεδρία.

Στο θέμα των Εγγυήσεων, η μακρά μεταβατική περίοδος (πέντε χρόνια) που δέχεται η ε/κ πλευρά μπορεί να αποτελέσει τη βάση για «ένα συμβιβασμό». Μεταξύ αυτής της θέσης και εκείνης των Τούρκων, που δεν δέχονται κατάργηση, μάλλον θα οδηγήσει στην κατάθεση φόρμουλας για διατήρηση των εγγυήσεων για μια μεταβατική περίοδο με επαναξιολόγηση στο τέλος αυτής. Εάν ισχύσει αυτό, σημαίνει πως θα παραμείνουν Εγγυήσεις και στρατός εσαεί.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, κύκλοι στη Λευκωσία και αλλού, που δεν έχουν θεσμικό ρόλο στις συνομιλίες, φαίνεται να στέλνουν μηνύματα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά μπορεί να είναι πιο ευέλικτη στα θέματα της Ασφάλειας. Προσέγγιση με την οποία δεν συμφωνεί ποσώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ότι αφορά το Εδαφικό, είναι ξεκάθαρο πως η τουρκική πλευρά δεν αποδέχεται επιστροφή της Μόρφου. Αν και ο κ. Ακιντζί είχε πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Μοντ Πελεράν «να πάμε σε πολυμερή και να συζητήσουμε και τη Μόρφου», ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό ήταν μπλόφα. Σημειώνεται πως όταν τα Ηνωμένα Έθνη, με δική τους πρωτοβουλία μετέφεραν στην ελληνοκυπριακή πλευρά την ιδέα να δοθεί στους Τουρκοκύπριους η εκ περιτροπής προεδρία με αντάλλαγμα τη Μόρφου, φάνηκε πως αυτό εκ προοιμίου απορρίπτεται από τους Τούρκους.

Στο μεταξύ, αύριο φθάνει στην Κύπρο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον για επαφές. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται στο νησί και Αμερικανός ΥΦΕΞ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: