O ανασχηματισμός της κυβέρνησης του Αλέξη και η “υπό κατοχή” κατά Ζουράρι Ελλάδα…




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

Κατά τη συνεδρίαση του πρώτου κυβερνητικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, μετά τον νέο σχηματισμό -σε συνέχεια της διακυβέρνησης της 15ης Σεπτεμβρίου του 2015-, o Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στη πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, διαμήνυσε πως η νέα δομή του κυβερνητικού σχήματος αποτελεί την τομή και τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου.

Μιας συνέχειας η οποία μέσα και από την ερμηνεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο ξεκινάει από την 15η Σεπτέμβριου του 2015, – όχι από την 15η Ιανουαρίου του ιδίου έτους- , με δεδομένες τις μνημονιακές επιταγές που και η από την μετά τον ανασχηματισμό κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα έχει την δεσμευτική υποχρέωση και καλείται να εξαργυρώσει υπηρετώντας στο 100% τις απαιτήσεις των δανειστών – εταίρων.

Στη νέα εποχή στην οποία η κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα θέλει να εισέλθει – πριν από τις εθνικές εκλογές, όποτε και αυτές γίνουν -, δίνει βαρύτητα σε τομείς της κοινωνίας, με στόχο εμφανή την προσπάθεια διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης, κρίση μη αντιμετωπίσιμη μέχρι τώρα.

Όροι επιτυχημένης προσπάθειας για την κυβέρνηση, αποτελούν η είσοδος στο δημόσιο σύστημα υγείας 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων Ελλήνων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η ανακατανομή της φορολόγησης, η στήριξη του Ε.Σ.Υ, η διαχείριση του προσφυγικού, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και η αντιμετώπιση της στασιμοχρεοκοπίας, κατάσταση στην οποία η ελληνική οικονομία βρίσκεται.

Από την πρωθυπουργική τοποθέτηση λείπουν οι λέξεις ελπίδα και εξαγγελίες τύπου προγράμματος της Θεσσαλονίκης, με όλους τους Έλληνες να έχουν καταλάβει, πως τομή σημαίνει το απότομο κόψιμο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με το παρελθόν και την τακτική που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, πάντα με τη στήριξη του Προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κυβερνητικού εταίρου κ. Πάνου Καμμένου.

Η κυβέρνηση στο διάστημα που απομένει μέχρι τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών   -όποτε και αν αυτές γίνουν-, έχει ως στόχο την διαχείριση της καθημερινότητας του πολίτη, καθώς γνωρίζει πως πρέπει να μετριάσει την αγωνία των Ελλήνων που βιώνουν μια χωρίς τέλος σκληρή δημοσιονομική πολιτική που οδηγεί στην εξαθλίωση.

Η Ελλάδα του 2016, στο 7ο μνημονιακό έτος, διαθέτει με την επίσημη ομολογία του Έλληνα Πρωθυπουργού 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων Ελλήνων, αλλά και βάση στοιχείων, άλλα 3,5 εκατομμύρια Ελλήνων που εργάζονται, 2,5 εκατομμύρια Ελλήνων συνταξιούχων, 500.000 Έλληνες που στα χρόνια της κρίσης έχουν βρει εργασία στο εξωτερικό, 3 εκατομμύρια Ελλήνων οικονομικά μη ενεργών πολιτών και σαφέστατα την ηλικιακή ομάδα 0 – 18 ετών, προ νηπιακή , νηπιακή, μαθητές, η οποία απέχει από την ¨επίσημη εργασία¨  για ευνόητους λόγους.

Με τα παραπάνω στοιχεία καταλαβαίνουμε τη δυσκολία αντιμετώπισης της καθημερινότητας της χώρας σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, όταν σε μια χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων, εργάζονται τα 3,5 εκατομμύρια και την κοινωνία να είναι στα «κάγκελα» εξαιτίας της εφαρμοσμένης πολιτικής ¨αντιλαϊκών ή νεοφιλελεύθερων στοχεύσεων¨, όπως η ρητορεία κυβερνητικών στελεχών επιβάλει.

Ανταγωνισμός, επενδύσεις, επιχειρηματικότητα, εθνική παραγωγή, λέξεις ξένες στην ελληνική επικράτεια, λίγο πριν τον στόχο του κλεισίματος της 2ης αξιολόγησης και λέξεις που τυχόν θα βοηθούσαν την πατρίδα στη φυγή προς τα εμπρός και την οικονομία στην επανεκκίνηση.

Το προηγούμενο διάστημα καταστροφικό, δεδομένη η αστοχία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στη διακυβέρνηση της χώρας καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης με τη μη διαπραγμάτευση που οδήγησε τη χώρα στο κλείσιμο των τραπεζών, στα capital controls ,στις παρυφές του Grexit και στο 3ο,   πρώτο της ¨αριστεράς¨  μνημόνιο, μνημόνιο που διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ φέρνοντας τη χώρα αντιμέτωπη με τη σημερινή κατάσταση.

Η συγκεκριμένη περίοδος σκληρή, με εταίρους – δανειστές να παίζουν σκληρό ροκ στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, αλλά και η ανούσια διαχείριση με τα προβλήματα της κοινωνίας να μεγαλώνουν εξαιτίας της ανεργίας, της έλλειψης της υγιής επιχειρηματικότητας, της μη παραγωγής και της έλλειψης χρημάτων στην ελληνική επικράτεια.

Κάλλιστα θα μπορούσε η κατάσταση στην οποία η χώρα βρίσκεται να χαρακτηριστεί ως ίδια με την περίοδο διακυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, όταν οι θεσμοί δεν ενέκριναν το email Χαρδούβελη, άρα την τότε αξιολόγηση, αλλά και όταν τη συγκεκριμένη περίοδο – κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- διαπράχθηκε το ¨έγκλημα¨ του κουρέματος των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων (PSI).

Με την ανακοίνωση του ανασχηματισμού και την ταυτόχρονη είσοδο στην κυβέρνηση 40άρηδων και 30άρηδων, Ελλήνων που ηλικιακά ανήκουν στη γενιά μου, καταλάβαμε πως το επόμενο διάστημα ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα βάλει στην ατζέντα της πολιτικής και της διαπραγμάτευσης την ηλικιακή γενιά που μπορεί να σηματοδοτήσει αλλαγές και φυγή προς τα εμπρός.

Όμως η δήλωση του νέου υφυπουργού Παιδείας, συμπατριώτη μου ( εκ Κρήτης) και με κοινή καταγωγή (στα όρια των 5 χιλιομέτρων) κ. Ζουράρι πως η Ελλάδα βρίσκεται υπό κατοχή, έρχεται να αλλάξει την ατζέντα, προσθέτοντας από την πρώτη μέρα προβλήματα στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη δήλωση μέλους Ελληνικής κυβέρνησης που θεωρεί πως η πατρίδα μας βρίσκεται υπό κατοχή.

Ξέρουμε όλοι πότε η πατρίδα μας βρισκόταν υπό κατοχή, εκτός και αν κατοχικοί θεωρούνται οι θεσμοί, οι δανειστές, οι εταίροι, η Ε.Ε., οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί, το IMF ή o ΕSM.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να απαντήσει για την τοποθέτηση του « ιδιόρρυθμου» κ. Ζουράρι, υφυπουργού Παιδείας, εκλεγμένου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι οφείλουν και οι ίδιοι απάντηση στον ελληνικό λαό.

Είμαστε ή όχι χώρα υπό κατοχή και αν δεν είμαστε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός εμπιστεύεται σε κυβερνητικό πόστο βουλευτή με συγκεκριμένες δηλώσεις, την ώρα που και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους-  δανειστές είναι κρίσιμη, με την 2η αξιολόγηση να βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αλλά και τον Έλληνα πολίτη να θέλει απαντήσεις για τα αίτια των συνθηκών της απόλυτης ανέχειας κάτω στα οποία είναι αναγκασμένος να ζει.

Ο Ελληνικός λαός επιθυμεί περισσότερη δημοκρατία παντού, αλλά σε συνθήκες απόλυτης Ελευθερίας, χωρίς κατακτητές, και Δημοκρατίας ψηφιακής η μη, μακριά από συνθήκες διχασμού  και κυρίως με σοβαρότητα αλλά και απαντήσεις πριν γίνει θεατής εικόνας, όπου ο νέος Υφυπουργός  Παιδείας κ. Ζουράρις θα ταΐζει το άλογό του με ¨σανό¨ στον περίβολο του Υπουργείου Παιδείας, υπουργείο της Νέας Γενιάς και της χωρίς ¨σανό¨  μάθησης.

  • Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος
  • [email protected]
  • Follow on Twitter: TsilogiannisAnd

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: