Ντομπρόβσκις: Στέρεη η ανάπτυξη στην Κύπρο, ανάγκη για σύνεση στα δημοσιονομικά




Η υπόθεση της επανένωσης της νήσου είναι κατά κύριο λόγο υπόθεση των δύο κοινοτήτων και η Κομισιόν είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει προς αυτήν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του eurogroup.

O Aντιπρόεδρος συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν αναμένει σήμερα συζήτηση για την οικονομική πτυχή της επίλυσης του Κυπριακού: “δεν θα είναι στην ατζέντα μας σήμερα, σήμερα θα μιλήσουμε για την πρώτη αξιολόγηση μετά το πρόγραμμα”. “Η Κύπρος έχει επιστρέψει σε μια στέρεη οικονομική ανάπτυξη και θα τονίσουμε ότι είναι ανάγκη να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική”, είπε ο Αντιπρόεδρος.

Σε σχέση με την Ελλάδα, τόνισε πως τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν για τη δομή των μέτρων για το χρέος και συμπλήρωσε πως η δεύτερη αξιολόγηση «βαίνει εντός του υφιστάμενου χρονικού πλαισίου» και η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας μας επιτρέπει να ελπίζουμε πως θα πιάσει το στόχο του πλεονάσματος το 2017 για 1.5% επί του ΑΕΠ.

«Θα συζητήσουμε τη κατάσταση της Ελλάδας ως τώρα και τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία βαίνει εντός του υφιστάμενου χρονικού πλαισίου και βλέπουμε πως σύμφωνα με τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας είναι πιθανό να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους αυτής της χρονιάς και να προετοιμαστεί για τους στόχους στον προϋπολογισμό και το πλεόνασμα ύψους 1.5% επί του ΑΕΠ για το 2017. Θα συζητήσουμε την τεχνική βοήθεια για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καλύπτουν όλα τα κεφάλαια του Μνημονίου και εστιάζονται σε κάποια σημαντικά ζητήματα όπως τον τομέα της ενέργειας, την βελτίωση της συλλογής φόρων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης».

Αθ. Αθανασίου, ΚΥΠΕ, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: