Πολυμερής για την Κύπρο τέλος Δεκεμβρίου: Βιάζεται χωρίς λόγο ο Νίκος Αναστασιάδης




Ημερομηνία για πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης στο τέλος Δεκεμβρίου αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινωθεί μετά τις συνομιλίες του Μοντ Πελεράν, αλλά θα είναι υπό αίρεση.

Αυτό, τουλάχιστον, θα επιδιωχθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία θα θέτει ως προϋπόθεση να συμφωνηθούν τα περισσότερα εκκρεμούντα ζητήματα. Αυτό συμφωνήθηκε στην Αθήνα, κατά τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ήταν εισήγηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο παρασκήνιο οι κινήσεις που γίνονται στοχεύουν στη σύγκληση διάσκεψης στο τέλος Δεκεμβρίου, για να είναι εντός του 2016 και είναι σαφές πως λειτουργεί ήδη ένα χρονοδιάγραμμα, που γίνεται αποδεκτό.

Στο διάστημα μέχρι τότε, όπως έγραψε χθες ο «Φ», θα αρχίσουν οι επαφές μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας για το θέμα της Ασφάλειας και ειδικότερα αυτό των εγγυήσεων. Μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, ο Ερντογάν δεν ευνοεί την πραγματοποίηση συναντήσεων πριν την πολυμερή. Η τουρκική πλευρά συζητά μεταβατική περίοδο πέντε συν πέντε χρόνια για στρατεύματα και εγγυήσεις. Στην ολοκλήρωση της πρώτης πενταετίας θα γίνει, κατά τη δική τους πρόταση, επαναξιολόγηση και θα αποφασισθεί εάν θα παραμείνουν ή θα όχι..

Η Τουρκία κάνει λόγο για μόνιμη στάθμευση στρατευμάτων και η βάση να είναι στο πρότυπο των Βρετανικών, που βρίσκονται στο νησί. Να έχει δηλαδή η βάση κυριαρχία. Η Λευκωσία βλέπει τη συγκρότηση της βάσης μόνο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, χωρίς να καθορίζεται χρόνος διάρκειας της παραμονής. Σενάρια υπάρχουν και αναμένεται ότι θα κατατεθούν.

Σήμερα και αύριο στο ελβετικό Μοντ Πελεράν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί θα συζητήσουν το Εδαφικό αν και δεν αναμένεται κατάληξη τώρα.

Η διαφορά που χωρίζει τις δυο πλευρές στα ποσοστά εδάφους που έχουν καταθέσει είναι μικρή. Γίνεται λόγος για διαφορά που κινείται στο 0,6%. Η ε/κ πλευρά κατέθεσε ποσοστό γύρω στο 28% και η τουρκική στο 29,2% . Είναι προφανές πως σε περίπτωση συμφωνίας το ποσοστό θα κινηθεί κοντά ή το ίδιο με το χάρτη Ανάν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: