Ουρές για τη “Μαύρη Παρασκευή” στα καταστήματα: Αντιδράσεις από εργαζομένους




Χιλιάδες καταναλωτές προσήλθαν σε καταστήματα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων εντός και εκτός Αθήνας αλλά και σε σειρά καταστημάτων στο κέντρο της πόλης, τα οποία υιοθέτησαν το «έθιμο της Μαύρης Παρασκευής» – Black Friday.

Η πρακτική εδώ και δεκαετίες εφαρμόζεται στις ΗΠΑ και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κάθε τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, κατά την οποία όλα τα είδη προσφέρονται με μεγάλη έκπτωση. Απώτερος στόχος να «ζεσταθεί» η αγορά ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Σε πολλές αλυσίδες καταστημάτων τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά και στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, σχηματίστηκαν από νωρίς το πρωί μεγάλες ουρές από καταναλωτές. Τις μεγαλύτερες προσφορές έκαναν τα καταστήματα ηλεκτρονικών και άλλων συναφών προϊόντων.

Εντούτοις, σε άλλα προϊόντα, όπως πχ ο ρουχισμός ή η υπόδηση, οι προσφορές, που γίνονται και δια μέσου διαδικτύου και κοινωνικών δικτύων, δεν άγγιξαν το διαφημιζόμενο -80% και κυμάνθηκαν στα επίπεδα της οποιασδήποτε εκπτωτικής περιόδου χωρίς να ξεπερνούν το 50% όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων με τους οποίους επικοινώνησε το ΚΥΠΕ. Αρκετά καταστήματα, κυρίως μεγάλες αλυσίδες, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα μετατρέψουν σε «τριήμερη» την Black Friday, καθώς έθεσαν σε ισχύ τις προσφορές στα προϊόντα τους από τις 24 Νοεμβρίου μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Συγκρατημένα θετικός εμφανίστηκε απέναντι στην υιοθέτηση του θεσμού της «Μαύρης Παρασκευής», ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ (Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) Βασίλης Κορκίδης ο οποίος, σε δήλωσή του, εξέφρασε αμφιβολία για το κατά πόσο θα συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων σε μια περίοδο βαθιάς καταναλωτικής ύφεσης στη χώρα, πέραν ίσως από ορισμένους κλάδους, αλλά εκτίμησε ότι εφόσον δεν τίθεται θέμα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας και δεν προσθέτει Κυριακές μπορεί όποιος έμπορος θέλει να «δοκιμάσει» και τα συνολικά αποτελέσματα θα εξεταστούν και από την ΕΣΕΕ.

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιά απέφυγαν να τοποθετηθούν ως προς την ίδια την υιοθέτηση του θεσμού θυμίζοντας ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει ο νόμος για τις προσφορές και απέφυγαν να τοποθετηθούν ως προς την ίδια την υιοθέτηση του θεσμού.

Την δυσφορία της αντίθετα εξέφρασε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας η οποία σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι η «Μαύρη Παρασκευή στοιβάζει αξημέρωτα έξω από τα καταστήματα πλήθη καταναλωτών, που στο τέλος ποδοπατιούνται μεταξύ τους για να αγοράσουν, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται να είναι ακόμη μια φορά τα εξιλαστήρια θύματα της εργασιακής δουλείας». Επιπλέον, καταγγέλλει αυτές «τις ξενόφερτες και επιθετικές στρατηγικές πωλήσεων, τύπου Black Friday», όπως τονίζεται, «που εισάγουν οι μεγαλοεργοδότες», και οι οποίες, «όχι μόνο καταστρέφουν τον υγιή ανταγωνισμό στον κλάδο, αλλά επιπλέον εκμεταλλεύονται καταναλωτές και εργαζόμενους, που καλούνται να είναι συνεχώς ελαστικά εργαζόμενοι».

Ελένη Μαυρούλη, ΚΥΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: