Πολωνική στήριξη στη διαδικασία ενοποίησης της Κύπρου: Επαφές Κασουλίδη με Πολωνό ΥΠΕΞ




Η Πολωνία υποστηρίζει τη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου και θα συμβουλεύσει τους φίλους και εταίρους της στην Άγκυρα να τηρήσουν θετική στάση για την επίλυση του ζητήματος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βίτολντ Βαστσικόφσκι.

Σε δηλώσεις μετά τις επαφές που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Βαστσικόφσκι είπε ότι η διαδικασία επανένωσης είναι σημαντική, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ καθώς και για τη μελλοντική σχέση της Ευρώπης με την Τουρκία.

Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε από την πλευρά του τη στήριξη της Λευκωσίας στην υποψηφιότητα της Πολωνίας να καταστεί το 2018-19 μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της ΟΗΕ, ενώ ευχήθηκε το Κυπριακό να μην περιλαμβάνεται μέχρι τότε στην ατζέντα και να έχει λυθεί στο μεσοδιάστημα.

Ο Πολωνός Υπουργός Εξωτερικών, που είχε νωρίτερα συνάντηση και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε ότι συμφωνεί με την άποψη του Προέδρου ότι πιθανόν το πρόβλημα θα έχει λυθεί πριν την έναρξη της θητείας της Πολωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Θαυμάζουμε πολύ την προσπάθειά σας» είπε ενώ ευχήθηκε καλή τύχη ώστε «αυτό το τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων να φέρει θετικά αποτελέσματα».

Ο κ. Βαστσικόφσκι σημείωσε ότι λόγω της διαφορετικής γεωπολιτικής θέσης της κάθε χώρας, αλλά και της συμμετοχής της Βαρσοβίας στο ΝΑΤΟ, οι δύο πλευρές έχουν διαφορετική αντίληψη γύρω από την Τουρκία. «Όμως είμαστε αρκετά ευαίσθητοι για το ρόλο της Τουρκίας» ιδιαίτερα σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού, είπε.

«Υποστηρίζουμε την όλη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου και σίγουρα θα συμβουλεύσουμε τους φίλους και εταίρους μας στην Άγκυρα να είναι θετικοί» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Κύπρος δεσμεύεται να ψηφίσει υπέρ της υποψηφιότητας της Πολωνίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξέφρασε εκτίμηση για την υποστηρικτική στάση της Βαρσοβίας, στη βάση αρχών, σε σχέση με το Κυπριακό.

Η Τουρκία έχει για εμάς διαφορετική σημασία από αυτή που έχει για τον υπόλοιπο κόσμο, είπε και πρόσθεσε ότι για να επιλυθεί το Κυπριακό και να έχουμε μια πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, πολλά εξαρτώνται από τις θέσεις της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας.

Όσοι θέλουν να δουν λύσεις, πρέπει να υποβάλουν προτάσεις που είναι πιθανό να γίνουν κοινά αποδεκτές, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν καταλήξει σε συμφωνία σε όλες τις εσωτερικές πτυχές, εκτός του εδαφικού, που θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ελβετία.

Ερωτηθείς για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «θα έχουμε μια ουδέτερη, αντικειμενική Προεδρία και θα εργαστούμε κατά επαγγελματικό τρόπο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων», όπως τα οξυμένα προβλήματα σε Ουκρανία, Γεωργία και Τουρκία.

Αναφέρθηκε στις κοινές προετοιμασίες με τη Βαρσοβία κατά τη διάρκεια της Τρίο Προεδρίας της ΕΕ, λέγοντας ότι Πολωνία και Κύπρος διοργάνωσαν πολύ επιτυχημένες Προεδρίες – κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και 2012 αντίστοιχα – μεταξύ άλλων, επειδή εργάστηκαν κατά τρόπο ουδέτερο, παραμέρισαν τα εθνικά τους συμφέροντα και προήγαγαν τα συμφέροντα της Ένωσης. «Θα κάνουμε το ίδιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στο βασικό θέμα της Προεδρίας για τη «δημοκρατική ασφάλεια», λέγοντας ότι είναι επίκαιρο, όπως είναι και το ζήτημα για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές συγκρούσεων. Για το τελευταίο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Λευκωσία θα λάβει επιπλέον μέτρα μέσα από μια νέα Συνθήκη για την απαγόρευση έργων τέχνης που προέρχονται από τέτοιες περιοχές.

Οι δύο Υπουργοί ανέφεραν εξάλλου ότι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, θέματα Brexit και σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ, καθώς και για απειλές και προκλήσεις που προέρχονται από γειτονικές περιοχές, όπως η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τα προβλήματα σε Συρία και Λιβύη. Θα συνέχιζαν την ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια γεύματος. Ο Πολωνός Υπουργός ανέφερε τέλος ότι θα επισκεπτόταν αργότερα σήμερα την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ για να ενημερωθεί για την αποστολή της και την κατάσταση στην Κύπρο.

ΚΥΠΕ, Λευκωσία, Κύπρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: