Πυρετός εκτός και εντός Κύπρου: Κινητικότητα ενόψει της διαπραγμάτευσης του Μον Πελεράν




Διπλό είναι το αίτημα της Λευκωσίας προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποίο συζητείται έντονα με τους αξιωματούχους των «5» αυτό το διάστημα.

Πρώτον, επιδίωξη της Λευκωσίας είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι ο εγγυητής της εφαρμογής της λύσης και δεύτερο να παρέχει ασφάλεια και μετά την περίοδο λύσης, δηλαδή να είναι η Κύπρος κάτω από το Κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Και βάση του κεφαλαίου αυτού θα μπορούν τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν ουσιαστική στρατιωτική δράση σε περίπτωση που άλλο κράτος στραφεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο κατά της Κύπρου.

Τα δύο αυτά κεφάλαια συζήτησε εκ νέου στη Μόσχα με τον Σεργκέι Λαβρόφ ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Σε δηλώσεις του χθες (στο ΡΙΚ) ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως έθεσε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών «τη θέση της Λευκωσίας για επίβλεψη της εφαρμογής της λύσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και αν είναι δυνατόν να τεθεί κάτω από το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Το θέμα αυτό συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών και στη διάρκεια επαφών που είχε με τους ομολόγους του των άλλων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ως γνωστό τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, Ρωσία και η Κίνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας από τις έως τώρα αντιδράσεις φαίνεται ότι και οι «5» συμφωνούν στο να αναλάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας την εγγύηση της εφαρμογής της λύσης. Ωστόσο μεταξύ των Πέντε υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς να αναλάβει ο διεθνής οργανισμός την επιτήρηση της Κύπρου και την παροχή ασφάλειας στο νησί και μετά την περίοδο εφαρμογής της λύσης. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης αυτό το διάστημα επικεντρώνονται προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή το να εξασφαλιστεί στήριξη στη θέση για παροχή ασφάλειας και μετά την εφαρμογή της λύσης.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Ελλάδα και είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ. Η Ελλάδα και προσωπικά ο κ. Κοτζιάς κινείται έντονα προς κάθε κατεύθυνση στο θέμα της ασφάλειας σε μια προσπάθεια να πειστεί η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα τα μέλη του Σ.Α. ΟΗΕ να στηρίξουν το κυπριακό αίτημα. Εκτιμάται πως εάν πειστούν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεχθούν να θέσουν την Κύπρο υπό την ομπρέλα προστασίας τους τότε μπορεί να καμφθεί η τουρκική στάση στο θέαμα των εγγυήσεων.

Τι είπε ο Κασουλίδης

Στις δηλώσεις του ο Ι. Κασουλίδης αναφέρθηκε στις επαφές του στη Μόσχα και τη συνάντησή με τον κ. Λαβρόφ. Είπε ότι η Ρωσία επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να εξευρεθεί με ελεύθερη βούληση των δύο κοινοτήτων, χωρίς έξωθεν επεμβάσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μόνο η Τουρκία μιλά για χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητηθούν άλλες λύσεις.

«Αντίθετα, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι πιο προσεκτικοί και εκφράζουν την επιθυμία να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος του χρόνου», είπε ο κ. Κασουλίδης.

Εξ άλλου, είπε ότι οι διευθετήσεις ασφάλειας πρέπει να εξυπηρετούν τα συμφέροντα μόνο των Κυπρίων. «Πρέπει να αποκτήσουμε πλήρη ανεξαρτησία και κυριαρχία και να μην εξαρτιόμαστε από τα συμφέροντα τρίτων,» ανέφερε.

Ο Άιντα βλέπει τους ηγέτες 

Συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα έχει σήμερα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Οι συναντήσεις είναι προπαρασκευαστικές ενόψει της μετάβασης των δύο ηγετών στη Ελβετία για διαπραγμάτευση του εδαφικού.

Στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες μακρά συνάντηση με τους επικεφαλής της ψευδοκυβέρνησης Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν και Σερντάρ Ντενκτάς, με τους οποίους συζήτησε θέματα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.

Μίλησαν Κοτζιάς και Τσαβούσογλου 

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας με αντικείμενο συζήτησης το Κυπριακό.

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, η επικοινωνία έγινε με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά ο οποίος συζήτησε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα διμερών σχέσεων και τη συνεχιζόμενη διαδικασία των συνομιλιών στην Κύπρο.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν διάφορα θέματα που άπτονται των επικείμενων διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν στην Ελβετία την ερχόμενη εβδομάδα.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης, www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: