Κώστας Γουλιάμος: Eιδικής βαρύτητας, κεφαλαιώδους σημασίας η επίσκεψη Ομπάμα




«Η παρουσία του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα είναι αναμφίβολα ειδικής βαρύτητας και κεφαλαιώδους σημασίας», εκτιμά ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων Κύπρου.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνει ο κ. Γουλιάμος σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κλείνει τη θητεία του με επίσημες επισκέψεις σε δύο περιφέρειες «που αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα για το σύστημα της αμερικανικής ασφάλειας, τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο». Πρόκειται για τις περιφέρειες της Ευρώπης (Ελλάδα, Γερμανία) και της Λατινικής Αμερικής (Περού, Σύνοδος Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού).

Ιδιαίτερα, η πολιτική σημειολογία των επισκέψεων σε Αθήνα και Βερολίνο υποδεικνύει, σύμφωνα με τον κ. Γουλιάμο, «την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων στις διατλαντικές σχέσεις και, συνεπώς, τη θέση πως ο Λευκός Οίκος θα εξακολουθήσει να έχει κεντρικό ρόλο, τέτοιον ακριβώς, που δεν θα αφήνει περιθώρια είτε αποδόμησης είτε απομείωσης και περιορισμού των αμερικανικών και οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή από ηγεμονικές δυνάμεις της ΕΕ».

Στην δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και πρόεδρος Συνόδου Πρυτάνεων Κύπρου, Κώστας Γουλιάμος, επισημαίνει ακόμη ότι:

-Με δεδομένο ότι η ΕΕ εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια βαθύτατη κρίση, που γίνεται πιο ευδιάκριτη στις χώρες του νότου με τα μνημόνια, αλλά και με την επικείμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, η επίσκεψη του κ. Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο θα δώσει την ευκαιρία στο Λευκό Οίκο να επανεκτιμήσει την πολιτική ασφάλειας, τη συμφωνία διατλαντικού εμπορίου και των χρηματοπιστωτικών σχέσεων με τους εταίρους.

-Επιπλέον, η επίσκεψη λειτουργεί επικουρικά στην προσπάθεια κωδικοποίησης της διαρκούς αναδιάταξης του γεωπολιτικού και οικονομικού χάρτη, αλλά και της διεθνούς κατανομής ισχύος, με αποτέλεσμα τις εστίες παρατεταμένων εντάσεων, κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, κρίσεων και περιφερειακών συρράξεων.

-Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ομπάμα αναμένεται στην Αθήνα να εξάρει τη συμβολή του ελληνικού πολιτισμού και της δημοκρατίας στην οικοδόμηση των σύγχρονων κοινωνιών.

«Μολαταύτα, σε ένα βαθύτερο ή, άλλως, πιο ουσιαστικό επίπεδο, ο αμερικανός πρόεδρος θα εκθέσει και θέσει ζητήματα προς την ηγεσία της χώρας, που αφορούν αφενός στην οικονομία, αφετέρου – και κυρίως – στην ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, του Κυπριακού συμπεριλαμβανομένου», καταλήγει ο κ. Γουλιάμος.

13/11/2016 08:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Α. Βικέτος
Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: