Μόρφου-ποίηση του Εδαφικού: Ο Ερντογάν παίζει βρώμικο παιγνίδι για την πόλη, δεν την επιστρέφει




Του Κώστα Βενιζέλου

Μέσω τρίτων, αλλά πάντα με σταθερή άποψη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται επιστροφή της κατεχόμενης Μόρφου στους Ελληνοκύπριους.

Προχθές το επανέλαβε σε μια χρονική συγκυρία, που έχει την ιδιαίτερη της σημασία καθώς στο ελβετικό θέρετρο Μοντ Πελεράν έχει αρχίσει μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, η συζήτηση των κριτηρίων για το Εδαφικό. Είναι προφανές πως το θέμα της Μόρφου μετατρέπεται σε σημείο σύγκρουσης, υπό την έννοια πως τίθεται εκατέρωθεν ως «κόκκινη γραμμή».

Υπενθυμίζεται συναφώς πως άλλοτε είχε διαμορφωθεί μια τάση στο Κυπριακό και στις διάφορες πρωτοβουλίες και διαδικασίες που είχαν για χρόνια φέρει την ταμπελα της αμμοχωστοποίησης. Τώρα, φαίνεται να αλλάζει η ονοματολογία και η προσοχή και να αναδεικνύεται η…Μόρφου-ποίηση του Εδαφικού. Το θέμα της Αμμοχώστου, είναι λίγο-πολύ ξεκαθαρισμένο, υπό την έννοια πως συζητείται η επιστροφή, σε περίπτωση συμφωνίας της κλειστής περιοχής, που συνιστά το 1/16 της Αμμοχώστου.

Η θέση, λοιπόν, του Ερντογάν, όπως μεταφέρθηκε από το ψευδοπρωθυπουργό του κατοχικού καθεστώτος, εκτός των άλλων, συνάδει πλήρως με αυτή που διατύπωσε ο Ακιντζί στις συνομιλίες για μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία «να επιστραφούν λιγότερα εδάφη έναντι της Ασφάλειας.

Προχθές, ο λεγόμενος Πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο ψευδοπρωθυπουργός ανέλαβε να μεταφέρει δημόσια τη θέση του Ερντογάν ότι «η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί ποτέ». Ενόψει του γεγονότος ότι οι δηλώσεις Οζγκιουργκιούν δεν έχουν διαψευστεί από το προεδρικό στην Άγκυρα, τούτο σημαίνει πως όντος ο ψευδοπρωθυπουργός ανέλαβε το ρόλο του κράχτη της τουρκικής θέσης.

Σε δηλώσεις του σε Τ/κ δημοσιογράφους, ο Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να του είπε τα εξής: «Όταν ήρθα, είχα πει ότι ‘η Μόρφου δεν θα δοθεί ποτέ’ και μάλιστα αυτό το είπα στη Μόρφου. Από εκείνη τη μέρα και μετά δεν υπήρξε αλλαγή στις απόψεις μας. Τις συμφωνίες εγγυήσεων δεν τις ακουμπώ ποτέ, αλλά εάν οι Ε/κ επιδείξουν συμβιβαστική στάση στο θέμα του χάρτη στο εδαφικό και το αποτέλεσμα είναι εντάξει, τότε μπορούμε να καθίσουμε με την Ελλάδα στην πενταμερή και να συζητηθεί, αλλά πριν από αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει ποτέ».

Ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι η στάση της Τουρκίας στο θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό είναι καθαρή και πως δεν αποδέχεται ποτέ στο εδαφικό ποσοστό κάτω από 30%( σ.σ. πάγια τουρκική θέση από το 1974 και εντεύθεν).

Το περασμένο Φεβρουάριο, η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, είχε δημοσιεύσει ένα ρεπορτάζ, το οποίο δεν διαψεύσθηκε ποτέ, για αναφορές του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Μόρφου. Επρόκειτο για συστάσεις αλλά και ξεκάθαρη θέση πως δεν τίθεται θέμα επιστροφής της κατεχόμενης πόλης. Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα, ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με την «πρόεδρο της βουλής» του ψευδοκράτους, Σιμπέλ Σιμπερ και αντιπροσωπεία από τα κατεχόμενα. Στη συνάντηση εκείνη τόνισε πως η Μόρφου δεν πρέπει να δοθεί στους Ελληνοκύπριους. «Επειδή το σχέδιο Ανάν δεν έγινε αποδεχτό, αυτό δεν ισχύει», φέρεται να είπε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να δοθεί επειδή είναι από τα πιο εύφορα εδάφη του νησιού. Τους είπε επίσης, «σταθείτε όρθιοι στην Κύπρο, μην κάνετε κανένα βήμα πίσω».

Όπως αναφέρεται ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης στην Σιμπέλ Σιμπέρ ότι δεν πρέπει να υποχωρήσουν από το σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό επειδή οι Ε/κ είχαν πει όχι. «Η υποχώρηση είναι λάθος», φέρεται να είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΕΡΓΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ
Η τουρκική πλευρά, μεσούσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, έχει προχωρεί σε έργα στην περιοχή της Μόρφου, θέλοντας προφανώς να «τσιμεντώσει» την παρουσία της στην περιοχή σε περίπτωση επίτευξη συμφωνίας.

Οι μεθοδεύσεις αυτές είχαν προκαλέσει και την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και του δημοτικού συμβουλίου της κατεχόμενης πόλης. Προ μηνών είχε εξαγγελθεί η η λειτουργία νέου «πανεπιστημίου». Ο λεγόμενος υπουργός Παιδείας του κατοχικού καθεστώτος, Κεμάλ Ντουρούστ είχε συνδέσει την απόφαση αυτή με το εδαφικό. Ανέφερε πως είναι εκτός συζήτησης η επιστροφή της Μόρφου στους Ελληνοκύπριους σε περίπτωση λύσης, «μετά από αυτήν επένδυση και τον αγώνα για ανάπτυξη της περιοχής».

Περαιτέρω σημειώνεται ότι την τελευταία περίοδο κατασκευάστηκε νέος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την κατεχόμενη Λευκωσία με τη Μόρφου και επεκτείνεται μέχρι τη Λεύκα. Επίσης, ολοκληρώθηκε το αποχετευτικό και τα έργα εξωραϊσμού στην κοίτη του ποταμού Σεράχη ( πάρκα, ποδηλατόδρομοι κλπ).

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – Μια φόρμουλα δική της
Είναι προφανές πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να διασυνδέσει το Εδαφικό με το κεφάλαιο της Ασφάλειας. Τι επιδιώκει; Να μην επιστρέψει έδαφος ή μικρής έκτασης «διόρθωσης» της σημερινής κατοχικής γραμμής με αντάλλαγμα να αγγίξει τις Εγγυήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα συζητήσει μια φόρμουλα για την Ασφάλεια που θα διαφοροποιείται από αυτή του 1960. Κοντολογίς, δεν θέλει να επιστρέψει εδάφη και ταυτόχρονα η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει μιας άλλης μορφής εγγυήσεις. Τη μη παρουσία της στο νησί δεν φαίνεται να συζητά και αυτή η προσέγγιση δεν οδηγεί σε συμφωνία. Εκτός κι εάν υπάρχουν στην ε/κ πλευρά τάσεις αυτοχειρίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: