Οδικός χάρτης για πενταμερή: Όλα στο τραπέζι του νέου Μπούργκερνστοκ θέλουν Τσαβούσογλου και Ακιντζί




Του Κώστα Βενιζέλου

Η τουρκική πλευρά συντηρεί ενδεχόμενη σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, το στόχο του 2016 καθώς και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα μέσα του 2017.

Η κάθοδος χθες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, έγινε για να καθοριστούν ( εάν όχι να ανακοινωθούν) τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Η ανάδειξη από μέρους της τουρκικής πλευράς ( Άγκυρας, Ακιντζί, ψευδοκυβέρνησης, κόμματα) της θέσης ότι θα πρέπει να καθοριστεί οδικός χάρτης αποτελεί μέρος της τακτικής που έχει διαμορφωθεί πριν τις δυο φάσεις συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν. Το ίδιο σενάριο προωθείται και τώρα, έχοντας διπλή επιλογή. Πρώτο, τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας και δεύτερο τι πρέπει να πετύχει και να είναι στα μέτρα του καθεστώτος Ερντογάν.

Οι συνομιλίες του Τσαβούσογλου έγιναν σε δυο φάσεις. Πρώτα με Ακιντζί και μετά με όλους μαζί( Ακιντζί, ψευδοκυβέρνηση, κόμματα). Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις δημόσιες τοποθετήσεις του αναφέροντας πρώτα πως υπάρχει ενιαία στάση όλων στα κατεχόμενα επισήμανε ότι «στόχος είναι στο πλαίσιο που έχει καθορίσει η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, εντός του 2016, να αποδώσουν καρπούς οι διαπραγματεύσεις και να γίνουν απτά βήματα για μια μόνιμη λύση στην Κύπρο και άμεσα να καθοριστεί ένα συγκεκριμένος απαραίτητος οδικός χάρτης που θα περιλαμβάνει και την πενταμερή διάσκεψη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις Ακιντζί, ο οποίος επανέλαβε πως θεωρεί εφικτό τον στόχο του 2016 προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καθοριστεί η ημερομηνία για την πενταμερή ή πολυμερή διάσκεψη και η διαδικασία που ακολουθηθεί μέχρι τότε.

Ο Ακιντζί συνεχίζοντας το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών είπε πως «ο λόγος που υπήρξε το αδιέξοδο στο Μοντ Πελεράν ήταν ότι δυστυχώς η ε/κ πλευρά ήθελε μαζί με το χάρτη να τα τελειώσουμε όλα μαζί και “να πάρουμε εμείς ως ε/κ πλευρά ό,τι πάρουμε, αλλά θέματα που είναι σημαντικά για τους τ/κ, θέματα πολιτικής ισότητας όπως η εκ περιτροπής προεδρία ή η ενεργός συμμετοχή στα όργανα λήψης αποφάσεων να μείνουν στην αναμονή. Δεν μπορούσαμε βεβαίως να αποδεχθούμε μια τέτοια αντίληψη». Ζητώντας τον καθορισμό ενός οδικού χάρτη, είπε ότι πρέπει πλέον καθοριστεί η σύνθεση της πενταμερούς, τύπου Μπούργκενστοκ διάσκεψης.

Εξηγώντας τα διαδικαστικά είπε πως σε ένα τραπέζι θα παρακαθίσουν Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία για να συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων και σε ένα άλλο τραπέζι οι δύο πλευρές να συζητήσουν τα εναπομείναντα θέματα που έμειναν άλυτα μέχρι στιγμής, περιλαμβανομένου του εδαφικού, της εκ περιτροπής προεδρίας, άλλα στοιχεία της πολιτικής ισότητας και κάποια ζητήματα στο περιουσιακό που είναι ακόμη άλυτα.

Είπε δε πως η συγγραφή του ομοσπονδιακού συντάγματος, οι ομοσπονδιακοί νόμοι και «άλλα τεχνικά ζητήματα», θα μπορούν να τύχουν χειρισμού τους πρώτους μήνες του 2017. Δεν απέφυγε τον πειρασμό να αναφερθεί σε «δυσκολίες» που θα υπάρξουν το 20017 παραπέμποντας στο θέμα του φυσικού αέριου, «που θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο συνεργασίας και όχι εντάσεων».

Θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε
‘“Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι αν η ε/κ πλευρά συνεχίσει αυτή τη στάση φαίνεται ότι θα συμφωνήσουμε ότι δεν συμφωνούμε”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές. Σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά αξιοποιεί κάθε μέσο για να αποφύγει τις διαπραγματεύσεις.

Ανέφερε ότι αναμενόταν ότι θα υπήρχε λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο πρόσθεσε ότι “παρά την καλή πρόθεση του κ. Ακιντζί, τις προσπάθειες διαπραγματευτών και τη στήριξη της Τουρκίας δεν βρέθηκε σημείο συμβιβασμού”.

Ο Άιντα είναι μόνο η αρχή
Χωριστές συναντήσεις θα έχει το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Άιντα φθάνει αύριο το βράδυ στην Κύπρο. Ο κ. Ακιντζί θα έχει επίσης την Τετάρτη συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, ο οποίος φθάνει στο νησί το βράδυ της Τρίτης. Το τουρκοκυπριακό “πρακτορείο ειδήσεων” μεταδίδει ότι υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα μετά το Μοντ Πελεράν και το Δεκέμβριο αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ανώτατος αξιωματούχος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Λευκωσία ενημερώνει συνεχώς ξένες κυβερνήσεις
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα ενημερώσει την ερχόμενη εβδομάδα πρέσβεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι διαπιστευμένοι στη Λευκωσία και θα τους ενημερώσει για τα όσα διαδραματίσθηκαν στις δυο φάσεις του Μοντ Πελεράν.

Επίσης θα τους ενημερώσει γενικότερα για τα όσα συζητήθηκαν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες στις διαπραγματεύσεις σε σχέση και με τη στάση που έχουν τηρήσει οι δυο πλευρές.

Την ίδια ώρα, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, πραγματοποίησε χθες διαδοχικές συναντήσεις με ξένους πρέσβεις στη Λευκωσία και τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Μοντ Πελεράν. Συνολικά συναντήθηκε με δώδεκα πρέσβεις (χωριστά και κατά ομάδες).

Οι ενημερώσεις θα συνεχιστούν, όπως πληροφορούμαστε και την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, έχουν σταλεί εγγράφως οδηγίες προς τις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ενημερώσουν οι Κύπριοι πρέσβεις τις κυβερνήσεις των χωρών που είναι διαπιστευμένοι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: